Friday, 4 September 2015

Over de vakantie in Marokko

Zozo, da's een aardig (en veel te lang) tijdje geleden. Maargoed, ik zit weer achter de laptop een blogje te typen, dus alles is goed :) Ik val maar lekker met de deur in huis.
Marokko. Eindelijk neem ik eens de tijd om wat over mijn vakantie te schrijven (jep, 't werd tijd!) Dus de komende woorden zullen vooral gaan over tripjes op de rug (of de bult, hahah, 't is maar hoe je het ziet hé) van kamelen, oude stadjes en hun leuke martkjes (aka souks), deuren versierd met kleurrijke mozaïeken en aan het eind deel ik ook nog even mede dat ik, Arjanne, in Marokko voor het eerst gesurfd heb (wat na deze mededeling vast volkomen onverwacht komt, toch?)


Laat ik maar beginnen met vertellen over mijn nieuwe vriend, Bob, want da's toch wel het hoogtepunt van de vakantie geweest. Het eerste wat je over hem moet weten is hij vrij harig, bruin-gelig en goed tegen hitte bestendig is, en is voorzien van twee bulten op z'n rug, de kenmerken van het dier wat wij 'kameel' noemen. En ook al heb ik hem de grootste tijd 'henkie' genoemd (tja, ik hoorde pas aan het einde van ons tochtje dat hij eigenlijk 'bob' heette, daar had ik dan nog geluk mee, want die van m'n zus heette iets in de richting van chraslamcha wat dan 'de opkomende zon betekende. okeeee), hij luisterde toch wel toen ik 'm aanraadde niet met z'n tong de rug van mijn zus, de op het moment voor ons liep op haar kameel, aan te vallen. Bob nam me mee op zijn rug de woestijn in, zo'n twee uur voordat de zon onderging. Al hobbelend -op een kameel zitten voelt ongeveer als fietsen op een golvende weg, of iets in die richting- verdween het tentenkamp, waar we aan waren komen crossen met four-wheel-drives (dat crossen wat ook supervet), achter ons. De bestemming was een grote zand-berg-heuvel, die we kameelloos en op blote voeten (ja, echt, en nee m'n voeten zijn niet weggebrand. Het viel eigenlijk wel mee met de hitte, maar dat kan ook aan het tijdstip liggen!) beklommen. Bovenop ploften we neer en keken we hoe de zon in het zand zakte, wat nog rodiger en oranje-iger leek dan eerst. Op de terugweg werd het langzaam donker en zongen we berberliedjes, die we probeerde te onthouden door er iets begrijpelijks van te maken, waardoor ik me nu alleen "ga-ja-naar-de-gamma-mee" in het goede ritme kan herinneren en niet het orginele liedje. Terug in het kamp speelden we weerwolven, zochten we de grote beer -ook al wist niemand echt waar die was waardoor er wel meer dan één werden gespot- tussen al die andere sterren en vielen we uiteindelijk in slaap in onze kleurrijke tentjes.Ik had voor deze post de foto's van mijn vader -of zus- kunnen gebruiken, maar ik besloot om te gaan tekenen in Marokko-style. De woestijn, een mozaïeken deur en deze berber (de 'originele' inwoners van Marokko). En jaja, het zand eromheen is écht Saharazand! Toen ik het uit het flesje haalde merkte ik weer hoe anders het is in vergelijking met het saaikleurige zand dat we hier hebben! 
De Marokkaanse stadjes zijn ook bijzonder, zeg. We zijn stadjes tegengekomen waarin elke muur wit was, met een smurf-blauwe onderkant en waar je de weg maar moest vinden door kleine steegjes met overal trappetjes. Ook zijn we door een oud stadje gelopen dat juist helemaal bruin was, Ben Aid Haddou, gebouwd op een heuvel. We hebben dus als het ware de stad 'beklommen' om bovenop de heuvel over het hele stadje + bijna-uitgedroogde rivier -daarvan waren er wel meer in Marrokko- uit te kijken. 

