Saturday, 25 February 2017

2 foto tentoonstellingen in amsterdam


Een zonnig dagje in Amsterdam met mijn vader. Naast langs de oh zo beroemde Amsterdamse grachten lopen en een beetje lachen om wat toeristen toch allemaal voor onzin doen, kwamen we vooral naar de hoofdstad voor de musea. 


Stedelijk Museum • Ed van der Elsken

"de verliefde camera", zo heet de tentoonstelling van de mooiste foto's -en ook een aantal filmpjes- van Ed van der Elsken. Foto's van Parijs, Hong Kong, ergens in Afrika en Amsterdam. Al een tijdje geleden had ik besloten dat hij één van mijn lievelings (van degene die ik kende) straatfotograven was, en toen stelde mijn vader voor naar zijn tentoonstelling te gaan. En nouja, nu ben ik daar zegmaar nog meer van overtuigd. Googel maar gewoon even. Echt straatfotografie en portretten on point
Hij heeft -natuurlijk- analoog gefotografeerd. En dat is zo mooi. Af en toe waren z'n foto's gigantisch uitvergroot, en niets geen gekke pixels of ruis of dat het lelijk werd, gewoon nog steeds een prachtige -en door zijn grootte nog indrukwekkendere- foto. Door z'n tentoonstelling heb ik helemaal zin gekregen naar de HEMA te gaan, een pakje zwart-witte rolletjes te kopen voor in mijn analoge camera om die lekker vol te gaan schieten. Dus lookin' for inspiration? deze tentoonstelling was voor mij the place to be. 

• 
"de verliefde camera"

museumplein 10, Amsterdam

4 feb - 21 mei 2017
jongeren t/m 18 jaar gratis (yaaayy!)


Huis Marseille • Chrystel Lebas

Iets totaal anders. Van foto's van mensen gingen we naar bijna het tegenovergestelde: foto's van de natuur. Geïnspireerd door -eerst nog anonieme- glasnegatieven is ze het kanaal overgestoken naar the United Kingdom en daar heeft ze het landschap vastgelegd. Maar niet zomaar "geïnspireerd" door de oude foto's, ze had als doel om, 90 jaar later, dezelfde plekken vast te leggen. 
In de tentoonstelling zie je de oude foto's van de glasnegatieven met daarnaast de nieuwe landschapsfoto's, gigantisch afgedrukt. Landschappen vind ik soms lastig: is de foto nou mooi of was het landschap gewoon mooi? Maar in Huis Marseille heb ik een hoop foto's gezien die m'n struggle vrij snel deden verdwijnen. Je kan mooie natuur mooi en lelijk vastleggen. Je kan wel raden wat bij Lebas (en ook de oude foto's!!) het geval was. (even voor de duidelijkheid: Mooi dus. )
Er was ook nog donkere ruimte waar allemaal schermen hingen waarom video's van de landschappen werden geprojecteerd, met op de achtergrond naast de natuurgeluiden van bos en zee (ik geloof) de fotograaf die haar verhaaltje deed. Je kon tussen de schermen doorlopen, en ik weet niet, maar dat was best bijzonder. Je was echt tussen, een beetje ín het landschap. Zo'n interactieve kamer deed nog beter wat de gigantische landschapsfoto's ook al hadden gedaan: me meenemen.

"regarding nature"

keizergracht 401, Amsterdam

10 december 2016 - 5 maart 3017
t/m 18 jaar: gratis (nog een keer: yaayy!) 

én van die schermen waren ook nog eens leuk om foto's mee te maken :) 

*   *   * 

hebben jullie nog tips voor mooie (foto) tentoonstellingen?


ARJANNE 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

 1. Daar wil ik ook wel eens heen.

  ReplyDelete
 2. (Kan je zwart wit rolletjes kopen bij hema, oh wow, wist ik niet, of ik was het vergeten dat het kon, kan ook.) Dat zijn echt mijn favoriete museumbezoekjes, fotografie, luv luv. Vooral die tonnen inspiratie die je dan krijgt. (:

  ReplyDelete
 3. Ooh! De foto's zijn prachtig, ik ben altijd zo onder de indruk van dit soort fototentoonstellingen! Vooral de 'verliefde camera' lijkt me geweldig!

  ReplyDelete
 4. De verliefde camera klinkt en ziet er echt heel tof uit!

  ReplyDelete
 5. Klinkt super nice!! Helaas zit mijn planning best wel vol de komende tijd, dus zit dit stukje cultuur er niet in voor mij. Maar wel een goede tipp!!
  Love you, x Tess

  ReplyDelete
 6. Wat bijzonder! Ik ben zelf alleen naar foam geweest, wat betreft fotografie tentoonstellingen. Ook indrukwekkend, en wellicht de moeite waard om een keertje heen te gaan. En zo zie je maar weer hoe divers fotografie is!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...