Pagina's

Tuesday, 8 March 2016

HOME MADE GRANOLA BARS


"Home made with love. 
In other words: I licked the spoon and kept using it." 


Het tweede receptje wat ik heb geprobeerd uit Rens' tweede kookboek, granola bars. Gezond! (en als je nu denkt: help! gezond! Weg ermee! Ze zijn óók gewoon heel lekker!) In Rens' kookboeken staan er telkens leuke foto's (die totaal niet relavant zijn voor het koken maar wel heel leuk dus)  tussen de recepten door met grappige quotes en zo ook deze. Hoe herkenbaar?? :) 

 


__________________
HET RECEPT
__________________
Voor ongeveer 10 repen (maar dat ligt natuurlijk aan grootte etc.)
  • 85 gr gemengde (on)gebrande noten
  • 190 gr dadels (zonder pit)
  • 120 gr havervlokken
  • 70 gr notenpasta
  • 2 el honing
  • 65 g gemengde zaden (denk aan chai-, hennep-, zonnebloem-, pompoen-, en/of gebroken lijnzaad)
  • 50 g gemengd gedroogd fruit (denk aan cranberry's, rozijnen, abrikozen en/of gojibessen)
  • snufje zout
  • mespuntje kaneelpoeder
  • mespuntje gemberpoeder
  • 2 el kokosolie
1) verwarm de over voor op 200˚C 2) doe de noten in de blender en mix ze fijn. 3) doe ook de dadels  erbij (zijn ze niet kleverig en vochtig? Week ze voor je aan de slag gaat even 10 min in heet water. Zo vallen je granola bars niet uit elkaar. (belangrijk dus!)) en mix tot een kleverige massa 4) bak de havervlokken 15 min in een overschaal of op een bakplaat in de oven en laat tot lauw afkoelen 5) verwarm ondertussen de notenpasta en honing in een pannetje 6) doe het bij de dadelpasta en de rest van de ingrediënten in een kom en kneed alles goed door, zodat het een samenhangende substantie wordt. 7) spreid het mengsel uit in een lage schaal van c.a. 20x20cm (ik heb 2 kleinere gebruikt) en druk alles stevig samen en goed vlak met de bolle kant van een metalen lepel (dit is belangrijk, anders brokkelen de repen straks af). 8) zet de schaal minstens 2 uur in de koelkast en snijd de koek daarna met een scherp mes in repen. 9)  nu is het nog leuk om je bars in wat bakpapier te wikkelen en dicht te knopen met een touwtje. En zo kan je ze ook makkelijk meenemen! (dus niet alleen leuk, ook gewoon nogal praktisch, zie het als een DIY verpakking ofzo :)


OMNOMNOMNOMNOM-FACTOR: 
____________________________________
Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik ook eens geprobeerd granola bars aka muesli repen te maken. Het eindigde in een soort muesli in muffinvormpjes, die als je ze maar hard genoeg tegen elkaar aan drukte, wel aan elkaar bleven plakken. Niet zo geslaagd dus. Ik was dus ook helemaal heppie toen de bars niet uit elkaar vielen! Ik ben echt blij met dit receptje! 







Ik gebruikte voor de gemengde noten een notenmix (met pencannoten, walnoten, amandelen en hazelnoten geloof ik), chaizaad, hennepzaad en pompoenpitten qua zaden en voor het gedroogde fruit rozijnen en cranberry's (van die laatste ben ik "normaal" (als in, niet verwerkt in iets) niet zo'n fan, maar in deze repen zijn ze echt heerlijk!). En oh ja, ik vergat het zout, kaneelpoeder, gemberpoeder en de kokosolie. Ik ben na het gedroogde fruit gewoon gestopt. Ik ben echt zo'n sukkel. kluns. of hoe-je-het-ook-wil-noemen. Maar hé, ze zijn nog steeds echt heel lekker, dus nu weten we ook weer dat je voor lekkere repen die laatste ingrediënten ook kan skippen, right? Maar het is sowieso gewoon nóg lekkerder als je het er wél bij doet. Ik bedoel, kaneel, wanneer heeft dat een gerechtje/baksel níét beter gemaakt!? just sayin'. Er zijn nog meer dan genoeg zaden en andere ingrediënten over om het nog eens te proberen, so i will for sure! 

* * * 

WAT VINDEN JULLIE VAN GRANOLA BARS??


ARJANNE



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 comments:

  1. Oh wat ziet dit er weeral heerlijk uit :) en ook weer zo'n mooie foto's. Moet ik wel eens proberen, alleen hebben wij niet al die soorten zaden/noten bij ons thuis, oh en dat gifje is ook leuk!!

    ReplyDelete
  2. Klinkt geweldig! Sowieso al wel als je zegt dat het een recept is uit Rens' kookboek. Jam.

    ReplyDelete
  3. Deze repen zien er zo verslavend lekker uit! Mag ik vragen hoe je je repen zo mooi recht hebt gekregen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, dankje! Ze zaten in een rechthoekig schaaltje, en daarna gewoon recht snijden i guess...

      Delete
  4. Lekker en gezond! Perfecte combinatie. En ze zien er ook heerlijk uit (of komt dat gewoon door de prachtige foto's)

    ReplyDelete
  5. Wauw je foto's Arjanne!! Al jou food-recepten zien er zo fabulous uit, maaar als ik ze maak.. Laten we het daar maar niet over hebben hihi. Echt een leuk receptje dit!

    ReplyDelete
  6. Weer zoiets lekker <3 Klinkt perfect voor school.

    ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...