Sunday, 14 February 2016

ROGGE-ONTBIJTKOEK


Daar ben ik weer met een receptje hoor! Maar dit keer iets gezonds, voor de verandering. Nouja, het is natuurlijk niet helemaal gezond om deze hele rogge-ontbijtkoek in een keer naar binnen te werken, maar ja, dan is niks gezond toch? Ik weet in ieder geval dat hij niet ongezond is! (maar of het dan gelijk gezond is, moet je maar aan een voedingsdeskundige vragen :) ___________________
HET RECEPT
___________________
 • 125 gram ontpitte dadels
 • 200 ml heet water 
 • 3 tl speculaaskruiden
 • 3 eieren
 • 100 gram pecannoten (of andere lekkere nootjes)
 • 200 gram roggemeel
 • 100 gram rijstmeel
 • 100 ml rijstmelk (hier heb ik gewone melk gebruikt)
 • 3 tl wijnsteenbakpoeder
 • kokosolie, om het bakblik in te vetten (hiervoor heb ik maar gewoon boter gebruikt)
 • 1 1/2 tl kokosbloesemsuiker
1) verwarm de oven voor op 160˚C 2) doe de dadels, heet water, speculaaskruiden en eieren in de blender en mix het tot een glad beslag (blenderloos, just like me? gebruik een staafmixer!) 3) stamp de pecannoten met een vijzel fijn 4) doe de dadelmassa in een kom en voeg het meel, rijstmelk en wijnsteenbakpoeder toe. Roer alles goed met een houten lepel door elkaar (spierballen! AHA, vandaar dat dit gezond is... :) 5) doe vervolgens de noten erbij en roer weer 6) vet het bakblik in en schenk het deeg erin. Bestrooi met kokosboesemsuiker. 7) zet het blik in de oven en bak de koek in ongeveer 60 min gaar (prik na 60 min met een houten prikker in je ontbijtkoek, als hij er schoon uitkomt, is hij klaar en zo niet, bak hem dan nog 10 minuten langer) 8) laat hem 10 min afkoelen voor je hem uit het blik haalt. Wacht nog even met snijden totdat hij is afgekoeld, en eat smeklich!! OMNOMNOMNOMNOM-FACTOR: 
__________________________________________

Er zitten best veel dingen in die je normaal niet in huis hebt. Rijstmeel of wijsnsteenbakpoeder, ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar wij hebben dat nou niet 24/7 in huis, dus dat is wel een nadeel aan zo'n receptje. Maar aan de andere kant: koop je het één keer, kan je heul veul van zulk soort dingen uitproberen :) Zoals je ziet zit er geen suiker of vet in, waardoor ik -ook al ben ik geen voedingsdeskundige- er vrij zeker van ben dat tie healthy is. Niet iets zoets dus! (voor als je het zou proberen en dan denkt dat je 'n cake aan het maken bent, niet dus. Uiterlijk is best bedriegend in dit geval!) De laatste tijd ben ik best geïnteresseerd in gezonde voeding. Wat heeft je lichaam nodig, waar haal je dit vandaan en hoeveel dan? Daarom vond ik het leuk eens iets gezonds te maken. Hij komt uit Powerfood van Friesland tot New York, en daar (en in Rens' andere kookboek die zich ook in ons huis bevind) staan nog veeeeel meer van dit soort healthy dingen in, dus ik denk dat ik nog wel meer uit ga proberen! (maar 't is niet alsof ik geen taarten en cakes en ander zoet spul meer ga maken hoor! Op m'n wanna-try-to-bake-list staan scones, koekjes en .......... nogal hoog en dat is nou niet echt sugarless!)
Hij is lekker bij de thee, of als snack tussendoor. Je kan 'm gewoon zo eten, maar ik vind hem met wat boter of jam (of notenpasta, volgens Rens) erbij ook heerlijk (jup, wat zoets erbij :) 

* * * 

WAT VINDEN JULLIE VAN ZO'N (GEZONDE) ROGGE-ONTBIJTKOEK??


ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comments:

 1. Dit ga ik echt eens properen, zo iets gezond en lekker is altijd vele leuker (en stiekem kan je er dan ook meer van eten :) )

  ReplyDelete
 2. AAAAA dit ziet er verrukkelijk uit! Ik ga dit echt een keer proberen. Trouwens ook echt prachtige foto's!

  ReplyDelete
 3. Dit ziet er nochtans wel érg gezond uit hoor! ( : Wil ik wel eens proberen, want dat brood of die cornflakes ben ik toch een beetje beu aan het geraken in de ochtend/ middag, hihi. Fijn receptje weer Arjanne!

  ReplyDelete
 4. Dit ziet er echt super lekker uit. Hele mooie foto's ook!

  ReplyDelete
 5. MMM! Alleen zou ik de confituur weg laten ;) ! Ik vind je voedsel foto's altijd zo smakelijk uit zien! Mmm...mmm... :) Groetjes Hannah

  ReplyDelete
 6. Ooooh..... Super yummy!!!! Ik heb dit moment alleen een beetje te veel taart gegeten, dus ik kan even geen voedsel meer zien (hoe lekker dit er ook uitziet!!). Maar morgen middag (of ochtend, hehe) denk ik daar vast anders over en wil ik deze ontbijtkoek gelijk maken!! En het 'gezonde' is echt een geweldig argument voor alles eigenlijk ;)

  ReplyDelete
 7. Het ziet er allesinds gezond en goed uit. Ik ga eens vragen aan mijn papa of hij dit eens wilt bakken, want bij ons thuis bakt hij altijd brood. :)

  ReplyDelete
 8. Wat een leuk dessertje! Alleen heb ik laats dit eens geproefd toen de mama het meebracht.. voor mij is het niet echt weggelegd.. haha! Maar je foto's zien er wel heel smakelijk uit! <3

  ReplyDelete
 9. Ik ga je verbieden nog recepten op je blog te zetten. Telkens weer heb ik de neiging om het zelf na te gaan maken maar dat komt echt niet goed meer dan met mijn poging tot een 6-pack.

  ReplyDelete
 10. Zit er lekker uit! En wat een mooie foto's!

  ReplyDelete
 11. Waauuuww ziet er zo lekker uit!! Ga ik snel maken! Ik heb Rens Kroes d'r eerste boek, echt m'n favoriete kookboek (ondanks je inderdaad vaak zo van die rare ingrediënten nodig hebt, haha). Mooie (hongerig-makende) foto's ook! X

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...