Friday, 28 July 2017

a morning run


Ochtendmens. kenmerken: 's Ochtends op je best zijn. Van blij zijn tot je het best kunnen concentreren en het best presteren. En ook wanneer je opstaat (vroeger dan de meeste mensen) dan ook goed wakker zijn. Zo zou ik mezelf niet echt omschrijven. Ik ben eerder avondmens, 's avonds opeens nog duizenden ideeën krijgen en daarbij ook een hoop zin om die uit te voeren. Daarom zou ik me ook niet zo snel aan een morning run wagen, ondanks het feit dat ik van rennen hou en de goede dingen die ik vaak over hoor. Lang geleden heb ik eens 's ochtends vroeg voor het ontbijt een rondje gelopen. Ik zou niet zeggen dat het een ramp was maar bepaald soepel ging het niet. Maar een tijdje geleden trok ik weer eens voor het ontbijt m'n loopschoenen aan. En de week erna nog eens. En de week erna weer. En het was eigenlijk best wel fijn! En waarom?

Kwart over negen, 09:15, gaf mijn klok aan. En daar zat ik dan aan m'n bureau. Ik had al gesport, gedoucht en daarna ontbeten en het was pas kwart over negen. Misschien is dit de hele essentie van een morning run, maar het heerlijke gevoel dat dat opleverde kwam als een soort verassing. Ik was niet die-hard om half 7 opgestaan, maar toch best vroeg. Ook had ik best wel een fijn rondje achter me, vooral in vergelijking met het niet-erg-plezante rondje dat ik had gelopen de eerste keer dat ik 's ochtends vroeg had hardgelopen. Ook had ik tijdens het rennen een lichtelijk a whole new world gevoel, ook al rende ik m'n standaard rondje, toch had ik een beetje hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je dat rondje eens andersom rent. Ik denk dat dat gevoel werd veroorzaakt doordat de zon aan de andere kant stond (dat maakt best wel een verschil! Trouwens echt prachtig licht (gouden! hour!) vroeg in de ochtend!) en doordat er bijna geen hond op straat was, zo vroeg in de ochtend. En met het warme weer zomers is vroeg in de ochtend rennen ideaal, 's ochtends is het meestal nog wel een oké temperatuurtje dus baad je niet in je zweet tijdens het rennen, wat ik persoonlijk wel relaxed vind!

my four tips for going for a morning run:

one. Voor de net-als-ik-net-bepaald-ochtendmensen: dit werkt voor mij: voorbereiden. Bijvoorbeeld de avond van tevoren iets eerder/voor de verandering eens op tijd naar bed gaan, zodat je goed uitgerust bent wanneer je een beetje vroeg opstaat de volgende dag. Dat heb ik wel nodig. En ook met de instelling van "morgen ga ik vroeg(er) opstaan en lekker hardlopen!" in bed stappen doet wonderen voor m'n run de volgende de dag. 

two. En 's ochtends, voordat je gaat? Drink in ieder geval wat (water). Maar of je iets eet ligt natuurlijk aan jezelf en aan de afstand die je gaat lopen. Als je van plan bent om aardig wat kilometers te rennen kan ik je wel aanraden wát in je maag te hebben voor je vertrekt. Natuurlijk niet te veel, wat dat loopt (over het algemeen) niet zo lekker. En wat eet je dan? Ik denk dat je hiermee gewoon een beetje moet experimenteren om uit te vinden wat voor jou werkt, want dit is voor iedereen anders. De een houdt van een banaan, de ander van een rijstwafel of tracker. Mijn persoonlijke favoriet is een (klein) bakje yogurt. Zo heb ik wel iets in m'n maag en dat vind ik persoonlijk wel fijn (ook omdat ik 's ochtends als ik wakker wordt vaak wel wat trek heb, en dan is dat ook weer weg). 

three. Mijn filosofie docent gebruikt vaak het voorbeeld dat wanneer je gaat hardlopen en je je schoenen de dag van tevoren bij de deur zet, er al iets van 30% meer kans is dat je de volgende dag je schoenen ook actually  aantrekt en gaat rennen. En nu komt dat voorbeeld eindelijk eens van pas. Dus zet je schoenen klaar, leg je kleding klaar en upgrade de kans dat je gaat met 30%. Kleine moeite, dus klinkt als een goede deal right?

four. Weer voor de mensen die net als ik niet de grootste daden verrichten 's ochtends: verwacht niet van jezelf dat je een toptijd neerzet of een halve marathon rent, bij wijze van spreken. Het een beetje rustig aandoen en geen mega hoge eisen aan jezelf stellen verwachten helpt voor mij om een fijne morning run te hebben. Ik luister eigenlijk altijd muziek tijdens het rennen en meestal is het een beetje van die party/house/you-can-do-this/runrunrun!-muziek, als je begrijpt wat ik bedoel, maar voor een fijne morning run zet ik wat rustigere muziek op. 

*  *  *
Nou, nu ik dit zo zit te typen heb ik helemaal zin om morgen wat eerder m'n bedje uit te stappen om een rondje te gaan rennen :) Dat eerder naar bed gaan gaat 'm alleen niet echt meer worden (iets met 's avonds opeens mega veel zin hebben om te gaan bloggen. oeps.)

voor de hardlopers aan de andere kant van het scherm: rennen jullie ook wel eens vroeg(er) in de ochtend?

liefs, 
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

 1. Oh heerlijke zulke ochtenden, ik vind dat ook zo fijn <3
  Ik ben ook echt een ochtend mens en kan genieten van een productieve ochtend.
  X

  ReplyDelete
 2. Hmm, misschien moet ik ook maar eens proberen om in de ochtend hard te gaan lopen. Ik ren altijd in de avond en love het gevoel na een fijne run!

  ReplyDelete
 3. sjonge, wat goed! ik kan me voorstellen dat het best wel fijn is zo vroeg. naar school fietsen om 7 uur vond ik toch wel lekker ofzo. ik moest wel een beetje lachen om de jumpren foto, haha.

  ReplyDelete
 4. Als ik ging lopen (en da's al even geleden, oeps) was dat altijd 's ochtends, ook iets met "dan zijn er minder mensen die je aangapen". En omdat het ook zo relaxed is! Probleem is dat ik nooit goed wist of ik ervoor of erna moet ontbijten, haha. Achja, misschien moet ik me er nog eens aan wagen. (: (Ik heb dezelfde legging!! (denk ik) ook van H&M??)

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...