Wednesday, 25 January 2017

hoe je er soms gewoon even helemaal geen zin in hebt


inspiratieloos.

Het is natuurlijk niet het einde van de wereld en ik wil het niet erger maken dan zoiets is, maar het was niet fijn en dat ook nog gepaard met een blessure en voortdurend zeikende pijn. Ik voelde me behoorlijk rot. Ik zat in een inspiratieloos putje. Het irritante aan een put is dat ze meestal geen ingebouwde lift hebben zodat je er met één druk op een knopje weer uit kunt. Maar zoals je wel kunt lezen (er is namelijk weer íéts te lezen) sta ik weer met beide benen op grondniveau. En het voelt goed. Zo, van bovenaf, is m'n put ook maar een putje. 

Meer info over putten van het type "inspiratieloos", hun dieptes en hoe eruit te klimmen volgt nader. Natuurlijk is er niet één manier om even zo een twee drie een trap te laten verschijnen om je naar boven te brengen, en dit is ook maar hoe het bij mij ging, wat voor mij werkte. Maar misschien kan het toch wát helpen, een stapje in de goede richting zijn en anders is het handig voor mezelf. Staan de "dingen waar ik aan moet denken de volgende keer dat ik inspiratieloos ben" handig op een rijtje. 

(misschien totaal irrelevant als je niet inspiratieloos bent. ik hoop alleen maar van harte dat dat zo is,)


Als ik zo terugkijk begon het bij mij met een hoofd vol negativiteit. Wat ik maakte of zei of schreef, was niet mooi, leuk of interessant, vond ik. Mezelf niet waarderen was slechts één takje van de boom der negativiteit die in mijn hoofd groeide. Geeneens plék voor inspiratie, eerst moest die boom eruit. En bomen verplaatsen is net als het verplaatsen van bergen. Niet gemakkelijk. 
Eerst leek het genoeg om een rondje te rennen en daarna alle gedachtes die in mijn hoofd maar rond en rond en rond gingen van me af te schrijven. Maar het is veel fijner om je ei kwijt te kunnen bij iets dat terugpraat, en je vaak ook nog eens begrijpt. Praten helpt. 

En toen was er langzaam meer ruimte voor iets anders. Negativiteit eruit, positiviteit erin. Een gunstige ruil. Vul je hoofd met mooie, leuke, interessante dingen, dingen waar je van houdt, die je bloed weer harder doen stromen, waar je warm van wordt, enthousiast. Dát is wat je wilt. Iets waarin je zelf het best weet wat dat dan is. En of dat nou een boek, documentaire, film, tentoonstelling, persoon, uitstapje of iets totaal anders is, gun het jezelf. Wees aardig voor jezelf. (even een disclaimer: dit schreeuw ik wel nu ik het rond, maar ik kan het net zo goed tegen mezelf schreeuwen hoor. want men het is lastig.) 

Oké. "mooie, leuke, interessante dingen, dingen waar je van houdt, die je bloed weer harder doen stromen, waar je warm van wordt, enthousiast" Ehh. Zoals? 

een fijn deuntje

Ik denk dat iedereen wel een nummer heeft die instantly happiness veroorzaakt. Zet 'm keihard op. Muziek werkt voor mij om in de goede stemming te komen. Zoals een nummer me (als ik een beetje moe ben) bijna kan laten huilen, kan een ander deuntje met opvrolijken of gewoon puur en goed doen voelen.

boeken of tijdschriften 

Op zo'n rot moment vind ik pinterest of instagram soms wat overwhelming om er inspiratie te vinden. Veel liever heb ik iets in handen. Een boek dat me altijd en altijd en altijd inspireert is "i'll give you the sun". Alleen de titel al vind ik prachtig. Noah (een personage uit het boek, mocht je 'm -schaam je!- nog niet hebben gelezen) zorgt er iedere keer weer voor dat ik zin krijg om iets te creëeren en ik HOU gewoon van het verhaal. Da's belangrijk, iets waar je van houdt. 
Tijdschriften zijn natuurlijk ook papieren, off-line bundeltjes, bedoelt je te inspireren. Zelf lees ik soms mijn moeders Flow maar voor de rest ben ik nogal een dummy op het gebied van tijdschriften, maar mocht je tips zoeken, Chantal (van Oceaan Groen) gaf laatst nog een -leek me- super tip: Shots of Joy. Alleen al Chantal's foto's van het tijdschrift zagen er geweldig uit.

