Thursday, 29 December 2016

rome v • sint pieter, het vaticaan en travestere


dag 5 • dinsdag 8 november.

Dinsdag, de dag waarop ik écht (maar dan ook echt) een hele hoop foto's maakte (dus, be prepaired).


Voor ik het wist was de nacht alweer voorbij en werd ik ruw uit mijn slaap gerukt door gebonk op de deuren. Nadat ik langzaam mijn ogen opende, rekte ik me een paar keer uit en stond ik naast mijn bed. Ik had namelijk het recept tot vroeg opstaan ontdekt: gewoon zo snel mogelijk uit je bed komen, dan ben je daarna het wakkerst. Snel kleedde ik me aan en liep met een vriendin richting het ontbijt. We waren één van de eersten maar al snel kregen we gezelschap van andere, slaperige hoofdjes. Ik werkte een yoghurtje, een broodje met -zelf gekochte en belachelijk dure maar totally worth it- pindakaas en een mandarijn naar binnen en daarna dronk ik nog een kopje thee. En na de honderden trappen (zo voelde het tenminste) die we aan het eind van de dag met vermoeide voeten weer op zouden moeten klimmen te hebben afgedaald, stonden we  alweer voor het hotel op de drukke straat. En terwijl de leraren schreeuwend pogingen deden om boven het stadskabaal uit te komen, werd na een dubbele check de conclusie getrokken dat iedereen er was en begon de dag. Onze vijfde dag in Rome alweer, tjeez de tijd ging snel. 
Na een ritje met de metro waarbij de helft van de groep lost raakte en kleine wandeling stonden we voor het vaticaan. Gelukkig konden we de rij links laten liggen (letterlijk & figuurlijk) en konden we zo doorlopen het museum in. En dat was me een museum, wat was hij groot. We raakte half verdwaald en vonden uiteindelijk de borden richting de sixtijnse kapel, die aan het eind van het museum lag. Op weg naar de kapel zagen we nog allerlei kunstwerken, die recht uit ons geschiedenisboek kwamen, en dat vind ik misschien wel het leukste, het moment waarop je een (eerst) nietszeggend schilderij opeens herkent uit je lesboek en er een stroom aan informatie bovenkomt. Na wat herkenbare kunst blééf het museum maar doorgaan. We volgden smalle paadjes, hier naar links, daar omhoog en dan naar rechts. Het werd steeds later en de wijzers kwamen steeds dichterbij de tijd dat we weer bij de ingang moesten zijn... En wat wel drie kilometer later leek, stonden we voor de ingang van de sixtijnse kapel. Het zegt je misschien niets, maar ik denk dat je het onbewust wel kent. Een kapel waarvan het dak en de muren zijn volgeschilderd door Michelangelo en oa de beroemde handen van adam en god die elkaar raken (dat zegt je vast wel iets). En het was écht heel gaaf, prachtig geschildert en ook zó hoog (hoe konden ze dat nou weer doen?)

De volgende activiteit was regen. Oh nee, wacht. Dat was die ongevraagde gast die de hele week maar blééf party crushen. Niet mijn favoriete gast. Het kwam weer eens met bakken uit de hemel toen we van het Vaticaan naar de sint Pieter liepen.  Het regende nog steeds toen we in de rij stonden. En toen we eindelijk een soort afdakje hadden bereikt werd het droog, leuk weer. Maar ja, gelukkig werd het droog, want ik had niet op het dak van de sint Pieter willen staan met zulke regen als we hadden toen we nog op de grond stonden. Maar dat gingen we dus doen, de koepel van de sint Pieter op! Na een hele hoop trappen kon je eerst aan de binnenkant van de koepel de kerk in kijken. Dat was echt gewoon.... Je ziet het wel op foto's hoe klein alles op de grond is, maar in het echt is het nog duizend keer indrukwekkender. Ook heb je geen geluid bij de foto's. Toen we daar in de hoogte stonden was in de kerk een koor aan het zingen en dar maakte het gewoon af. Het was echt... wauw. De sint Pieter is gewoon zó groot en ehh...  ZO GROOT (hoe hebben ze dag gebouwd in een tijd zonder hijskranen? hoe!??). Na vanaf de binnenkant van de koepel naar de mieren die beneden je rondliepen te hebben gekeken kon je via smalle, scheve gangetjes nog verder omhoog. Na veel traptreden werd het opeens lichter (no kidding) en verscheen het einde van de gang. Ik was letterlijk en figuurlijk blown away. Natuurlijk waaide het nogal hard daarboven, maar dat uitzicht. Heel Rome en haar omgeving lang voor je open. Alles was beroemd was (het Colloseum, Pantheon, alles) lag op één vierkante centimeter van je uitzicht. Verderop zag je de bergen, half verhuld achter  de wolken. Prachtig. 
Enne, ook nog een klein bewijsje: het was echt ík die in Rome was, haha, aanschouw een van de weinige niet-selfies gemaakt in Rome waar ik op sta. 

Zeg je Italië dan zeg je ijs. Na de kerk maakten we een kleine tussenstop om een écht Italiaans schepijsje te halen en liepen we de berg af richting een gezellig buurtje, Travestere. Daar gingen we een kerkje in en daarna hadden we even vrije tijd. We besloten maar gewoon een kant op te lopen om wat van de wijk te zien en waren in onze drie seconden vrije tijd al bijna verdwaald. 
Moe en moe en moe namen we de bus terug richting het hotel. 's Avonds aten we met school (dit keer geen patat maar iets italiaans (wow), pizza!) en daarna maakten we nog een avondwandeling langs de trevi fontein. Ik heb die fontein twee keer 's avonds en één keer overdag gezien en ik kan je echt aanraden hem te bekijken als het donker is. Magisch gewoon. 

liefs,
Arjanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

 1. Heel erg leuk om te lezen weer, krijg er echt zoveel zin van om ook naar Rome te gaan! T lijkt me zo geweldig. En t is stiekem ook heel erg leuk om dingen terug te zien die je herkent van dingen die je op school geleerd hebt haha. Vroeger toen ik klein was vond ik musea maar saai maar laatst in t British museum had ik ook de hele tijd n OMG gevoel als er iets bekends voorbij kwam, zo van oh-my-GOD dit is gewoon een brokstuk van HET ECHTE parthenon jongens!!!!!!

  ReplyDelete
 2. Het is zo fijn om door al je foto's te scrollen! Het zijn er zo veel maar dat is zo leuk!! Echt zo gaaf! En je ijs zag er echt super lekker uit!

  ReplyDelete
 3. Mooi, mooi, mooi alles is daar zo mooi!

  ReplyDelete
 4. Aah wat gaaf zeg, op die koepel van de Sint Pieter! Zo cool om alle beroemde dingen in het echt te zien! Supermooie foto's allemaal<3

  ReplyDelete
 5. Ik wil nu ook naar Rome door je prachtige foto's. Echt wauw!

  ReplyDelete
 6. Ik word zo blij van je posts! In juli ben ik zelf met school in Rome geweest en door jouw foto's en verhalen komen alle herinneringen weer naar boven

  ReplyDelete
 7. Jouw foto's zijn altijd zo prachtig! Van deze word ik ook weer heel erg blij! Rome lijkt me fantastisch!

  ReplyDelete
 8. Haa, de gele regenjas spot. Heb ik al gezegd hoeveel ik van je foto's en van deze posts hou?!

  ReplyDelete
 9. Geweldig mooie foto's. Ben er zelf vorig jaar geweest, is een pracht van een stad!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...