Saturday, 17 December 2016

rome iv • pompeï en solfatara

dag 4 • maandag 7 november.

Iedere ochtend werd er vroeg op onze kamerdeur gebonkt, een gebonk dat aanhield totdat iemand uit je kamer zichzelf uit bed sleepte om de deur open te doen en de veroorzaker van het lawaai te laten weten dat we wakker waren. Maar deze ochtend kwam het geluid nog veel eerder, en een kwartier later stonden we met zijn allen voor het hotel. Slaperige hoofdjes werden de bus ingesleept, mee met nog half slapende lichamen die zich op de eerste de beste stoel lieten vallen om de nacht weer te hervatten. Zelf had ik nou ook weer niet een lange nacht gemaakt, maar terwijl het voor en achter ons steeds stiller werd, bleven we gewoon wakker. We reden Rome uit, en langzaam kwam de zon op. Terwijl we richting de bergen reden, de dorpjes aan ons voorbij zoefden en zo'n beetje de hele bus sliep, luisterden we muziek, kletsen we wat en leerden we Italiaanse zinnetjes die je echt nooit nodig gaat hebben.  

"Morgenstond heeft goud in de mond!" Dat dachten de docenten waarschijnlijk. Het enige dat ik er nu over kan denken, is morgenstond is geen onbtijt in je mond en lang zitten op je kont. 3 uur in de bus, een reis 250 km van Rome naar Napels, en dan nóg iets verder: Pompeï. We vertrokken zo vroeg dat het ontbijt bij het hotel nog niet "geopend" was, dus na een uurtje rijden ontbeten we bij een benzinestation. Het was echt prachtig weer. De zon scheen, en toen we bij Napels waren zagen we opeens een klein strookje blauw: de zee. Een azuurblauwe zee, lichtblauwe lucht en een vrolijk zonnetje erbij. Even was het geen excursie in november, maar een tripje op een zonnige zomerdag. 


Vrolijk stapten we uit de bus. We hoefden onszelf eens niet te beschermen tegen regen, maar konden lekker gaan genieten van een dagje buiten in het zonnetje. Paraplu's werden voor het eerst omgewisseld voor zonnebrillen en jassen werden achtergelaten in de bus. 

Het is best raar om in een stadje te lopen, waar eeuwen geleden het leven volledig was weggevaagd door lava uit de berg die je ziet als je even omhoogkijkt. Om eerlijk te zijn is het ook zo lang geleden dat het niet echt iets is waar ik nog veel over na heb gedacht. Het leuke was dat Pompeï gewoon nog helemaal compleet was (of was weer zo gerestaureerd dat het weer compleet was). Muurschilderingen en mozaïeken stonden nog op de muren, de weggetjes liepen nog gewoon zoals ze dat eeuwen geleden deden en ook de amfitheaters en badhuizen waren nog intact. En dat is best wel gaaf om te zien. Nu ik zo terugkijk heb ik ook niet heel veel foto's gemaakt in pompeï, maar hé i guess i just looked with my eyes. En dat is ook belangrijk om niet te vergeten. 
Terwijl we door Pompeï liepen sloeg het weer langzaam om. Ik was een van de weinigen die een jas bij zich had, ik was 'm eigenlijk vergeten achter te laten in de bus en baalde daar best wel van. Maar toen de zon verdween achter steeds dikker wordende wolken, kwam hij wel weer goed van pas. Na Pompeï stond de Vesuvius op de planning, maar door die stomme wolken zou je bovenop niets kunnen zien en daarom besloten de docenten om niemand niet naar de Vesuvius te laten gaan. Één helft van de groep (mensen die aardrijkskunde of natuur leven en techniek hadden)  zou sowieso niet naar de vulkaan gaan, maar een bezoekje brengen aan zwavelbronnen, de zogenaamde 'solfatara'. En zoals je al wel aan de titel van dit postje hebt kunnen zien is iedereen, dus ik ook, uiteindelijk naar de zwavelbronnen gegaan. 

