Pagina's

Wednesday, 28 October 2015

WAT MEER OVER DE CINNAMON ROLLS VAN DIE PICKNICK MIDDEN IN HET BOS


Imagine: een doodnormale (dat dan weer ook niet helemaal... want hé, het was vakantie!) maandagmorgen. Je gaat met een vriendin de bomen opzoeken en je wilt er graag -behalve van de natuur- ook van je eigen baksel genieten. Eerst ben je van plan iets ingewikkelds te maken wat ook nog eens twee uur moet rijzen. Plans change. Je waagt je samen met je friend aan cinamon rolls. Not that hard en het deeg hoeft alleen maar tien minuutjes koud te staan, niksgeen twee uur rijzen. Op het moment dat je begint had je natuurlijk nooit verwacht dat d'r zo veel mis zou kúnnen gaan...

Het begon gewoon goed. Boodschapjes doen bij de deka. Bloem en bakpoeder mengen, tien minuutjes koelen aka buiten zetten, kaneel en rietsuiker mengen, natte ingrediënten bij de droge na de tien minuten koelen... En toen begon de ellende (om het maar even tragisch te zeggen). "Als je deeg te droog is, voeg dan nog wat amandelmelk toe", vertelde het recept ons. Maar wij hadden niet echt deeg. Meer een soort beslag dat vaagjes iets weg had van oatmeal. En wat als je beslag hebt terwijl je deeg had moeten hebben? Dan begin je met 'n theelepel bloem erbij doen. En dan nog één. En nog één. En dat dan twintig keer. als het niet meer was... Nou, die twintig-of-meer-theelepels-met-een-berg-van-bloem-erop later hadden we iets dat wel genoeg op deeg leek. We rolden het uit, met een hoop stuggles want het was een beetje elastisch-zoals-pizzadeeg-achtig, bestreken de plak deeg met boter, verspreidde de rietsuiker-met-kaneel eroverheen, rolden de boel fout op (moest in de lengte, wij deden 't in de breedte), sneden er rolletjes van, legden ze in op de bakplaat en in de oven ermee! Twaalf minuten later was er nog niks gebeurt. alleen de suiker-met-kaneel was gesmolten. De oven bleek niet meer aan te staan. Er was alleen nog een soort restwarmte, want we hadden 'm wel aangezet, maar toen het allemaal zo lang duurde hadden we hem weer uitgezet. En dat waren we ein bischen vergeten. Dat ontdekt volgde er een halfuur van "toch nog even in de oven", "nog vijf minuutjes erbij, ze zijn zo bleek!" en "dit is zooo niet gaar, doe ze nog maar ekfes terug". Halverwege besloten we ze met boter te bestrijken, zodat ze toch nog wat bruinigs kregen. De gesmolten rietsuiker-met-kaneel was helemaal hard geworden en zat aan de onderkant van onze rolletjes. We draaiden ze om met de hoop dat 't weer zou smelten en weer ín de rolletjes zou gaan. Dat werkte aardig, maar toch was het grootste deel van de kaneel-smaak eruit, dus we besloten ze op het laatst nog wat te bestrooien met rietsuiker-met-kaneel, met de hoop de smaak te redden. 
Dat was over het algemeen best goed gelukt. We hebben ze alsnog opgesmikkeld bij onze picknick-in-da-middle-of-the-forest en tja, het was lekker. Kaneel is toch ook best een winterse smaak, dus dat past goed bij een winterse picknick :) 


En wat levert deze manier van cinamon rolls maken je op? Ten eerste, een beetje harde, kleine maar voor-de-rest wél lekkere rolletjes, en ten tweede heul veul lol. We hebben hard gelachen. Oh, en als bonus zat na onze baking sessions zo'n beetje de hele keuken onder het bloem. 
Jij kunt het vast beter! (Jaja, je wordt hierbij uitgedaagd tot het bakken van cinamon rolls!!!) 
__________________________________________________________________________________
THE RECIPE 
__________________________________________________________________________________
  • 250 gram volkorenmeel
  • 2 1/2 theelepel zout
  • 5 (grote) eetlepels appelmoes
  • 185 ml amandelmelk
  • 1 theelepel appelciderazij
  • 6 (grote) eetlepels rietsuiker
  • 1 (grote) eetlepel boter
  • 4 theelepels kaneel
__________________________________________________________________________________
1)  verwarm de over voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier 2) Meng in een grote kom het meel, zout en bakpoeder door elkaar. Doe ook de appelmoes erbij en meng alles met een vork tot een kruimelige substantie en zet het mengsel 10 minuten in de koelkast om te rusten 3) meng ondertussen de 3 flinke eetlepels rietsuiker en de kaneel in een klein kommetje 4)  haal na de tien minuten het deegmengsel uit de koelkast en voeg de amandelmelk, appelciderazijn en de overige 3 eetlepels rietsuiker toe. Meng alles goed (als je deeg te droog is voeg dan nog wat amandelmelk toe). 5) wanneer je deeg een goede substantie heeft, haal het dan uit de kom en kneed het nog een keer goed door op een met bloem bestoven werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 6mm dik 6) bestrijk je lap met boter en strooi het mengsel van rietsuiker en kaneel eroverheen. Rol het (in de lengte) op en snij gelijke plakjes van je rol. Leg de rolletjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 12 minuten (of totdat ze goudbruin zijn) in de over gaar. 7) Eat 'em all! 


Ik probeer het vast (ooooit) nog een keer, maar voorlopig ben ik wel even uit ge-cinamon-rollt! 


Arjanne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. Heb nog nooit een cinnamon rol gehad, maar zou het zeker wel willen proberen. Ze zien er heerlijk uit!

    ReplyDelete
  2. Hmmm, cinnamon rolls zijn zo lekker! Leuke blogpost:)

    ReplyDelete
  3. Haha als ik ze zou bakken dan zou het nog meer mislukken hoor! Ze zien er hartstikke lekker uit. Moet deze recept maar misschien eens een keertje proberen :). En wat leuk dat jullie gingen picknicken in het bos. Dat wil ik ook nog een keertje doen!

    ReplyDelete
  4. Ik had niet gezien dat het artikel al online stond ;) Ondanks dat het niet helemaal goed ging met bakken, lijkt mij het wel super lekker! Kaneel heeft inderdaad iets winters...

    ReplyDelete
  5. Ze zien er als nog heerlijk uit! De foto's hebben een fantastische sfeer. Ik heb een keer cinnamon rolls gegeten en dat was zó lekker. Ik ga ze zeker een keer maken.

    ReplyDelete
  6. Jummie ik heb zoveel zin om een keer cinnamon rolls te proberen (eerst maar eens kopen, want van zelf maken komt niet veel terecht vrees ik). Supermooie foto's Arjanne!
    X Emma

    ReplyDelete
  7. Yumm, cinnamon rolls zijn zo ontzettend lekker :)

    ReplyDelete
  8. Hahahahaha, dit is echt heel er leuk om te lezen. Eindelijk eens iemand waarbij het bakken niet in een oogblink vloeiend verloopt (en dat het er dan mega perfect uitziet). En dat bedoel ik echt echt echt niet negatief!! Klinkt als een middag met inderdaad veel lol en gelach, ik denk dat ik binnenkort ook maar weer eens een recept op een leuke manier ga laten mislukken! :)

    ReplyDelete
  9. Wat een onwijs leuk artikeltje - en die foto's: jaloersmakend, ik zou erbij willen zijn!

    ReplyDelete
  10. Oh die zijn zo lekker. Wat heb je er leuke foto's bij gemaakt!

    ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...