Monday, 31 July 2017

my travel photography tips


Op vakantie, dan gaat m'n camera eigenlijk altijd wel mee. Want een nieuwe omgeving om foto's in te maken, i love it. Trevel pfotoogrepie is dan ook oprecht één van m'n favoriete soorten fotografie (jaja, naast street photography. Maar the thing is dat ik street photography vaak doe als ik aan het travelen ben. duss...) En omdat het zomer is en zomervakantie voor de meesten en omdat die twee meestal ook wel gepaard gaan met óp vakantie gaan, leek het me wel leuk om mijn tips voor foto's maken op reis of op vakantie te delen. Nu even een Disclaimer met de hoofdletter D, want nee, ik heb er niet veel verstand van of iets in die richting, dit zijn slechts gewoon wat personal tips.


what do you want to capture? 

Neem ook (misschien voordat je weggaat) even een momentje om er over na te denken wat je wilt vastleggen van je vakantie. De relaxte sfeer, de zon, het fijne vakantieleven? Het gezelschap en de gezelligheid die de trip met zich meebrengt? Het grote avontuur dat je aan het beleven bent? Of juist het indrukwekkende land(schap) of de stad? Wat wil je na de reis met je foto's vertellen? Of wat vind je het coolst/mooist/gaafst aan de plek waar je bent? Travel photography is toch een beetje een vorm van documenteren en probeer dan te documenteren wat jij van je vakantie wilt vastleggen. Het ontspannen, de actie, de mensen, het land(schap), het eten, wat het dan ook is, en ook hoe JIJ je vakantie ervaart. Zo worden je foto's gelijk een stuk persoonlijker kun je gelijk een beetje de clichés voorkomen. Ben je in Rome en vind je het colosseum eigenlijk niet zo heen mooi (op de foto), no worries, dan niet, dan maak je d'r geen foto van (& neem een voorbeeld aan Britt en maak in Parijs geen foto's van de eiffeltoren maar wel een serie mega mooie foto's!). En als je 'm wel geweldig vind, probeer dan vast te leggen wat het is dat 'm voor jou zo geweldig maakt. Is het het oude ding dat gigantisch is en na een paar eeuwen nog steeds overeind staat in de grote stad? Leg dát dan vast, door bijvoorbeeld de foto van veraf te nemen zodat je het colosseum echt ín de moderne stad ziet staan.

what to take? 

The eternal stuggle. Analoge camera wel of niet mee? En een polaroid camera dan? Een actie camera? 3 verschillende lenzen? (heb ik niet hoor, maar bij wijze van spreke) Een statief? Oké, je hebt geen zin om een uitrusting van duizend kilo mee te slepen, dus ja, je moet keuzes maken. En gewoon praktisch zijn is wel handig. Daarom heb ik meestal geen statief bij me, en probeer ik onder die duizend kilo te blijven (je-snap-wel-wat-ik-bedoel). Ik kon vorig jaar niet op een manier komen om m'n polaroid camera veilig mee te nemen, dus nam ik hem niet mee. Nu heb ik een hoesje, dus gaat hij wel mee. Toch is dit 'keuzes maken' niet mijn sterkte kant en best wel een puntje voor mij. Het antwoord op what do you want to capture? kan behoorlijk helpen bij je keuzes. Ik ben een sucker voor de fijne vakantie-sfeer vastleggen en analoog fotograferen kan me daarbij helpen dus m'n analoge camera gaat ook mee. Ik wil misschien ook een beetje filmen en dat kan niet met m'n analoge camera en ook geeft die op het technisch vlak toch minder mogelijkheden dan m'n DSLR, dus die gaat ook mee. 35mm lens erop want ik hou van lenzen met een vaste brandpuntsafstand en met 35mm zit tussen groothoek en portret in dus ik kan er van alles mee.

the horizon.