Het was best wel een beetje heel erg jammer en balen enzo dat we niet naar de vulkaan zouden gaan -ik bedoel, hoe gaaf is het om op een vulkaan te staan? ook al slaapt hij al honderd jaren het leek me alsnog wel een heel toffe ervaring. Een vriendin van me beschreef de zwavelbronnen als stinkende, rokende oranje steentjes. En ik wil niemand z'n hobby beledigen, maar toen het ook nog eens begon te regenen (en niet gewoon een beetje druppelen, maar gewoon die lekkere harde variant) voelde het wel een beetje zo. Maareeh, die dampen leverde wel best gave en mysterieuze foto's op... (en gelukkig zit er geen geur vast aan foto's want dan zou je echt heel hard wegrennen. Het was gewoon de geur van rotte eieren alleen dan tienduizend keer erger, can you imagine? )

Terwijl het gestaag doorregende gingen we de bus weer in. En wat zag Napels er anders uit nu er geen vrolijk zonnetje boven scheen en de zee was veranderd in een grauwe, grijze massa die klakkeloos overliep in de lucht. Napels reden we uit, en terwijl het langzaam donker werd reden we door de bergen. Af en toe zag je groepjes lampjes op de bergen, en toen we de bergen achter ons lieten lag er een grote lampjeszee voor ons: Rome. Terwijl we lekker muziek luisterden kwamen de lampjes langzaam kwamen ze dichterbij en voor we het wisten reden we alweer door Rome. 
De avond hadden we vrij, dat resulteerde in een heerlijke pasta pesto, een bezoekje aan de trevifontein en daarna nog een gezellige avond/nacht op onze kamer. 

*  *  * 

de volgende keer: de sint Pieter, het Vaticaan en zo'n heel leuk buurtje daar dichtbij waarvan in de naam ben vergeten... (hele goede voorbereiding weer, Arjanne)


liefs, 
Arjanne 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

 1. Oh wauw het ziet er mega mooi uit! Wel jammer dat jullie niet naar een vulkaan gingen maar wow die dampen ziet er ontzettend gaaf uit!!

  ReplyDelete
 2. Wat een gave foto's met die dampen!! Balen dat jullie niet naar de vulkaan konden, maar alsnog supermooie foto's :) X

  ReplyDelete
 3. Echt mooie foto's! Pompeï was vast heel erg mooi en die dampen, zo speciaal!

  ReplyDelete
 4. OH ARJANNE JE FOTO'S ZIJN ZO FOILKQSFPM LEUK WEET JE (ja zag ik tegenwoordig echt bij elk postje over Rome maar idk ze zijn gewoon heel erg leuk, hoe bewerk je ze? (hehe)). Oh en ik dacht dat die zwavelgassen net iets heel erg gezelligs waren om door te wandelen, balen, haha. En zo'n zonde van die vulkaan, had er ook best wel graag foto's van willen zien. Achja, reden om nog eens terug te gaan? (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh lieef <3 Ik haal ze meestal eerst door fotoshop en daarna gooi ik er nog een leuk VSCO-filtertje overheen (en dat maakt ze echt honderd keer sfeervoller, vind ik zelf :) Ik heb een hele lange tijd M3 gebruikt, maar nu gebruik ik meestal A4, geloof ik.

   Delete
 5. Oh Pompei, wat bijzonder!! Ben echt jaloers!! Je foto's zijn ook weer PRACHTIG

  ReplyDelete
 6. Lijkt me zo mooi om daar eens naartoe te gaan! Staat zeker op mijn lijstje!

  ReplyDelete
 7. Heel erg mooi weer! ja van die zwavelbronnen stinken he!? Het ziet er wel gaaf uit verder, die 'wolken'. Ik vind al deze diary's zo leuk, net alsof ik er zelf bij ben :)

  ReplyDelete
 8. Mooie foto's! Pompeii lijkt me super indrukwekkend!

  ReplyDelete
 9. Zo vet, Pompeii! We hebben een pas jas geleden zo'n film erover gezien bij geschiedenis. Apart om daar dan weer te staan! En haha, geen eten in de mond en lang zitten op je kont, verschrikkelijk.

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...