good company

Het liefst wou ik in een warm, veilig holletje wegkruipen en daar de hele dag blijven. Of de hele week. Maar eigenlijk zijn mensen best wel leuk. Vooral de aardige types die je inspireren. En ook al lijkt het misschien niet zo omdat ontevreden, boze mensen altijd het hardst schreeuwen in de boze buitenwereld, daarvan zijn er een hoop. Lieve, inspirerende mensen dragen hun inspiratie en enthousiasme aan je over, stralen het uit als warme kacheltjes.

something new

Doe 'ns gek. Iets impulsiefs, begin aan iets nieuws, iets anders, iets wat je normaal nooit doet of wat je altijd al hebt willen doen maar nooit deed. Als cadeautje aan jezelf. Leek pottenbakken je altijd al leuk? Volg eens een proeflesje (sleep desnoods één van die leuke personen waarmee je je hebt omringd mee), vaak zijn die ook nog eens gratis dus yay voor je portemonnee. Voor mij was het een wafelijzer. Klinkt gek, but lemme explain. Iedere keer als ik op één van de duizend-en-één foodblogs die ik volg een post met wafels erin verscheen dacht ik, ohh, dat wil ik echt eens proberen. Maar ja, daar heb je een wafelijzer voor nodig. En dat gewoon heel vaak. Dus was mijn impulsieve actie besluiten dat ik een wafelijzer wou, nee, ging kopen. Zaterdagavond besteld, zondag bezorgd. Wat een service. En het zorgde ervoor dat ik dingen wou uitproberen, er in zin kreeg. Precies het gevoel waar ik naar op zoek was. 

*  *  * 
Best persoonlijk, maar ik hoop dat het de negenhonderd (jemig!) woorden waard was. En dan ga ik nu wafels eten en i'll give you the sun lezen, terwijl ik fijne muziek opzet en zorg dat er allemaal leuke mensen om me heen staan (met wie ik die wafels natuurlijk deel). k bye.

Arjanne

(de foto's hierbij zijn trouwens gewoon wat portretten van mijn zus die er eigenlijk geen bal mee te maken hebben maar ik er toch wel een soort van bij vond passen.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

 1. De foto's van je zus zijn zo mooi,wauw! En wat leuk dat je een wafelijzer hebt gekocht, haha. Dat wil ik ook ooit! Soms zijn impulsieve aankopen de leukste aankopen :) (behalve bij kleding, of echt heel dure dingen, dan krijg je er spijt van, maar dit soort dingen zoals zomaar een wafelijzer aan jezelf geven? Daar zul je geen spijt van krijgen lijkt me :P)

  ReplyDelete
 2. Mooi artikel, Arjanne! Mij helpt muziek ook altijd zo erg, van vrolijke muziek word ik zo blij, haha. En een wafelijzer? Zo tof dat je dat voor jezelf gekocht hebt, liefde voor wafels. Mooie foto's ook van je zus!

  ReplyDelete
 3. Je hebt alles zo mooi verwoord Arjanne, Wow! 'Good company' is inderdaad echt mega belangrijk want ik haal de meeste liefde uit m'n omgeving.

  ReplyDelete
 4. Arjanne, je hebt dit zo mooi verwoordt. Hoe je alles uitlegt met inspiratieloos in een put zitten tot de tak van de boom die voor negativiteit zorgt. Je had het niet beter kunnen verwoorden. En het is een hele goeie tip om jezelf te waarderen, waar ook ik misschien aan moet werken. En jezelf niet te streng beoordelen als je een post schrijft. De foto's van je zus zijn heel mooi geworden. Hopelijk smaakte de wafels erg goed! <3

  ReplyDelete
 5. Echt een mooi artikel is dit! Inspiratieloos zijn kan nogal vervelend zijn, niks lijkt dan nog goed genoeg. Maar als ik dit zo lees ben of kom je er zo weer boven op!

