Sunday, 29 January 2017

mijn wafelijzer en ik


Ik had een beetje spontaan besloten dat ik een wafelijzer ging kopen. Spontaan, maar niet random. Zo'n machientje om wafels te produceren stond al ruim een jaar op m'n dingen-die-ik-eigenlijk-niet-nodig-heb-maar-wel-heul-leuk-zijn-verlanglijstje en iedere keer als ik weer eens een post van één van de vele foodblogs die ik volg over wafels (en dan in het bijzonder "hold-you-waffle-wednesday" van Our Hangry Kitchen. Want 1) briljantje naam en 2) letterlijk íédere wafel die ze maken zier er oh zo lekker uit en 3) ze zijn ook zo orgineel! Er zijn zo veel van hun wafels die ik wil uitproberen! Oreo-pindakaas (2 things i laf, kan niet fout gaan), nacho wafels, tomatensoep wafels, oatmeal banana bread.. mmm... ) tegenkwam, werd ik aan mijn wens herinnerd. En afgelopen weekend liet ik mijn kleine wens in vervulling gaan. Na een tevergeefse poging een wafelijzer gewoon in een winkel te halen, ging ik over op plan B: online bestellen. De ene dag plaatste ik een wafelijzer in een online winkelmandje en schreef ik 26 euro nogwat van mijn rekening af, en de volgende dag werd mijn pakketje bezorgd. & ik ging -natuurlijk- meteen aan de gang.
______________________________


THE RECIPE FOR "BASIC WAFFLES"
__________________________________________________________
(voor ongeveer 10-9 kleine wafels, of 6 grote. Een recept uit "Tanya Bakes")

 • 100 ml melk
 • 1 el rietsuiker 
 • 7g droge gist (1x 7g sachet of fast-action yeast)
 • 300 gr tarwebloem (strong white bread flower )
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 150 g boter, gesmolten
 • kaneel

1) verwarm de melk, en doe daar de suiker en gist bij. roer goed en zet het apart. 2) doe de bloem in een grote kom en voeg het melkmengsel, het zout, de eieren, bijna alle boter (zet iets apart om later je wafelijzer in te vetten) en een flinke hoeveelheid kaneel toe. mix het goed, bedek het met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat het 30 minuten rijzen. 3) na 30 minuten, kneed het nog een keer goed door op een bebloemde ondergrond. warm je wafelijzer op en verdeel je deeg in 10-9 of 6 even grote bolletjes. 4) vet het wafelijzer in met de boter die je apart had gezet en doe de balletjes deeg één voor één of met twee tegelijk (afhankelijk van je wafelijzer) in het wafelijzer. bak ze voor ongeveer 4 minuten, afhankelijk van je wafelijzer. ze moeten "puffen en golden" zijn. soms is het handig ze een keer om te keren. 

En, waar eet je ze dan mee? We hebben serieus een klein proeverijtje gehad met m'n wafels. En naast gewoon stroop/poedersuiker of rood fruit en iets van cream is Mijn Grote Tip er hot apples en dadelstroop over te gooien. voilà, een klein appeltaartje! 
hot apples zijn makkelijk te maken, misschien ken je ze wel. Schil en snij een appel in stukjes, doe er kaneel en suiker (ik gebruik lichtbruine basterd suiker) bij (hoeveel? Ik doe maar wat eigenlijk. Er mag wel een goede hoeveelheid bij, zodat de stukjes appel allemaal goed wat op zich hebben) en na een paar minuutjes in de magnetron zijn ze warm. Leg ze op je wafel, met nog wat rozijnen en walnoten als je dat lekker vind, en dan -voor ik er dadenstroop over giet- vind ik het lekker om alles nog even in de magnetron op te warmen. Daarna de finishing touch: wat dadeltroop erop, als je dat lekker vind natuurlijk. (ik HOU ervan :)


OMNOMNOMNOMNOM-FACTOR: ★★★1/2
_____________________________________________________________

De wafels zijn best basic, maar met een goede topping, errug lekkah. Ik kan niet wachten nog meer wafels te maken en lekker te experimenteren!  

Arjanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

 1. Oh, zo lekker! Ik heb nu zoveel zin in wafels, maar moet nog ontbijten, haha.

  ReplyDelete
 2. Wauw! Zo mooi! Die topping maakt het echt af!

  ReplyDelete
 3. Hmmm, heerlijk! Gek genoeg hebben wij heel lang een wafelijzer gehad, en daar niks mee gedaan. Begint nu toch wel te kriebelen! ;)

  ReplyDelete
 4. Had ik nu maar een wafelijzer, ik krijg hier zo veel trek van zeg!

  ReplyDelete
 5. Aah dit ziet er geweldig uit!! De foto's zijn ook prachtig en ik heb echt zin in die wafels nu!

  ReplyDelete
 6. Ahh yum, lekker <3 wat een mooie, cosy foto's trouwens!

  ReplyDelete
 7. Oh, wat fijn om te lezen dat je dan toch een wafelijzer hebt gekocht! Je wafels zien er ook echt méga lekker uit! (en oh, die foto's *-*! Om van te genieten!)

  ReplyDelete
 8. Wauuuuuww, wat heb je weer mooie foto's gemaakt :O <33333

  ReplyDelete
 9. Ik wil later in m'n eigen huis ook een wafelijzer en dan bak ik gewoon elke zondag wafels! IK HOU VAN WAFELS! Zeker met chocola in/op. Jammie! En je foto's zijn prachtig!

  ReplyDelete
 10. aah heeeerlijk om dit te maken, en die geur ook!

  ReplyDelete
 11. Ik wil ook wafels nu :P Ik heb je recept opgeslagen op Bloglovin in ieder geval. Nu het wafelijzer nog kopen ;)

  ReplyDelete
 12. DIE FOTO'S!!!! zO MOOI<333 Ik hou van wafels haha, en helemaal met lekkere toppings, nomnommm

  ReplyDelete
 13. tomatensoep wafels, huh, wat? Las ik dat goed? Haha. En Arjanne, hoe fijn en cozy is je setting wel niet van je wafelenbak avontuur, oh god. (Ik zou zo aan tafel willen schuiven.) Nu wil ik ook wafels bakken, met lekker frambozen erop, jum.

  ReplyDelete
 14. Oh, ik ben dol op wafels! En ik ben dol op wafels met toppings!

  ReplyDelete
 15. Oreo pindakaas?> Sounds toooo good. <3

  ReplyDelete
 16. ALARM ALARM ONTHOU DIT RECEPT ALSJEBLIEFT mental note!! De recepten die wij namelijk hebben geprobeerd werkten niet altijd; wafels die aan het ijzer blijven plakken en dat soort ongein. Deze ga ik dus met veel liefde bewaren en gebruiken :)

  ReplyDelete
 17. Hmm ik begin al meteen te watertanden! Mijn oma kreeg voor kerst een wafelijzer, dus ik weet al wat ik de volgende vakantie ga doen ;)

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...