Het oude deel van een Marokkaanse stad word medina genoemd, waarin allerlei souks (marktjes, winkeltjes) te vinden zijn. Bij zo'n souk moet je je een soort overdekt, overcrowded straatje voorstellen, waar links en rechts overal winkeltjes te vinden zijn. Vaak zijn het dan geen brede, maar wel diepe winkeltjes, volgestouwd met lampen of sjaals of kistjes of waarin iemand tussen al zijn verschillende soorten noten zit. Kortom: je komt ogen -en dirhams, waarmee ze in Marokko betalen- tekort. Wat je moet 1) alle mooie, bijzondere en rare (bijvoorbeeld, ik zag maar wat, een kamelenhoofd. ja, een echte) dingen bekijken en 2) uitkijken voor de karren die zich door de mensenmassa proberen te verplaatsen. Behalve de souks zijn ook scootertjes, zwerfkatjes, mensen met kraampjes waar ze cactusvruchten verkopen en de petit taxi's typisch voor een echte Marokkaanse stad. In Marrakech heb je ook een beroemd plein, Djemaa el Fna, dat 's avonds echt prachtig is. De mensen met hun aapjes en slangen en de henna-dames gaan naar huis en verhalenvertellers, muziekanten en andere artiesten komen naar het plein. Overal staan groepen mensen om hen heen te luisteren en ook al verstond ik geen woord van de verhalenvertellers, het was toch leuk om te zien hoe ze alle rollen van het verhaal speelden.


Ook hebben we ongelofelijk veel mooie mozaïekjes en moskeeën in duizend-en-één-nacht-stijl gespot. En ohja, zoals beloofd: ik heb voor het eerst (en voor het tweedst) ge-golfsurfd! Endatiszogaafdusikgahetzekervakerdoen! 
Als je toch nog behoefte hebt aan wat foto's van Marokko, dan raad ik je aan een kijkje te nemen op de blog van mijn zus, en op precies te zijn naar het artikel over Marokko (k-l-i-k)

Liefs,
Arjanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments:

 1. Ik ben ook in Marokko geweest! Wat een prachtig land zeg! :D
  Super mooie foto's heb je gemaakt :) Welke camera gebruik je?
  xxx

  ReplyDelete
 2. Dit klinkt echt onwijs gaaf! Je beschrijft het zo leuk en je foto's maken het helemaal af. En hallo, wat kan jij goed tekenen zeg! Liefs

  ReplyDelete
 3. Waahh wat gaaf! De foto's, de tekeningen, liefde<3 En wanderlust, haha...
  X Emma

  ReplyDelete
 4. Wat ongelofelijk gaaf dat je naar Marokko bent geweest! Bofkont! Ik ben er vijf jaar geleden geweest, maar ik herkende dat leuke kameeltje meteen! Ik heb hem ook nog steeds op mijn nachtkastje staan hihi ^_^. Hahah en Bob! Liefde voor Bob <3 ps: prachtige tekeningen!! Echt wauw, ze brengen de post echt helemaal in de juiste sfeer! :)

  ReplyDelete
 5. Klinkt allemaal heel erg leuk! Wat een gave kleur heeft dat zand trouwens.

  ReplyDelete
 6. Oh, het klinkt echt super leuk allemaal! En wat heb je het leuk en origineel aangepakt. Het zand ziet er zo veel leuker uit dan bij ons. En wauw, wat kan je prachtig tekenen! Echt een talentje. Haha Bob. De vriendin van m'n broer ging ook op een kameel rijden in Egypte deze zomer, hehe xxx

  ReplyDelete
 7. Je hebt echt prachtige tekeningen/schilderingen gemaakt! Origineel, het is weer eens wat anders dan foto's! Ik ben nog nooit naar Marokko geweest, maar het klinkt allemaal wel heel gaaf! Ik hoop er ooit eens naar toe te gaan, en mijn eigen Bob vinden om een ritje mee te maken! (;

  ReplyDelete
 8. Wat gaaf dat je naar Marokko bent geweest, het klinkt ontzettend mooi! En wat leuk dat je zand hebt meegenomen, goed idee:) je tekeningen zijn ook heel cute

  ReplyDelete
 9. Aaaaah al die foto's Arjanne.. Sahara zand is heel rood of lijkt dat zo? Is de structuur heel anders of? Sorry ben nieuwsgierig haha. JE FOTO'S ZIJN ZO PERF!

  ReplyDelete
 10. Mooie foto's, met dat zand. Ik ben nog nooit in Marokko geweest, maar het lijkt me zo'n mooi land!! X!

  ReplyDelete
 11. Je tekeningen (maar ook de foto's hoor!) zijn echt MEGA MOOI. Vooral naar de ogen moest ik echt even een tijdje kijken. En die verhalen........ Kwijl kwijl. Op de een of andere manier stel ik me een soort Diagon Alley voor als winkel straatje, maar dan wel met andere mensen (duhu), kleuren en geuren. En winkels, natuurlijk. Ik denk niet dat ze in Medina bezemstelen en Quidditch dingen verkopen (of wel?)

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...