Saturday, 14 November 2015

SINTERKLAAS EN PEPERNOTEN BAKKEN


We hebben allemaal in spanning gezeten of sinterklaas wel de weg uit de mist op zee zou kunnen vinden (Jaja, ik heb het sinterklaasjournaal aandachtig gevolgd), maar gelukkig, he did: sinterklaas is weer in het land!! Als ik 'n blokuur-tussenuur (zoals ik dat noem) heb, race ik meestal even naar huis (haha, totaal ander onderwerp dit, maar no worries, het heeft wel iets met sinterklaas te maken, geen random info dus) en afgelopen donderdag bakte ik in die tijd pepernoten! Ik had niet dat je zegt heul veul tijd, maar het lukte makkelijk (easy om te maken dus) en wat is er leuker dan pepernoten bakken in je tussenuren???


THE EASYPEASY-RECIPE
_______________________________


 • 150 gram boter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 15 gram speculaaskruiden (note: er mag wel wat meer in!)
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/2 theelepel zout
 • 4 eetlepels melk
1) kneed alle ingrediënten in een kom door elkaar. De melk als laatste, net genoeg dat het beslag lekker soepel wordt (op het begin lijken de 4 eetlepels misschien te weinig, maar als je eerst even goed kneed blijkt dat het genoeg is) 2) verwarm de oven tot 160˚C en leg bakpapier op de bakplaat 3) maak van het deeg kleine bolletjes en leg ze op de bakplaat 4) druk de bolletjes plat en bak ze in 15-20 minuten gaar (18 minuten was perf voor mij) 5) laat ze afkoelen op een rooster en eet ze allemaal op (oké, daar heb je waarschijnlijk wel wat hulp voor nodig (het zijn er écht heul veul), maar het is volgens mij niet moeilijk iemand te vinden die je daarbij wil helpen :)

OMNOMNOMNOMNOM-FACTOR: 
______________________________________


Het was natuurlijk niet raar dat de pot pepernoten na mij fotoshoot met deze bruine bolletjes wat minder vol was, sorrynotsorry, ze zijn echt jummy! Ik vind 't trouwens echt leuk dat het weer sinterklaas is, het is altijd zo'n gezellige tijd, echt the most wonderful time of the year alleen dan in Nederland :) In december is het gewoon gezellig donker, met al die feestdagen en lichtjes enzo, terwijl ik januari meer een soort depressief-donker vind, eigenlijk, is dat raar?
Nu heb ik heel lang over pepernoten getypt en naar foto's van pepernoten gekeken dus ik snoep d'r efkes een paar... (volgens mij heeft iedereen na een artikel over eten zin in dat eten, dus bakken maar!! (haha, volgde je Heel Holland Bakt?))

* * *
HOUDEN JULLIE OOK ZO VAN SINTERKLAAS EN PEPERNOTEN BAKKEN?

liefs,
Arjanne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

 1. Ik heb ook al pepernoten gebakken en mijn recept lijkt hard op het jouwe, haha! Alleen heb ik er dan altijd wat minder gebakken. Oh jum, dit zit er echt kei lekker uit. Ik heb net ontbeten dus ik heb (nog) geen honger gekregen van je artikeltje. maar de pepernoten liggen hier op handbereik dus eh. *Neemt pepernoot* Oeps. Ik denk dat ik het typetje ben die nu al een voorraad pepernoten aan het bakken is voor tegen dat er geen pepernoten meer te vinden zijn in de winkel, haha. Meestal lig ik ze nog te eten als het februari is.

  ReplyDelete
 2. Ik vind pepernoten zo verslavend lekker. Het ziet er helemaal niet zo moeilijk uit om te maken dus ik ga vandaag aan de slag! :)

  ReplyDelete
 3. Mooie foto's! En yum, pepernoten :)

  ReplyDelete
 4. Haha wat leuk dat je in de tussenuren naar huis raced, dat doe ik ook! Deze recept moet ik ook eens proberen :). Je hebt er helemaal niet veel voor nodig en ze zien er vet lekker uit!

  ReplyDelete
 5. Oooh, dit doet me weer beseffen dat ik eigenlijk al drie jaar geen enkele pepernoot heb gebakken, terwijl ik ze zelfgebakken (drie jaar geleden) juist het lekkerst vond... En die van jou zien er ook nog eens héérlijk uit. Ik weet nu in ieder geval wat me te doen staat dit weekend.

  ReplyDelete
 6. Oeh zelfgebakken, helemaal zelf. Lekker zeg! Ook echt chill dag je gewoon in je tussenuur naar huis kan fietsen, ik doe er 5 kwartier over.. haha. X

  ReplyDelete
 7. Wat zien ze er ontzettend lekker uit! Ik ga dat receptje zeker eens uitproberen!

  ReplyDelete
 8. Aah wat lijkt me dat heerlijk om eens te maken, ik ben verzot op kruidnoten!<3 Helaas gaat het mij niet lukken om in tussenuren naar huis te racen, want dan ben ik twee uur aan het fietsen haha.. Supermooie foto's!
  X Emma

  ReplyDelete
 9. Ondanks we al een paar jaar sinterklaas niet meer zozeer vieren, ben ik nog altijd heel enthousiast om stiekem elk jaar mijn schoen te zetten. Het is ondertussen dan ook een leuke traditie geworden waar we met heel het gezinnetje om lachen en elkaar kadotjes geven. Dit receptje ga ik dan ook zeker maken voor de avond van sinterklaas! Wat hoe gezellig zou dit zijn bij een lekker kopje koffie of thee? hihi. Leuk receptje! xx

  ReplyDelete
 10. Geloof het of niet, maar ik heb vandaag serieus zelf pepernoten gebakken. En ze zijn om te smullen! Ze lijken wel een beetje op de jouwe, maar de mijne zijn iets lichter geworden. Waarschijnlijk doordat ik geen bruine basterdsuiker heb gebruikt, maar gewoon witte

  ReplyDelete
 11. Jumm! Zie er heerlijk uit. En ja sinterklaas is echt mijn favoriete feest, het is zo gezellig! (vanochtend even bij de intocht geweest, hihi. Al die kindjes die helemaal happy zijn en ik stond er ook springend tussen)
  en ik heb een zwak voor marsepein en pepernoten. Alleen maar liefde, liefde en liefde

  ReplyDelete
 12. Aaawh...wat leuk die kruidnootjes! Yum yum <3

  ReplyDelete
 13. Ik ben dol op sinterklaas, niet alleen het lekkere snoepgoed maar ook gewoon met familie. Heerlijk! Ik heb eigenlijk nog nooit zelf pepernoten gemaakt, want ik vind die van de winkel altijd het lekkerste. Maar ze zien er lekker uit, dus ik moet het zeker eens een kans geven!

  ReplyDelete
 14. Zo leuk en lekker om zelf pepernoten te bakken! :)

  ReplyDelete
 15. Ja, elke keer als ik een aflevering van Heel Holland Bakt had gekeken, had ik zo'n zin om te bakken (maar eigenlijk nog meer om die taarten en de dingen die ze maakten, op te eten ;)

  ReplyDelete
 16. Ik ben ook geen pepernoten virgin meer voor dit jaar! Voor mijn verjaardag bakte ik ze in september stiekem al, maar sinds dien heb ik ze niet meer gegeten! En nu krijg ik er toch wel enorm veel zin in.... Lijkt me wel een goed plan voor aankomend weekend :)

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...