Tuesday, 16 August 2016

vacances d'été en france • pt. 3


De regen tikt tegen het tentdoek wanneer ik wakker word. Niet op zo'n toch-wel-gezellige, ritmische manier, daarvoor regent het veel te hard. "Met bakken uit de hemel" is niet meer van toepassing zoals het de nacht die net achter de rug was, maar droog is het nog lang niet. Mijn moeder heeft de dappere tocht door de regen naar de receptie voor brood al doorstaan, dus wanneer ik mijn hoofd uit de slaaptent steek ligt het picknickkleed met brood erop uitgespreid op het middenstuk van de tent, klaar voor een indoor-picknick-breakfast. De hele ochtend blijven we veilig in de tent waar we de grootste lol hebben met allerlei spelletjes, in tegenstelling tot de huilende wolken. zeikweer it is. 

Wanneer de wolken eindelijk weer happy zijn (blij, maar niet weg. geen bezoekjes van de zon dus..) brachten we een bezoekje aan Bédouès, het dorpje dat letter een paar meter na de ingang van de camping begint en het best de beschrijven is als "het dorp dat meer kerken had dan inwoners". Waar heeft een dorp/groep huizen drie kerken voor nodig als één van die drie net gevuld kan worden met alle inwoners? Wanneer er zelfs voor één kerk amper genoeg inwoners zijn, waarom bouw je er dan drie? pff... zo veel onbeantwoorde vragen in het leven. Nouja, misschien zodat een stelletje gekke toeristen ze kan bezoeken? Ik kan je in ieder geval vertellen dat ze best interessant zijn, bij twee van de drie kerken ligt namelijk een geocache! Ook was het gewoon een leuk dorpje. Ik heb het gevoel dat alle franse dorpjes gewoon fijn zijn duur hun zachtbruin kleurenpalet....
Terug van het bezoeken van het-dorp-met-de-vele-kerken las ik nog wat en pingpongde en badmintonde (is this even a word?) ik avec ma soeur. Gezellig!


De volgende dag maakten we een prachtige wandeling: vanuit een dorpje aan de voet van een berg omhoog, de berg op. We volgden een pad dat stijl omhoog liep, vol stenen en omringd door groen-turquoise sprieterige planten. Langzaam werd het dorpje kleiner, tot het uiteindelijk helemaal uit het zicht verdween. De groen-turquoise sprietplanten maakten plaats voor een grassige, rotsige omgeving. Uiteindelijk, bovenop de berg, liepen we door een landschap vol weilanden met ronde hooibalen erop, die je eerder in het dal dan op de berg verwacht. Maar daar heb je niet het prachtige uitzicht dat je bovenop een berg wel hebt: een berglandschap dat begint bij je voeten en pas eindigt wanneer de volgende berg te ver weg is om te zien. 


Bovenop de berg ploften we neer in een weiland voor de lunchpauze, die we -voor franse begrippen- natuurlijk veel te vroeg namen. Tja, een Hollander ben je of niet. Om die rol niet te verliezen aten we ons stokbrood -dat deel was weliswaar très francais- met pindakaas.

Likkend aan een ijsje slenteren we door de zonnige straatjes van Florac. Ik neem de huizen, lichtbruin als door de zon gebleekt van kleur, in me op, terwijl ik me afvraag wat voor beroepen je eigenlijk kan hebben in zo'n stadje midden in de bergen. Net wanneer ik tot de conclusie kom dat er vast alleen wat oudere, gepensioneerde fransen wonen, komt er een jonge vrouw uit een deur aan de overkant van de straat tevoorschijn. Ik kijk hoe ze de deur openzet en weer in het huis verdwijnt. Even later rolt het voorwiel van een oude motor de deuropening uit, gevolg door het meisje dat het ding voortduwt, een bijpassende helm onder haar vrije arm. Even bewonder ik haar motor, waarna ik doorloop. Niet alleen oude mensen dus, denk ik bij mezelf. De straat komt uit op een schattig pleintje omringt door platanen, dat me aan Parijs doet denken. We drinken er wat op een terrasje in de schaduw van de bomen. Vanaf ons tafeltje hebben we zicht op de rij huizen ertegenover, waar een paar luiken open gaan waarachter een oude en duidelijk franse dame verschijnt. Terwijl ze naar de mensen op straat en op het pleintje kijkt zoals wij ook naar haar kijken, plaatst ze haar elleboog op het raamkozijn en steunt ze met haar hoofd op haar hand. Een paar luiken verderop gaan ook open, waarachter een oude man verschijnt die hetzelfde doet als zijn buurvrouw. Okay, niet alleen oude mensen, maar wel veel, denk ik bij mezelf. En terwijl we naar de twee kijken, die elkaar nog geen blik waardig hebben gegund, verzinnen we hun verhaal. 'Toen ze jong waren waren ze verliefd, maar toen ging die vrouw ervandoor met een ander. Toen verliet die ander de vrouw weer, en nu wonen ze bijna naast elkaar. Het huis dat ertussen zit staat leeg, en dat is maar goed ook, want ze hebben regelmatig ruzies in het frans. De bewoner zou er gek van worden...' Terwijl we nog andere verhalen opperen, worden onze glazen leger, tot we het pleintje uiteindelijk verlaten. 

Zondag bezochten we Florac weer (ik zonder mijn camera, vandaar het lange verhaal en de foto erboven die duidelijk niet van een stadje is :) om boodschappen te doen, de geocache te zoeken, een ijsje te eten, het stadje te bekijken en wat te drinken. Voor de rest las ik nog was (tja, welke dag ook niet he), zwommen we in de rivier en maakten ik en mijn zus er foto's van kettinkjes die twee vriendinnen van mijn zus zelf maken en verkopen voor hun Instagram (@beadsoflove, de foto's komen later op hun instagram). Het zijn van die superleuke, heerlijk zomerse kettinkjes met schelpjes en andere toffe hangertjes. We hebben een hoop foto's gemaakt (ze hebben een hoop verschillende kettinkjes ;) en hieronder zijn er een paar. 


ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments:

 1. Wat een gave foto's! Die zomerse ketting is heel leuk!

  ReplyDelete
 2. Wat een mooie foto's! Alles ziet er echt heel gezellig uit!

  ReplyDelete
 3. Wat leuk, dat cactus shirt op die laatste foto ;) En mooie foto's heb je gemaakt (zoals alijd)! Ziet eruit als een superleuke vakantie!

  Liefs!

  ReplyDelete
 4. Wat een mooie foto's! En ik ga meteen even op de Instagram kijken! x

  ReplyDelete
 5. Ik ben nu ook bezig met armbandjes maken. Zo leuk! Maar ah die dorpjes met een enorme kerk maar zo weinig mensen. Love it.

  ReplyDelete
 6. Moooooi weer! Ik vind vooral de foto's van de wandeling in de bergen echt heel mooi. Nu mis ik het bergwandelen nóg veel meer. En die kettinkjes zijn echt leuk!

  ReplyDelete
 7. Superleuk om te lezen weer! Die kettinkjes zien er zo schattig uit<3

  ReplyDelete
 8. Echt fijne plaatjes, je kan echt de sfeer proeven! En wat is t mooi daar zeg..! Xxx

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...