Sunday, 4 December 2016

rome iii • het colloseum en een hele hoop regen

dag 3 • zondag 6 november.

Het Colloseum. Maar reken maar niet op spectaculaire foto's van de binnenkant. Nouja, "spectaculair" ik weet niet of het daar nou zo'n spektakel is. En dat is nou juist het hele punt. Zondag, de dag waarop we "het colloseum en omgeving" zouden bezoeken (met nadruk op het colloseum, dat snap je wel). We waren gewoon gewekt, waren opgestaan, hadden ontbeten en we waren in de metro gestapt om er daarna floepfloep bij "collosso" weer uit te stappen. We stonden zelfs voor het colloseum, een deel van de groep stond al in de rij en toen realiseerden de docenten zich dat het wel erg druk was. Die rij was namelijk erg lang. Wat niet gek was, als je bedenkt dat zondag gratis-museum-dag in Rome is. Maar ja. Een lange rij, half rondje om het colloseum en een misschien-is-het-vanmiddag-minder-druk-dan-gaan-we-wel-terug (eeh, tja, want dat is logisch. 's ochtends heel erg vroeg is namelijk iedereens favoriete tijd om in een rijtje rond het colloseum (zo erg was het niet hoor :) te staan, niemand doet dat in de middag. duh.) later liepen we eerder dan verwacht richting "en omgeving"


"en omgeving" bevatte als eerst het forum romanum. Of nouja, de stenen die daar nog van over waren. Ze deden hun best hoor, die goede oude steentjes, maar het lukte ze toch niet echt om me op te vrolijken -ik had me namelijk erg op het colloseum verheugd. De buitenkant is ook al heel indrukwekkend, vind ik, maar wat zich binnen afspeelt zal nu voor mij altijd een raadsel blijven (of niet! Ik heb niet voor niets op hoop van terugkomst een muntje in de trevi fontein gegooid hé -maar dat was niet op zondag!) Maar oké, het forum. de oude stenen. Nee hoor, er stond nog best veel overeind, zeker als je je bedenkt dat dat allemaal echt ongelofelijk lang geleden is gebouwd. Er stonden bijvoorbeeld nog delen van tempels overeind. En GROOT dat ze waren, jeetje. Voordat we naar Rome gingen hadden we in de klas al allerlei kerken en gebouwen die we gingen bezoeken behandeld, zo ook het forum romanum. En op plaatjes lijkt het allemaal groot, maar als je er dan naast staat voel je je al helemaal een miezerig miertje. In vergelijking met een paar pilaren van een tempel had ik al dat gevoel, en zo al helemaal toen we langs het colloseum liepen. Dat ding is gewoon kolossaal
(ha ha)

Na het forum gingen we van buiten het forum een kerkje dat op het forum stond in. Om bij het kerkje te komen gingen we eerst een heel leuk binnenplaatsje (compleet met fontein!) door. Na de kerk bekeken we nog een zuil (van trajanus. of hadrajanus. ik weet het niet helemaal meer. dat weet ik wel weer als ik er (over "rome") een toets over moet gaan maken, of tenminste, dat is dan de bedoeling.) en toen was het lunchtijd! Wel een vroege lunch, waar wij totaal geitalianiseerde hollanders niet meer aan gewend waren, dus kochten we snel een broodje (caprese, mmm...) en gebruikten we de rest van de tijd om gezellig nog wat rond te lopen en in winkeltjes te kijken. En toen begon het. de regen. Het heeft ongeveer vanaf lunchtijd (met kleine tussenpozen) de rest van de dag gestaag doorgeregend. Tja, geitalianiseerd en alles dat we waren waren we dat natuurlijk niet gewend. Maar ja, wat doe je eraan he. Dus toen het gedaan was met onze vrije tijd liepen we diep in onze (regen)jassen en met paraplu's opengeklapt richting het middagprogramma. 