  ReplyDelete
 6. Mooi geschreven :) En ik herken het heel erg. Ik heb om de zoveel tijd ook dat ik wegglijd in een put en het begint inderdaad altijd met negatieve gedachtes... Het even allemaal los laten is dan denk ik het beste en jezelf goed verzorgen, even uitrusten :) Dan komt de inspiratie vanzelf weer.

  ReplyDelete
 7. Wauw! Dit heb je echt ontzettend mooi neergeschreven, ik begon dit artikeltje te lezen met een iets minder goede stemming, want net zoals jou zat/zit ik ook een beetje in een negatieve inspiratieloze put. Maar hé, dit artikeltje heeft mezelf heel gelukkig gemaakt! Gewoon om te lezen dat je niet de enigste bent en dat alles wel weer goed komt! Dat boek, ga ik zeker eens lezen! En voor de rest, hoop ik dat wanneer je nogeens ongelukkig bent, dat je weer wafels gaat bakken en dat je alles doet wat er op je lijstje staat! Want dat is er een behoorlijk leuke! Xxxx liefs!

  ReplyDelete
 8. Mooi artikel, Arjanne. Ik vind dat je het echt ontzettend mooi verwoord hebt en fijn dat je zo eerlijk bent. En hé, die foto's passen er inderdaad goed bij. Mooi hoor! <3

  ReplyDelete
 9. Oh, ik begrijp helemaal wat je bedoelt! Ik heb heel lang hetzelfde gevoel gehad wat betreft blogartikelen; alles wat ik schreef leek niet goed genoeg.. Je hebt het prachtig geschreven, en mag ik even zeggen dat ik je artikelen (en je foto's) altijd fantastisch vind! <3

  ReplyDelete
 10. Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is. Gelukkig ben je nu op dat punt dat je zelfs je tips kan delen. Hoop dat het snel weer helemaal goed met je gaat.

  ReplyDelete
 11. I'll give you the sun is inderdaad een geweldig boek! Ik voelde me zelfs rot dat ik niet vaak teken of schilder, omdat ik merkte dat ik iets miste. Dat wat je zei over die put, klopt helemaal. Het is vaak minder gemakkelijk dan het allemaal lijkt. Je zus lijkt erg op je!

  ReplyDelete
 12. Mooie foto's zeg! En jaa het is best wel herkenbaar, dat inspiratieloze.. Een soort van winterdipje zal er ook wel mee te maken hebben vrees ik. Superfijne tips geef je, en een wafelijzer is heeeel fijn haha! X

  ReplyDelete
 13. Zo te horen heb je de inspiratie weer te pakken (of de inspiratie heeft jou te pakken ;)) Kan mezelf wel vinden in dat pinterest in tijden van inspiratieloosheid een overwhelming kan zijn, het is immers gewoon oneidig. Dan is een boek inderdaad fijner. :)

  ReplyDelete
 14. Wat een mooi artikel en prachtige foto's! Fijn dat je de inspiratie weer helemaal teruggevonden hebt.

  ReplyDelete
 15. Aww, Arjanne toch, ik heb er zelf ook mee gesukkeld, maar uiteindelijk komt het wel goed hoor? ((: Ik weet niet hoe ik eruit ben gekropen (nog steeds niet helemaal volledig hoor), maar door mezelf eigenlijk meer met mijn blog bezig te houden kom je net veel sneller op iets nieuws, hihi. En stuur me anders maar gewoon berichtjes!!

  ReplyDelete
 16. De foto's van je zusje passen er wel perfect bij! Heel mooi zijn ze. Als ik me sad voel dan ga ik snel naar boven en dan filmpjes kijken die me blij maken. Dit zijn ook wel hele fijne tips <3

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...