"De horizon hoeft niet perse in het midden."
Dit is echt iets dan mijn fotografie forever heeft verandert. Niet dat ik voor iemand dit een keer terloops tegen me zei altijd de horizon bij m'n foto's precies in het midden douwde, maar het was zeker iets dat me aan het denken zette. Je kan beslissen of je wil dat de foto meer over de lucht gaat, of over de stad, het landschap, of wat-er-zich-dan-ook-onder-de-lucht-afspeelt door dat meer op de foto te zetten, of er juist nadruk aan te geven 

people.

Richt je bij je fotografie ook op mensen. Een landschapsfoto kan bijvoorbeeld een stuk levendiger  worden door er een mens in te planten en ook zijn de mensen op de plek waar je bent (ook al ben je nog in je eigen land) sowieso heel anders dan thuis & zo een interessant fotografieobject (om het maar even een beetje bot te zeggen). Een beetje de straat fotograaf uithangen is heerlijk in een ander land. & dan volgt nu nog een persoonlijke tip aan mezelf: contact maken. Leer "hallo, mag ik misschien een foto van je maken" in de lokale taal om toestemming te vragen en knoop een praatje aan met de persoon waarvan je graag een (close-up) foto wilt maken. Misschien zegt iemand nee, maar dat is niet erg. Dan kan je het altijd gewoon bij een volgend iemand proberen. (go arjanne go! (dit is even mezelf aanmoedigen om dit te gaan doen))
(over straatfotografie apart heb ik laatst ook nog twee artikeltjes geschreven, (even wat shameless self  promotion hiero), die kan je hier en hier vinden) 

long exposure.

Je sluitertijd is iets mega leuks om mee te experimenteren, heb ik ontdekt nadat iemand me uitlegde waar de "S" stand (bij Nikon, Tv bij Canon) voor diende. Om je sluitertijd handmatig in te stellen dus. En die sluitertijd op heel lang zetten levert hele toffe, originele plaatjes op. Natuurlijk bij mensen(massa's) in (grote) steden, maar deze vakantie wil ik het ook eens in de natuur proberen. Misschien zie je er niets van, maar ik kan me voorstellen dat het bij bijvoorbeeld een stromende rivier een gave foto oplevert. De enige downsite bij lange sluitertijden is dat je óf een statief nodig hebt (wat ik op reis niet echt tot m'n beschikking heb), óf zelf zo stil moet staan als een standbeeld. Meestal ben ik veroordeelt tot die laatste optie en ga ik in standbeeld-mode.

photographs of yourself. 

Ik heb nogal de gewoonte om me half achter m'n camera te verschuilen, maar naast foto's van anderen maken is het ook gewoon leuk om wat foto's van jezelf te hebben, dus vergeet die niet! Als je in een groep reist: iemand uitleggen hoe je misschien-wel-ingewikkelde-camera werkt kost veel minder tijd dan je denkt ("druk deze knop half in en hij stelt scherp, druk 'm helemaal in en je maakt een foto. -en nee, hij kan niet inzoomen) en ook al is het een cliché fotootje, het is gewoon leuk. En als je iets meer tijd hebt is een wat uitgebreider fotomomentje om wat minder cliché foto's van jezelf te maken ook gewoon heel gezellig :)

wake up early, stay out late.

Ik wou eigenlijk gewoon even het gouden uur benoemen, maar toen kwam ik deze quote tegen en ik ben het er helemaal mee eens. Ten eerste omdat het licht 's ochtends en 's avonds prachtig is -want het welbekende golden hour- en ook omdat er vroeg in de ochtend en 's avonds minder mensen zijn, wat soms ook heel leuk kan zijn voor je foto's. En 'stay out late' kan ook wat verder gaan dan het gouden uur, de nacht levert ook hele gave plaatjes op. Hoe donkerder het is, hoe lastiger het soms is om te fotograferen en soms vraagt het ook wat meer technische skills. Maar de nacht geeft je in ruil voor je moeite hele mooie plaatjes! 


off-camera time. 

