Saturday, 24 January 2015

WALKIN' IN A WINTERWONDERLAAAAAND
Mam, je was een fantastisch model, thanks!

Kijk eens even goed... jaja, deze bomen staan symetrisch, hoe gaaf!


Okay, dit was een experimentje. Ik ademde uit op de lens van de camera en tadaaa een misty-effect en dat zonder filters! Ik vind het best gaaf!
"Goh. het. sneeuwt.
Ik zet deze foto op mijn verhaal voor al mijn vrienden die zelf geen raam hebben."
Een screenshot van een snapchat met deze tekst stond op Facebook. Ik heb er ongelofelijk hard om gelachen. Dit vind ik wel een goede reden voor deze overload aan foto's van de sneeuw in het bos.
Wat vinden jullie van de foto's?


Dit hield me deze week, naast het feit dat het heeft gesneeuwd, yes, yes, yeas, bezig. Nee, ik ben niet spontaan vergeten hoe ik 'kleren' moet spellen. Deze computer rekent het in ieder geval fout, maar het klopt. Het is een klerewereld.

"Jeans voor €19,95 of een T-shirt voor €4,99 kán niet" 

Het trok mijn aandacht op de site van ELLE, een column die niet over de looks van Douzen Kroes of date ene shirt van de Zara dat iedereen desperately nodig heeft ging. Na aanleiding van een driedelige documentaire van Teun van de Keuken (Wie van de wat? De maker van Tony's Chocolony) en Roland Duong, schreef Willa Stoutenbeek dit lifetyleartikel op de site van de ELLE.

Samengevat: Het centrum van Hamburg. Op elke hoek van een straat een fast-fashion winkel, je komt er niet omheen. Een paar fashioncrushes later was het raak: zwart, wollig en gemaakt in Portugal. Haar geweten (lees: haar man) keek haar doordringend aan en ze liet haar liefde achter. Nét ontsnapt aan de overtuigingskracht van de über-slimme marketeers die haar koopgedrag maar al te goed begrijpen. Ze had een afspraak met zichzelf, niet aan fast-fashion doen. Geen fashion-victim worden, door je jaarsalaris uit te geven aan zakken vol fast-fashion. De échte fashion-victims zijn niet de consumenten, maar het jongetje van twaalf dat in plaats van zijn dagen op school te spenderen, twaalf uur per dag in een fabriek werkt. En de vrouw die onder onmenselijke omstandigheden werkt om haar gezin te onderhouden. En de man die ziek word van de chemische middelen die worden gebruikt voor onze jeans.. Ónze jeans.
De gouden oplossing? Volgens Willa Stoutenbeek moeten we toch echt ons koopgedrag aanpassen: investeren in stuks waar je echt plezier van gaat beleven, kwaliteit in plaats van kwantiteit, de meeste vintagewinkeltjes barsten van de gave items die een tweede leven verdienen of leen een kledingstuk (er bestaan serieus kledingbibliotheken ;).

Die driedelige documentaire heet "de slag om de klerewereld". Teun van de Keuken en Roland Duong reizen de wereld over, undercover als textielhandelaren. Van katoenplant tot bloesje, wat gebeurt er werkelijk en zijn mensen zich er bewust van?
De harde feiten slaan in je gezicht.
Ik heb de keuze: kies ik voor katoen geplukt door een kind gevlucht uit Syrie? Of biokatoen uit India, waar de mensen niet ziek van worden en waarvoor de boeren in plaats van 3% rond de 20% winst krijgen? Koop ik een sweater met de productiekosten van €3,40 of ga ik voor een duurdere sweater gemaakt door arbeiders die niet geslagen of mishandeld worden, een loon krijgen waar ze van kunnen leven en wél pensioenen hebben? Dit scheelt één tot twee euro per kledingstuk. 1 tot 2 euro!
Ik vond 't echt een superinteressante documentaire (die bij mij ook een beetje tot levensverbeteringsplannen leidt ;)

Bouw een sneeuwpop, maak een iglo en sneeuwelfje of ga lekker sleeën!

Liefs, 
Arjanne

Deel 1: http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/02-01-2015/VPWON_1231623 
Deel 2: http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/09-01-2015/VPWON_1231624 
Deel 3: http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/16-01-2015/VPWON_1231625
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

 1. Waaauw! Super mooie foto's!

  ReplyDelete
 2. Hele mooie foto's! Vooral de laatste twee vind ik erg sfeervol.
  Erg mooi wat je schrijft over kleding. Ik heb mezelf dit jaar voorgenomen om wat bewuster kleding te kopen, maar ik vind het best lastig. Waar vind je het, en hoe betaal je het? Dat soort excuses.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat heb ik nou ook! Heb jij wat tips voor adresjes/webshops?

   Delete
 3. Supermooie foto's! Ik vind het altijd zo leuk om te wandelen door de sneeuw :) Ik wil ook minder kleren kopen die onder slechte omstandigheden zijn gemaakt, maar ik weet zelf eigenlijk niet bij welke winkels dat het beste kan.

  ReplyDelete
 4. Wauw, wat een mooie foto's heb je gemaakt, heel gaaf!!

  Love,
  Didem.

  ReplyDelete
 5. Prachtige foto's! Bij mij was er helaas geen sneeuw. Ik heb die aflevering ook gezien, erg heftig goed dat hier meer aandacht voor is. Wat tof dat je hier iets over schrijft x

  ReplyDelete
 6. Wauw! Je hebt hele mooie foto's geschoten. Hier sneeuwde het gisteren en ik heb ook meteen maar wat foto's genomen, maar mijne zijn niet zo mooi gelukt zoals de jouwe! Wat leuk dat je moeder als 'model' op de foto staat, het ziet er heel uit! En dat effect als je op je lens blaast, super mooi!

  ReplyDelete
 7. Wat een prachtige foto's, waar ik woon sneeuwde het helaas niet!

  ReplyDelete
 8. Wat een prachtige foto's!!!!!!!

  ReplyDelete
 9. De foto's zijn prachtig! Wat heerlijk al die sneeuw, ik wil dat oook! Die documentaire staat nog op mijn planning: het lijkt me heel interessant en bewustwording is denk ik heel goed, zodat je wat meer kunt kijken naar alternatieven! Wat een leuk blog heb je verder, ik ben je gaan volgen! :) Liefs, Rowan

  ReplyDelete
 10. Wat een supermooie foto's, de titel Winterwonderland past er héél goed bij! Ik ben er afgelopen zaterdag ook lekker op uit geweest, 's ochtends vroeg het bos in, om mooie winterfoto's te maken. Zo leuk om te doen <3 Fijne dag vandaag! X

  ReplyDelete
 11. Hahaha dat van die symmetrie had ik ook kunnen zeggen :)

  Hele gave foto's!

  ReplyDelete
 12. Slim van je om op die manier een mistig effect te creëren! Ik vind je foto's echt prachtig!

  ReplyDelete
 13. Wauw onwijs mooie foto's! Krijg er een heerlijk winters gevoel bij. Wat een prachtig bos.

  ReplyDelete
 14. Wauw, hele mooie foto's! Liefs

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...