Saturday, 15 July 2017

street photography • part one: inspiration

Ik hou van fotografie. Toch, als je me een halfjaar geleden gevraagd had wat mijn favoriete fotograaf was, een vraag die misschien wel logischerwijs uit m'n ik-hou-van-fotografie-statement voort zou kunnen komen, echt, ik zou geen idee hebben gehad. Maar nu kan ik je vertellen dat ik erg van de fotografie van Ed van der Elsken en Henri Cartier-Bresson hou, maar dat Vivian Maier, de mysterieuze fotografe uit New York, toch echt mijn allerfavorietste (stel, dat was een woord geweest he) fotograaf is.

Waarin Van der Elsken, Cartier-Bresson en Maier overeenkomen? Het zijn allemaal straatfotografen. (ik was er echt heilig van overtuigd dat je de meervoud van fotograaf met een v schrijft. Turns out, not so. Oké. Weer wat geleerd) Volgens mij heb ik lang lang gelden het woord hier 'hpg' al eens laten vallen, en nu weer wat dat woord is de reden dat ik enthousiast ben geworden over straatfotografie. hpg is basically & even snel uitgelegd een extra programma wat je naast school kan doen (als je een beetje tijd over hebt) over alles wat je zou kunnen willen. Klinkt vaag. En dat is het ook, want de bedenkers willen het een beetje vaag houden omdat je dan echt alles kan doen. Je gaat je in ieder geval iets van 2 1/2 jaar op één ding focussen, en ik ben me gaan focussen op fotografie (ha-ha-ha). Eerst heb ik een fotocursus gevolgd (zo eentje in de trant van met-dit-knopje-maak-je-een-foto) en daarna ben ik gaan ontdekken wat ik mooie fotografie vind. Ik ben uitgekomen op mensen/portretten en daarna straatfotografie. En die liefde voor straatfotografie ga ik nu met jullie delen. in 2 delen. part one: inspiratie en hierna zal part two volgens, met wat van mijn foto's & mijn persoonlijke (zo van niet-dat-ik-er-mega-veel-vanaf-weet-ofzo) straatfotografie tips! enjoy!

Qua inspiratie heb ik wat foto's van de drie fotograven die ik ook al in de inleiding noemde bij elkaar gezocht, en als je dan nog niet genoeg hebt gehad of gewoon mega enthousiast bent geworden en nog meer foto's van verschillende straatfotografen wilt zien raad ik je aan om bijvoorbeeld Paul Graham, Helen Levitt, Gary Winogrand, Eva Besnyö en Martin Parr (die heeft best aparte foto's soms, vind ik. Waarbij je gewoon niet helemaal zeker weet of je keihard moet gaan lachen of dat huilen een gepastere reactie is - zoiets. Maar gosh, hij is wel goed hoor) even te googelen. En oh, hier vind je ook nog hele goede artikelen over straatfotografie, bijvoorbeeld deze.

Photos by Vivian Maier ©

Vivian Maier 

Een mysterieuze nanny uit New York. Ze heeft in haar leven ongelofelijk veel gefotografeerd, maar nooit zelf foto's uitgebracht of een boek gemaakt of iets in die richting. Na haar door werden er honderden (dit is geen geverifieerde info of iets, ik weet niet echt hoeveel het er waren. Heel veel, dat is een ding dat ik wél zeker weet.) van haar volgeschoten rolletjes gevonden. Iemand is begonnen met ze ontwikkelen, zag in hoe briljant haar foto's waren en werd er daarna waarschijnlijk schatrijk mee. 't Is net zo'n Van Gogh verhaal: pas beroemd na je dood. Maar goed, terug naar haar briljante (vind ik althas ;) foto's. Of nouja, just see it for yourself.

Photos by Henri Cartier-Bresson ©

Henri Cartier-Bresson 

Ik weet eigenlijk helemaal niets over hem. Z'n naam klinkt nogal Frans, dus daar kwam hij vast vandaan. Een bezoekje aan wikipedia en ik ben erachter dat de term "the decisive moment", van hem komt, iets waar het bij straat fotografie best om gaat: het beslissende moment.

Photos by Ed van der Elsken ©

Ed van der Elsken 

Een Nederlander! & niet alleen een fotograaf maar ook een filmer. Hij reisde de hele wereld rond met z'n camera: Parijs, Tokyo, Hong kong, Afrika en Japan werden allemaal vastgelegd. En natuurlijk thuishaven Amsterdam. Afgelopen voorjaar had hij trouwens ook nog z'n eigen tentoonstelling in het stedelijk museum (maar daarvoor ben je helaas al te laat) in Amsterdam. 

*  *  * 

wat is jullie mening over street photography? & jullie favoriete fotografen?


liefs
ARJANNE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments:

 1. Super leuk dat je zo op fotografie richt. Zelf heb ik eigenlijk na al die jaren fotograferen nog steeds geen favoriete fotograaf. Het werk van Vivian Maier vind ik wel echt heel gaaf! Na het zien van zulke foto's denk ik vaak: 'oohja ik moet ook eens straatfotografie proberen', maar tja ik vind het altijd een beetjeh awkward om zomaar foto's van onbekenden te maken ^^

  ReplyDelete
 2. ohmy, ja dit is echt mijn ding ook! nog iets meer dan portretjes beschieten van mensen denk ik. vooral omdat ze het niet doorhebben (meestal dan), dat is het mooiste. heel leuk dit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa, mensen hebben zó veel niet door, haha :)

   Delete
 3. I love street photography. I wish I could take photos like them :( :D <3

  ReplyDelete
 4. Je schrijft zo leuk! Ik vind de foto's van Ed van der Elsken denk ik het leukst om naar te kijken. Zo knap.

  ReplyDelete
 5. Mooi geschreven! En wat een toffe foto's dit zeg, ik snap dat je deze fotografen tof vindt!

  ReplyDelete
 6. Ah wat een leuk, inspirerend artikeltje dit! Ik ben benieuwd naar je tips in deel 2. En zo leuk dat je je hierop gefocust hebt, ik houd ook erg van fotografie maar ik wil er echt meer over leren en ook over fotografen (ik kende alleen Martin Parr van de fotografen die je noemt). Zo cool dat mensen hierdoor gewoon de wereld over reizen.

  ReplyDelete
 7. Ik hou van fotografie! Mooi geschreven.

  ReplyDelete
 8. Straatfotografie is ook mijn allerfavorietste (echt een leuk woord) soort fotografie! Deze foto's zijn echt kei inspirerend dus ik ga ze zeker eens opzoeken. Ben al benieuwd naar het volgende deel. X

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...