Soms wordt m'n camera een beetje teveel m'n derde oog en moet ik mezelf er even aan herinneren dat  oog 1 en oog 2 ook prima werken en ik niet mijn hele vakantie door een lens wil zien. Nu heb ik een zus aan wie ik het wel kan merken als de hoeveelheid klikkende geluidjes van mijn kant haar beginnen te irriteren, waardoor ik me dat weer even realiseer, so thanks sis, maar anders: zorg voor genoeg off-camera time. Om echt even te zijn en goed te genieten van de plek waar je bent. Je kan ook bijvoorbeeld wat camera-tijd "inplannen", een soort van als activiteit en dan is op dat moment fotograferen even je eerst prioriteit.
Aangezien m'n zus me soms aan off-camera time moet herinneren is dit voor mezelf ook een goed puntje om aan te werken. Want vakanties draaien niet om the perfect instragrammable travel photographs, het draait om, nouja, voor iedereen wat anders. De een houdt van het avontuur, de ander van het weg-van-huis-zijn, of het feit dat hij of zij dan écht even tot rust komt, of van de exotische plekken, of van de bergen of zee, of het kamperen, of het fietsen, of de luxe of eenvoud en het hoge back-to-basics-gehalte, dat ligt er maar net aan hoe je je vakantie inricht en waar je van houdt. Zorg er in ieder geval voor dat datgene wat je zo fijn/gaaf/leuk/gezellig vind aan vakantie, dat dat je prioriteit is.
(en als het fijne aan vakantie voor jou het foto's maken is, dan tja, touché.)

*  *  *
Voor de foto's bij dit artikel ben ik even diep m'n blog ingedoken. Heerlijk om zo terug te kunnen kijken op allerlei reisjes, eigenlijk :) Nou, ik vond het leuk om zo m'n tips hier neer te gooien (en ook lekker wat tips aan mezelf) en dan nu de hamvraag, want ik ben ook mega benieuwd naar jullie tips!

wat zijn jouw tips (voor mij & iedereen die het dan ook maar wil lezen) voor fotografie op reis?

liefs,
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comments:

 1. Haha, geniaal dit, wel kut dat ik net terug ben van vakantie anders had ik dingen kunnen toepassen, haha. Hoe cute dat je me vermeldt, (:, maar eigenlijk draait het daar wel om, de visie, wat wil je eigenlijk op beeld hebben? (Oja, ik herken de struggle op vlak van "welke camera ga ik meenemen?" zo goed o help, hartverscheurende keuze, keer op keer.)

  ReplyDelete
 2. Wat een handige tips, ik ga aankomende zaterdag op vakantie en neem mijn geliefde camera ook mee. Hopelijk kan ik een hoop leuke kiekjes maken!
  Liefs,
  Evelien

  ReplyDelete
 3. De tips zijn super fijn en ik hoop ook echt dat mijn vakantie kiekjes een beetje gelukt zijn (moet alles nu gaan uitzoeken).

  ReplyDelete
 4. Aah deze tips zijn zo goed! Ik heb ook altijd de struggle: what to take. Ik neem mijn polaroidcamera nog steeds mee in de oorspronkelijke verpakking xd. De foto's zijn (zoals altijd weer) prachtig :D

  ReplyDelete
 5. Dit zijn echt super goede tips. Ik ga niet op vakantie, maar denk dat ik in Nederland genoeg momenten zal hebben waar ik deze tips allemaal kan gebruiken!! Dankjewel!

  ReplyDelete
 6. Wauw Arjanne je zou beter een boek beginnen met deze tips!

  ReplyDelete
 7. Superhandige tips! En heel herkenbaar "welke camera neem ik mee?", haha. Je foto's zijn ook echt mooi!! x

  ReplyDelete
 8. Superleuke tips! Ik ben al op vakantie geweest, maar ik prent het in m'n geheugen voor volgend jaar, hihi XXX

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...