We liepen langs de "suikertaart" aka het Victor Emmanuel (een gigantisch groot wit gebouw. en dan écht gigantisch groot. en écht heel wit) naar de ernaast gelegen Basilica di Santa Maria in Ara coeli. Die naam moest ik natuurlijk even opzoeken, want ik noem hem meestal santa-maria-de-la-ga-omhoog-op-je-kieën. De kerk licht namelijk op een heuveltje en een lange, marmeren trap leidt je vanaf de straat naar de basilica. Het is zo'n trap waar men soms omhoog gaat op de knieën om te bidden, en op deze trap doen toeristen het volgens mij (ik zeg maar even volgens mij, stel je voor dat het niet mag en dan gaan jullie straks met zijn allen massaal die trap op jullie knieën op en dan mag het niet en oh oh oh) soms ook. Naast trap die naar de kerk leidt ligt nog een trap en daarop was het absoluut verboden om op je knieën naar boven te gaan als je niet katholiek was. Mijn begeleider vertelde dat de leerlingen soms voor de grap op hun knieën naar boven gingen (op die trap waar het wel mocht dan hé), maar zelfs gewoon op je benen was de klim al een behoorlijke opgave. De trap is lang. Maar vooral spekglad wanneer het regent. Maar bovenaan werd je niet alleen beloond met een kerkje (waar we niet in mochten) maar ook met prachtig uitzicht over rome. worth it. Na de ene gladde trap moesten we 'm weer af, de trap ernaast op (konden ze écht geen verbindstuk maken?) en daarna stonden we nog een tijdje (in de regen, wat heerlijk) in de rij voor de Capitolijnse Musea. Natuurlijk werd het net droog toen we onder het overkapte deel stonden :)

In het (gigantische) museum stonden veel beroemde beelden en schilderijen, maar vooral gewoon veel beelden en schilderijen. Het was toch wel best wel leuk om de wolf met Remulus en Romulus een niet in ons boek, maar in het echt te zien. Na het museum bezochten we nog een oud theater, bocca della verita (een putdeksel met een gezicht waarbij je je hand in de mond moest steken om te kijken of je de waarheid spreekt (als je liegt gaat de mond dicht) waar een reeks toeristen voor stond om mee op de foto te gaan), een reeks kerken en daarna ....
... waren onze voeten doodmoe en begon het écht hard te plenzen en namen we de bus terug naar het hotel, waar we lekker met z'n allen op de kamer onze honger stilden met chips en verhalen van de dag. Ik had wel een verhaal. Zie je de bus op de foto? Hij leek wel verdacht veel op onze begeleiders die dag: in vergelijking met een normale bus, met duidelijke bestemming, een beetje lichtelijk lost. Dit was ook de avond dat het écht kei en kei hard stormde (toen wij nog buiten liepen regende het zo hard dat je wel een paraplu maar dat de regen toch via de grond omhoog ketste en je toch nat werd.  Daarna ging het nóg harder. de metro liep onder. er was een tornado in de buurt van rome) en langzaam druppelde iedereen de kamer binnen. Letterlijk druppelend. Hoe later iemand binnenkwam hoe meer hij druppelde. (iedereen was koud en nat, maar oké. gelukkig.)


*  *  * 

de volgende keer: een lange busreis, pompeï en salva terra 


liefs
ARJANNE 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

 1. Wat balen zeg, dat jullie het Colosseum niet in konden en ook van de regen! Maar je was nog steeds in ROME haha ;)

  ReplyDelete
 2. Die laatste foto, gewoon lekker chill echt hele leuk! Sowieso weer hele mooie foto's gemaakt hoor.

  ReplyDelete
 3. Zalig! Je foto's! Wel jammer van de regen!

  ReplyDelete
 4. Ondanks de regen, vind ik dat je toch nog super gave foto's hebt weten te maken! xxx

  ReplyDelete
 5. Ah wel gezellig! Fijne kleurtjes deze post, ondanks de regen.

  ReplyDelete
 6. Jammer van de regen! Maar je hebt wel echt hele mooie foto's kunnen maken. Rome is echt zo'n mooie stad!

  ReplyDelete
 7. Het Colloseum lijkt me wel heel bijzonder om eens te zien! En wat er nog over is van het forum romanum ook (ik vond dat altijd zo interessant om over te lezen bij Latijn). Je foto's zijn weer echt gaaf ♥

  ReplyDelete
 8. Agh, wat balen van het Colosseum. Uit ervaring kan ik vertellen dat het heel tof is (sorryyy). Balen van de regen, maar alsnog heeele pretty fotootjes <3

  ReplyDelete
 9. Oh ik kijk al uit naar het volgende stukje over Pompei (want ja, bastille enzo uhum, oke nee, ben gewoon erg benieuwd). En huh wat, tornado? Chance dat iedereen oke was! Die ene foto dat je door paraplu's heen kijkt is ZO gaaf, dat zicht op die straat, graaaaf! (al je foto's eigenlijk)

  ReplyDelete
 10. Ah wat zonde dat jullie niet naar binnen zijn geweest! Het is echt iets wat zo indrukwekkend is dat je het niet snel meer vergeet, hopelijk kun je er nog een keer heen om de binnenkant te zien!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...