Wednesday, 14 October 2015

WESTERBORK


Maandagmiddag. Een paar graden warmer dan 's ochtends, wat het aantal granden celcius op een totaal rond de acht brengt. Met de hele vierde jaarlaag lopen we door de bossen. De meesten handschoen- en sjaalloos, en sommigen lopen zelfs (diep weggekropen) in hun zomerjas. We lopen verder van de bewoonde wereld af en komen steeds dichterbij de plek waar ooit kamp Westerbork lag. Na een dik halfuur komen we bij de radiosterrenwacht en tien minuutjes later staan we op een lange, kaarsrechte weg waarlangs ooit de spoorlijn lag. 

Hekken met prikkeldraad, het huis van de baas van het kamp, een treinwagon op een stuk rails, een nagebouwede wachttoren en heuvels waar ooit barakken stonden, dat is er nog over van Westerbork.  De spoorlijn die eindigt in het niets kennen jullie vast wel. Ook was er nog een ander monument: voor elk van de 105000 mensen die in Westerbork hadden gezeten een steen, allemaal verschillend van lengte.

Arjanne

PS: ik had deze post een fight met blogger, zeg, poeh... Ik kreeg de foto's niet goed op ware grootte met weinig witregel tussen de foto's, want daar was blogger opeens tegen. Maar voor deze éne keer heb ik gewoon gewonnen. bam. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 comments:

 1. Aaaah ik was laatst in de buurt van Westerbork, maar had helaas geen tijd meer om daar naartoe te gaan. Best wel jammer eigenlijk, want ik wilde er altijd al eens kijken.

  ReplyDelete
 2. Door dat je de foto's zwart-wit hebt gemaakt heeft het wel echt een soort serieus triest sfeertje, ik vind het heel mooi gedaan! Ik ben ook bij kamp Westerbork geweest al is dat wel even geleden.

  ReplyDelete
 3. Hele mooie foto's! Ik ben er nog nooit geweest, maar lijkt me wel zeer indrukwekkend..

  ReplyDelete
 4. Wat een mooie foto's, en dat zwart-wit past echt wel bij de sfeer. Zo erg wat er allemaal gebeurd is...
  X Emma

  ReplyDelete
 5. Je foto's zijn heel mooi gelukt Arjanne! Het zwart wit past bij de sfeer van de foto's.

  ReplyDelete
 6. Westerbork wil ik echt nog eens heen, ik ben (uiteraard) meerdere keren naar kamp Vught geweest, en dat vind ik elke keer weer interessant, en ook toch wel weer heftig. Echt leuk dat je zwart-wit foto's hebt gemaakt, past goed bij het onderwerp :)

  ReplyDelete
 7. Wauw, prachtige foto's!

  ReplyDelete
 8. Ik ben ook wel eens in Westerbork geweest. Was ingrijpender dan ik dacht... Heel mooi dat alles ook in zwart-wit is gedaan. Heb jij ook gezien dat er sterretjes van dat gedenkteken waren gehaald? De gids zei dat sommige toeristen dat er gewoon aftrokken als ' souvenir '...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedoel je bij die stenen? Bij ons vertelde de gids dat die zonder ster voor de verzetsstrijders waren, zoals je ook met een vlam voor de zigeuners had.

   Delete
 9. Echt mooie foto's, ook heel toepasselijk op de een of andere manier. Ik vond westerbork echt een hele bijzondere plek, en ik kan het me dan ook heel lastig voorstellen: 10500 mensen per steen. Dat is toch..... onvoorstelbaar? Ps. Ik herken je struggle, blogger kan echt een held zijn in frustratie uitlokken. Maar inderdaad, je hebt gewonnen, well done!!

  ReplyDelete
 10. Deze foto's geven de sfeer echt supergoed weer! Ik ben er twee jaar geleden ook eens geweest, en dit brengt echt heel veel herinneringen voor me naar boven. Speciale plek he :)

  ReplyDelete
 11. Hele mooie foto's Arjanne. Ik vind dat zwart witte effect erover iets hebben, vooral omdat dit ook echt verschrikkelijk is geweest..

  ReplyDelete
 12. Wauw, dit is wel even zo'n blogje om stil van te worden. Westerbork is echt zo'n indrukwekkende plek lijkt me. Een paar jaar geleden had ik een "tweede wereldoorlog" obsessie en wilde ik PERSÉ naar Auswitch. Nou echt geen plek om vrolijk van te worden. Ik krijg nu bijna weer tranen in mijn ogen als ik terug denk aan al dat haar van al die onschuldige mensen. En de gaskamers! Vreselijk! En waarom? Omdat ze joods waren? Zo onvoorstelbaar! Maar die palen in Westerbork lijken me ook zo onwerkelijk en confronterend. Bijna alsof er 105000 mensen voor je staan. Wel echt een heel mooi artikel Arjanne en dat zwart wit maakt het heel mysterieus maar past wel ontzettend goed bij het onderwerp.

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...