Thursday, 18 February 2016

GO PLAY WITH YOUR SHUTTER!!


Sinds een tijdje heb ik om de twee weken op de maandagavond fotocursus. Al na de eerste les begreep ik zo veel meer van de honderden mogelijkheden die je hebt met een DSLR, dan toen ik twee en een half uur eerder het lokaal in stapte. De eerste les hadden we het onder andere over sluitertijd, hoe lang het diafragma van je camera open staat. Hoe langer hij openstaat, hoe meer licht er in je lens valt en hoe lichter je foto's dus worden, wat handig is als het donker is! Ook legt hij meer beweging vast als hij langer open staat. Hierdoor wordt met een lange sluitertijd een fietser één grote waas en met een korte sluitertijd krijg je hem helemaal scherp. 
Ons huiswerk: Go play with your shutter! En daar kan je zó veel leuke dingen mee doen!! 


 sluitertijd: 2 seconden
sluitertijd: 15 seconden

Ik heb wat Geesten gecreëerd (haha, dat is echt tof om te doen!). En ook ben ik naar de snelweg geweest om daar de sluiter laaaaaang open te zetten, met als effect dat de voor- en achterlichten van voorbij-racende auto's één lange streep werden.
First, de snelweg. Het idee is eigenlijk dat je de sluitertijd gewoon op lang zet. Ik heb bijvoorbeeld 2, 5 en 15 seconden gebruikt. In 15 seconden komen er natuurlijk veel meer auto's en dus lichtjes voorbij dan in 2 seconden, waardoor de lijnen bij 2 seconden ook niet "de hele weg vol zullen zijn"  en bij 15 seconden wel (dat verschil zie je wel bij de foto's hierboven). Om de sluitertijd met de hand in te stellen, zet je je camera op "S". Omdat de sluitertijd zo lang is, kan je moeilijk uit de hand fotograferen, dan zie je al snel alleen de beweging van een trillende hand terug op de foto. Een statief is dus erg handig tot een must. Ook moet het donker zijn, want wanneer het licht is hebben de auto's hun lampen natuurlijk niet aan en zal je ook nog eens een overbelichte foto krijgen (doordat je sluitertijd zo lang is, komt er natuurlijk ook gewoon veel licht binnen). Dus als 't donker is: spring op je fiets, rij naar de dichtstbijzijnde drukke weg, statief neerzetten, camera erop, sluitertijd instellen op lang et voilà, je hebt zojuist met je camera een snelweg omgetoverd in een rood-wit (en als er een ambulance voorbijkomt ook blauw) lijnenspel! 

sluitertijd: 1/30 seconde (m'n handen zijn gewoon scherp, en er is voor de rest niks aan de hand)sluitertijd: 25 seconden


sluitertijd: 25 seconden

Second, ma Ghosts. Opnieuw is een statief erg handig. Zet de sluitertijd op nog-langer-dan-bij-de-snelweg. Neem bijvoorbeeld 20 seconden, daarmee nam ik de foto hierboven. Daarbij had ik ongeveer de helft van de tijd mijn handen bij m'n mok en notitieboekje en de andere helft van de tijd had ik mijn handen bij het toetsenbord (ja, ik was hardop aan het tellen en stressend aan het wisselen). Het resultaat: een soort geest-handen! Wanneer je de sluiter zo lang open zet is het natuurlijk handig als het een beetje donker is (of probeer het bij een raam met gordijnen, dan kan je de hoeveelheid licht zelf regelen, handig!). Het lijkt me leuk dit nog een keer buiten te proberen (in een steegje ofzo) en dan gewoon een mensen-geest te creeëren :) 

De balans vinden tussen de hoeveelheid licht die er binnenkomt door voor een bepaalde sluitertijd te kiezen en de hoeveelheid beweging die je terug wilt zien op een foto is best lastig, vind ik.  Niet op de auto-stand fotograferen is nogal een puzzelwerkje, maar de resultaten zijn echt tof! Door te spelen met sluitertijd kun je ook heel leuk van die "hair flips" vastleggen, of op een groot plein foto's maken waarop je de mensen écht ziet bewegen of .... 

* * * 

STELLEN JULLIE EEN CAMERA ALTIJD MET DE HAND IN OF FOTOGRAFEREN JULLIE MEESTAL OP DE AUTO-STAND??? 

(zoals ik, hihi.) 

ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 comments:

 1. Oeh wat een gave effecten! Ik heb mijn camera net gekocht dus het zelf instellen gaat nog niet zo goed. Ik ben er wel mee aan het spelen, maar ik krijg het gewoon niet zo mooi als bij de auto stand. Zo'n cursus lijkt me heel handig, denk dat ik dat ga doen!

  ReplyDelete
 2. Heel gaaf! En wat cool dat je dit bent gaan doen door de cursus. Ik stel zelf wel altijd alles zelf in, omdat je het dan echt precies zo krijg zoals je wil. Ik ga zeker eens wat meer spelen met sluitertijd! Ik doe op maandagavond nu ook een cursus, maar dan documentaire filmen, omdat ik zin had om iets heel nieuws te leren. Veel plezier nog!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahhh wauw, dat is ook tof zeg!! Lijkt me ook nog wel leuk om (ooit) te doen!!

