Sunday, 10 April 2016

ART BEFORE BREAKFASTHet irritante gepiep van mijn wekker rukt me ruw weg uit dromenland. Amper wakker haal ik een hand onder de dekens vandaan en voel ik naar de oorzaak van de herrie op mijn nachtkastje. Wanneer mijn vingers het rechthoekige doosje raken, mep ik snel op het ding om het geluid te laten stoppen. Het stopt, en bijna wil ik weer doorgaan met slapen nu het geluid weg is en dat weer kan, maar dan herinner ik me dat het de bedoeling is dat ik opsta. Ik stoot een zacht, kreunend geluidje uit terwijl ik mijn ogen open en naar het plafond staar. Welke dag is het vandaag? Ohja, donderdag, oké dan uit bed met die handel. Snel sla ik de deken open en voor ik het weet staan zijn mijn voeten al op de trap van mijn hoogslaper en een paar seconden later sta ik onderaan de trap. Ik zet een muziekje op, kleed me rustig aan en pak mijn schetsboekje, waterverf en potloden uit de kast om nog even te tekenen. 


 

ART BEFORE... -WATTE?
Als je elke dag wat creatiefs wil doen, dan is daar echt wel tijd voor. Bijvoorbeeld een kwartiertje voor je ontbijt. Dat was het idee van illustrator Danny Gregory dat een tijdje geleden in de Flow stond (nummer 8 van 2015), en toen ik het las dacht ik ja. dat ga ik doen. De hele maand maart ben ik elke ochtend (nouja, twee keer (ofzoiets) niet, want toen ging de wekker en bedacht ik me niet dat ik op moest staan. aka ik versliep me) een kwartiertje eerder opgestaan om wat te tekenen, en nu doe ik dat nog steeds. Het is een gewoonte geworden. Een heerlijke gewoonte. 

EEN FIJN BEGIN VAN JE DAG.
Dat is het eerste wat ik erover wil zeggen. Even wat creatiefs doen is een heel relaxe start van je dag. Even je hoofd leegmaken, de rondspokende gedachten stoppen en dan pas écht beginnen. Ik denk ook oprecht dat ik erna de hele dag wat blijer van ben. 

ENNEE... VAN TEKENEN GA JE HEEL GOED KIJKEN.
Op het WereldWijdeWeb in de virtuele wereld gaat alles heel snel, maar door iets na te tekenen leef je even in het hier en nu, omdat je even heel goed moet kijken. En dat zorgt ervoor dat je meer oog krijgt voor details. Ja, dat is een tafel met bloemen erop. Maar kijk eens goed, het is een ietswat verweerd houten tafeltje en de vaas staat precies in het binnen, alsof iemand hem op de centimeter nauwkeurig neer heeft gezet. Het zijn niet gewoon bloemen, nee het is een bos gele, paarse en roze tulpen, waarvan er twee al een beetje slap hangen, die twee roze aan de linkerkant. De bladeren zijn een beetje krullerig en een lichtere tint groen dan de steeltjes. Een tip van die illustrator die dit allemaal bedacht heeft, Danny: houd tachtig procent van de tijd je ogen gericht op de dingen die je tekent en twintig procent van de tijd op het papier. Tekenen is goed kijken. (aha! Vandaar dat je bij bio dat blad na moest tekenen in de eerste! Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat we tekenen allemaal met biologie gaan associëren) 

MAAR.... IK KAN NIET TEKENEN...
belangrijk! Wees niet te streng voor jezelf. Je tekeningetjes hoeven niet de volgende dag tentoongesteld te worden in het Rijksmuseum. Je hoeft ze ook niet aan iemand te laten zien, als je dat niet wilt. "De ongelukjes, toevalligheden, de foutjes en de inktspatten maken je werk juist interessant. Perfectionisme is levenloos en saai." (aldus de Flow). Met deze woorden in mijn achterhoofd teken ik veel vrijer en zo heb ik bijvoorbeeld een nieuw tekenstijltje ontdekt: kriebelige lijntjes en niet-perfect-ingekleurde vlakken, heel tof! De Flow gaf ook als tip om Het Oordeel uit te stellen. Wanneer je tekent heb je vaak een verwachting van hoe het eruit moet komen te zien. Daarom kun je beter wat later op de dag nog een keer naar je werkje kijken en dán beslissen of het wel of niet gelukt is. Scheur 'm niet gelijk uit je schetsboek. Ieder tekeningetje heeft iets moois. En wanneer je iets wat nu voor je staat of waar je nu aan denkt natekent, heb je na een tijdje een schetsboekje vol herinneringen. Persoonlijke herinneringen, want je legt de dingen om jouw eigen maniertje vast. (misschien niet perfect, maar hé cliché: het leven is gewoon niet perfect) Geniet even van het tekenen zélf, gewoon van het moment.

and last but not least...
Je hebt natuurlijk geen supergoede megadure exclusieve ultragoede (okay arjanne, we snappen het) enorm flexe spullen nodig om te tekenen. 'maar-ik-heb-geen-goede-verf' is dus geen excuus om dit eens te proberen! 


* * *

ART BEFORE BREAKFAST.... WAT DENKEN JULLIE ERVAN? 


liefs,
Arjanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 comments:

 1. Wat een superleuk idee, wel een kwartier minder slapen... Ik moet het eens proberen denk ik!

  ReplyDelete
 2. Dit is zo 200% waar!! Ik dacht altijd dat ik niet kon tekenen, dat dat voor anderen weggelegd was.. maar wij weten in ieder geval dat iedereen kan tekenen, soo now, tell the world!

