Saturday, 29 April 2017

diy • make your own candles!


Een weekje geleden liep ik met mijn moeder in de kringloop. Mijn missie was leuke bordjes, grote kommen of ander servies te vinden wat misschien leuk was voor food-o-graphy. Tussen alle kopjes vond ik een blauwig stenen bakje dat me nog het meest deed denken aan kaarsenhouder. Na die gedachte had je ongetwijfeld een zwevend idee-lampje boven mijn hoofd kunnen vinden: ik wou zelf kaarsen gaan maken van dat bakje! Voor freakinvijfentwintig hele centen nam ik het paarsblauwe bakje/kopje mee naar huis en ook vond ik nog een gespikkeld kopje die me ook wel geschikt leek voor een metamorfose tot kaars. 
_______________________________________


En toen was het het internet gaan afzoeken. Nadat ik iets in de richting van "zelf kaarsen maken in een kopje" had gegoogeld, kwam ik uit bij zelf kaarsen maken van oude kaarsen. Het idee was simpel: smelt je oude kaarsen au bain-marie, steek een lont in zo'n kopje/potje/mok en giet het gesmolten kaarsvet erin. Nu hadden we alleen wat rode en witte oude kaarsen, maar dat leek me niet echt wat, dus ben ik met een nieuwe kaars aan de gang gegaan. Ook moest er nog een oude pan komen (75 cent, kringloop) en lonten vond ik gewoon bij de hobbywinkel. Aan de slag!to make your own candles:

you'll need:
 • oude kaarsen (of een nieuwe) (met oude kaarsen: houdt rekening met de kleur! Heb je gewoon een oude kaars dan zal er niets veranderen, maar bijvoorbeeld een gele en een rode kaars geven uiteindelijk oranje en allerlei kleuren door elkaar wordt bruin. )
 • lonten (soms zijn de lonten van de oude/nieuwe kaars herbruikbaar! Zorg er anders voor dat je lonten hebt die vastzitten aan een metalen 'voetje' (zoals deze), anders blijft de lont niet zitten!)
 • een leuk potje/kopje (tip: kijk eens bij de kringloop!)
 • een oude pan/kom
 • een steelpannetje
 • een oude lepel
 • kranten
 • lijmpistool 
1. bescherm je keuken. Leg oude kranten op het aanrecht en verklein het oppervlak waar eventueel kaarsvet op zou kunnen vallen zo veel mogelijk (want dingen met kaarsvet erop schoonmaken is geen pretje)
2. maak je kopje/potje/mok goed droog voor je begint.
3. lijm het metalen voetje de lont met het lijmpistool in het midden van de bodem van je kopje vast. Heb je geen lijmpistool? Met een stukje tape gaat het ook prima, maar zorg dat hij goed vast zit!
4. om ervoor te zorgen dat je lont straks recht omhoog gaat, leg je een satéprikker op je potje en wikkel je de lont eromheen, zodat de prikker de lont recht omhoog houdt. Dit kan eventueel ook met een paperclip.
5. vul het steelpannetje met water en zet hem op het fornuis met de oude pan/kom erbovenop zodat je een au bain-marie situatie krijgt. Verhit het water, maar zorg ervoor dat alles niet te heet wordt, kaarsvet smelt namelijk al snel (bij 50 graden). Water dat lichtjes dampt is al genoeg.
6. in de kom of oude pan die bovenop het steelpannetje staat doe je de restjes kaarsen of oude/nieuwe kaars (in stukken gehakt gaat het smelten sneller, maar dit hoeft niet perse.) Laat het smelten en roer het kaarsvet af en toe met een oude lepel. (niet te dichtbij komen, kaarsvet is heel warm en je brandt je makkelijk)
7. als alles gesmolten is, giet je het kaarsvet in je potjes/kopjes met de kaarslonten. Let hierbij op dat je langzaam giet, om lucht tussen het kaarsvet te voorkomen.
8. dan laat je het kaarsvet afkoelen en klaar is kaars! (haha - klaar is kees!)(snappie :)  
(advies is om pas na 48 uur je kaars werkelijk te gaan gebruiken) 
Dit heb ik natuurlijk niet allemaal zelf bedacht. Ik heb op verschillende sites gekeken, maar mijn voornaamste bron vind je hier

Het was echt alweer veel te lang geleden dat ik eens lekker wat ge diy't had, dus het was echt leuk om  weer eens iets te maken (thank you vacation for your time!). & zelf kaarsen maken is gewoon easy and a lot of fun! 
 Het lijkt me ook nog leuk om eens zelf kaarsen te maken van sojawas. Dan kan je namelijk ook zelf geuren en kleuren toevoegen en hoe tof is dat? Ook is het inademen van de rook van een kaars gemaakt uit sojawas relatief beter. Maar de hele onderneming is wel een stukje prijziger dus tja. Maar ja, komt d'r vast nog wel eens van, nu ga ik lekker genieten van de kaarsjes die ik zojuist met bloed zweet en tranen (oké)(valt wel mee) heb gemaakt :) 

ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 comments:

 1. Wat ontzettend tof zeg het ziet er ook gewoon zo leuk uit!

  ReplyDelete
 2. Aah hoe leuk zijn deze kaarsen! Allereerst heel tof dat je ze zelf hebt gemaakt en daarnaast zijn ze ook gewoon heel cute. :)

  ReplyDelete
 3. Oh kei tof en ook gewoon erg creatief gedaan! Ik heb al erg vaak getwijfeld om het te doen hoor, maar ik ben er altijd al te tam voor geweest ofzo, haha.

  ReplyDelete
 4. Wat gaaf joh!! Je hebt er echt super leuke kaarsen aan over gehouden!

  ReplyDelete
 5. Ah dat is zo'n tof idee! Wat een mooie foto's ook :) Hele fijne sfeer!

  ReplyDelete
 6. Wat een tof idee! Vooral leuk om te doen met kaarsen die eigenlijk helemaal niet mooi zijn. Zo kun je je eigen kaarsjes creëren! :)

  ReplyDelete
 7. veel te leuk dit ideetje (evenals de mooie flat-lays!!)!!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...