   Delete
  2. Zou het zeker doen! Bedankt voor je reactie op mijn blog trouwens :) Er staan genoeg hotspots op mijn blog om een hele dag in Amsterdam te blijven, dus je zou er inderdaad in de vakantie een dagje heen kunnen gaan! Maar ik heb ook wel over steden buiten Noord-Holland geschreven. Ik weet niet waar je ongeveer woont?

   Delete
 3. Waaaauw, wat een prachtige kiekjes zeg! Heel gaaf ook dat je meedoet aan een cursus, lijkt mij erg interessant. Veel plezier nog!

  -Liefs

  ReplyDelete
 4. Ik maak altijd foto's in de M-stand, je kunt er zoveel meer kanten mee uit en de foto helemaal naar je hand zetten. Maar Arjanne, WAUW. Wat een onwíjs gave foto's zeg, echt leuk om zo'n ghost-effect te creëren! Liefs!

  ReplyDelete
 5. Die laatste 2 foto's zijn zo GE-WEL-DIG echt die vind ik fantastisch!

  ReplyDelete
 6. Het is echt leuk om te spelen met sluitertijd.Ik heb het ook al uitgeprobeerd op een autostrade maar dat effectje met je typemachine vind ik echt wijs. Ga ik ook eens proberen.

  ReplyDelete
 7. Dit is speciaal! Ik had totaal geen idee dat het zo'n verschil kon maken :) Zo'n leuke foto's!

  ReplyDelete
 8. Ja het is echt leuk om te spelen met sluitertijd! Je hebt echt geweldige foto's gemaakt. Vooral die met de typemachine zijn zo gaaf geworden :)

  ReplyDelete
 9. Ik vind dat echt heel gaaf! Ik wil het ook nog wel eens proberen ja.

  ReplyDelete
 10. Wat gaaf! Die lange sluitertijd boven de snelweg wil ik ook altijd eens proberen. Met nieuwjaar heb ik figuurtjes gemaakt met sterretjes en foto's gemaakt met een lange sluitertijd. Ook heel erg leuk om te proberen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh jaaaa, da's ook echt gaaf!! Om dat te oroberen moet ik nu alleen weer 'n jaartje wachten.. ;)

   Delete
 11. Zelf maak ik niet echt van die bijzondere foto's haha. Ik vind dat je echt prachtige foto's maakt! Ga zo door Arjanne :)/

  ReplyDelete
 12. Gaaf idee! Maar je moet het inderdaad wel echt met een statief doen. Ik heb echt altijd problemen om mn handen stil te houden hahaa:)

  ReplyDelete
 13. Je hebt het mooi uitgelegd :) ! Dit artikeltje vond ik echt super leuk om te lezen! Wat zien die twee laatste foto's er geestelijk uit, haha! Dakjewel voor deze uitleg, echt waar! Ik ben zelfs ook heel erg geïnteresseerd in fotografie. Groetjes Hannah

  ReplyDelete
 14. Wauw ik vind deze foto's zo gaaf! Vooral die ene met meerdere handen. Ik kan echt niet wachten om een DSLR te kopen en te spelen met al deze mooie effecten!
  Liefs

  ReplyDelete
 15. Wauw wat creatief! Heel leuk om te zien dat je er wat aan hebt, lijkt mij misschien toch ook wel erg leerzaam.

  ReplyDelete
 16. Wauw, wat een toffe foto's Arjanne! Leuk he, dat het zo'n verschil kan maken met je sluitertijd. Ik vind het ook altijd heerlijk om vanalles te proberen en stel ook altijd alles handmatig in. Liefs

  ReplyDelete
 17. Wauw, wat een toffe foto's Arjanne! Leuk he, dat het zo'n verschil kan maken met je sluitertijd. Ik vind het ook altijd heerlijk om vanalles te proberen en stel ook altijd alles handmatig in. Liefs

  ReplyDelete
 18. Oehh, wat gaaf ziet dat eruit! Nu heb ik echt meteen zin om mijn camera erbij te pakken en te experimenteren :D Lijkt me ook leuk, zo'n fotografie cursus. Liefs!

  ReplyDelete
 19. Wauw zijn hele toffe foto's geworden! Zeker die laatste:) X Laura www.mixtfashion.com

  ReplyDelete
 20. Zo'n fotografiecursus lijkt me zo leuk en leerzaam. Ik vind die ghost foto echt heel leuk.

  ReplyDelete
 21. Ohh wat een gave foto's! Het lijkt me zo leuk om ook wat meer te experimenteren met instellingen van je camera, want je kunt er inderdaad zoveel mee. Met oud & nieuw heb ik wel 'getekend met sterretjes' en dan een lange sluitertijd gebruikt, als je snapt wat ik bedoel. Daar kwamen ook coole dingen uit :)

  ReplyDelete
 22. Hoe leuk zijn je ghost handjes! Is het goed als ik dit ook eens probeer? ( :

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...