  ReplyDelete
 3. Ziet er heel leuk uit Arjanne!

  ReplyDelete
 4. Hele mooie foto's! Dat moet ik ook weer eens doen, schilderen... heel leuk

  ReplyDelete
 5. Super leuk. Ik schilder of teken zelf ook elke dag.

  ReplyDelete
 6. Wat een leuk begin van je dag. Misschien moet ik dit ook maar eens proberen! Lijkt me echt heel ontspannend om zo m'n dagje te beginnen! P.S. ik vind je tekeningen trouwens echt geweldig! X

  ReplyDelete
 7. Inspirerend! Een kwartiertje voor je ontbijt tekenen is eigenlijk wel een heel goed idee. Lekker ontspannend de dag beginnen en je creativiteit uiten. Misschien ga ik het wel proberen ook... Mijn smoes is altijd dat ik niet weet wat ik moet tekenen haha, maar daar moet ik maar een keer doorheen prikken dan. :)

  ReplyDelete
 8. Inspirerend! Een kwartiertje voor je ontbijt tekenen is eigenlijk wel een heel goed idee. Lekker ontspannend de dag beginnen en je creativiteit uiten. Misschien ga ik het wel proberen ook... Mijn smoes is altijd dat ik niet weet wat ik moet tekenen haha, maar daar moet ik maar een keer doorheen prikken dan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa dat heb ik soms ook! Ik zoek dan vaak gewoon een plaatje (op Pinterest/Instagram/Tumblr ofzo) op om na te tekenen. Gewoon om maar te beginnen of om echt helemaal na te tekenen. Of teken gewoon iets wat om je heen staat, da's ook altijd nog 'n ideetje!

   Delete
 9. Aaah Arjanne, dit is zoo'n goed idee! Ik probeer tegenwoordig ook wat te schrijven in de ochtend, maar dit is nog veeeel leuker! Moet ik er wel even voor zorgen dat ik me niet de hele tijd verslaap...

  ReplyDelete
 10. Met mijn dag beginnen vind ik altijd heel erg lastig, dus misschien werkt dit voor mij om mijn dag beter beginnen. Inspirerend artikel! Ik ga het zeker uitproberen

  ReplyDelete
 11. Ik vind het zo leuk om dit te lezen. Ik zag het ook in de Flow staan, en dan denk ik; ja ga ik doen! Vervolgens doe ik het niet en dan denk ik... ach wie gaat er dan ook extra vroeg zijn bed uit? Maar jij doet het echt. Super leuk!
  Nadeel: ik ben geeen tekentalent en wel perfectionistisch... en gewoon slecht in uit bed komen. (ik bedenk me nu opeens dat ik misschien ipv tekenen fotografie kan doen het het dan 'morning pictures project' noem. maar goed, zal er wel niet van komen)
  ps ik wordt trouwens blij van deze foto's en het zonnetje :)

  ReplyDelete
 12. Hahaha, aan het begin dacht ik echt: oh shit, maar ik kan helemaal niet tekenen. en ik heb ook geen supergoede megadure exclusieve ultragoede enorm flexe spullen waarmee ik dat kan doen. En toen werden die redenen ontkracht en nu heb ik geen goede reden om het niet te doen :) Tekenen is alleen nog niet helemaal mijn ding, dus misschien iets anders op creatief gebied kan ik in de ochtend uitvoeren. You got me thinking! :)

  ReplyDelete
 13. Supergaaf! Ik kan niet zo goed tekenen, maar ben de laatste tijd wel heel veel aan het kleuren haha. De foto's zijn ook echt prachtig!

  ReplyDelete
 14. Wat een leuk artikeltje, Arjanne! Echt tof dat je dit gewoon echt doet. Lijkt me wel lastig hoor, m'n slaap is me dierbaar, haha. Ik denk in ieder geval dat ik het eens ga proberen, ik ben benieuwd ;) Liefs

  ReplyDelete
 15. Ik wilde maar dat ik hier tijd voor had 's ochtends, haha. En jaaa, wow, da's echt waar! Voor na te tekenen moet je écht goed kijken. Dan zie je plots hoeveel tijd er wel niet in is gestoken.

  ReplyDelete
 16. Oké, right, dus ik moet voor 6 uur wat getekend hebben met mijn bizar a-creatieve handjes, haha. Nee ik snap 'm. Wel een ontzettend fijne situatie heb je geschetst (leuke woordgrap).

  ReplyDelete
 17. Oké, right, dus ik moet voor 6 uur wat getekend hebben met mijn bizar a-creatieve handjes, haha. Nee ik snap 'm. Wel een ontzettend fijne situatie heb je geschetst (leuke woordgrap).

  ReplyDelete
 18. super leuk! En ik wist helemaal niet dat dat in de Flow had gestaan,
  wel een goede tip zeg. Ik doe vaak even een paar yoga oefeningen in de ochtend.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yoga lijkt ook relaxed om in de ochtend te doen! Dat moet ik echt eens proberen!

   Delete
 19. Wat een leuk idee! Misschien ga ik het in de vakantie wel doen maar ik moet nu al veel te vroeg opstaan en heb iedere minuut slaap nodig. Ik ben benieuwd naar je creaties :)

  ReplyDelete
 20. Wat een goed idee! Ik denk dat het een bijzonder leuke start van de dag is en wellicht komen er allerlei creatieve kanten naar boven waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. :)

  ReplyDelete
 21. Al die kunstige foot's zijn zo leuk om te zien!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...