Sunday, 23 July 2017

street photography • part two: my tips & pictures


Oké ik ben echt slecht met inleidingen. Vaak zegt de titel van het artikel al een hoop of gewoon zo ongeveer alles. En om met zo'n titel boven je stukje tekst nog een leuk praatje te houden die langzaam richting het onderwerp van je post gaat alsof het nog een verassing is na de titel, soms is dat gewoon even een te grote uitdaging voor me. Dus vandaag, een inleiding over hoe inleidingen soms gewoon even m'n ding niet zijn. Want tja, na de titel "street photography • part two: my tips and pictures" lijkt het me al wel vrij duidelijk wat er komen gaat. Mocht je part one gemist hebben, dan raad ik je aan die even te lezen (klik hiero) & dan nu, mijn tips (disclaimer: ik weet er niet mega veel vanaf hé) en  daar tussen/naast/voor/achter wat van mijn foto's!


Als ik de straatfotograaf aan het uithangen ben focus ik me vaak op mensen. Natuurlijk kun je ook straatbeelden maken waar geen mensen op staan, maar zelf vind ik mensen wel interessant dus dat is ook waar ik nu het meest over ga brabbelen. Over het algemeen heb je hierbij 2 opties. Mensen aanspreken en vragen of je foto's van hen mag maken of gewoon foto's maken.

tip one: durf! 

Straatfotografie is één grote just do it. Zie je hoe een mooie foto zich voor je afspeelt, neem 'm dan gewoon, ook al kan een (grote) camera soms nog steeds opmerkelijke blikken opleveren. En dan nog het contact maken, ook wel een 'durf'. Dit deel is eigenlijk ook gewoon één grote persoonlijke tip aan mezelf, want ik maak vaak gewoon m'n foto's zonder enig contact. Terwijl dit juist hele mooie beelden oplevert en ook gewoon heel leuk kan zijn. Maar ja, het is wel wat spannender, een praatje aanknopen met iemand van wie je een (close-up) foto wilt maken. Leer voor in het buitenland hoe je toestemming vraagt om een foto te maken in de lokale taal.  Ik denk wel dat mensen je moeite op prijs zullen stellen en dan eerder ja zeggen. Misschien zegt iemand nee, maar dat is niet erg. Dan kan je het altijd gewoon bij een volgend iemand proberen. (&stel, ze worden om een of andere reden boos, je verstaat er waarschijnlijk toch geen klap van) En tja (nu nog even mezelf aanmoedigen dit te gaan doen)

tip two: uit de heup.

Mensen zijn vaak te druk bezig met van-alles-en-nog-wat en zichzelf en hebben vaak niet door dat je ze fotografeert. Het "uit de heup" fotograferen helpt daar nog meer mee. Het is eigenlijk gewoon je toestel op heuphoogte houden en dan fotograferen, niet alleen onopvallend, maar ook gewoon een mooie hoek om uit te fotografen. Ik denk dat veel mensen je niet doorhebben doordat je camera unexpected & ongewoon laag is én je niet door je zoeker kijkt. Misschien moet je even oefenen met dit uit-de-heup-gedoe voordat je een beetje door hebt wat voor plaatjes het precies oplevert en hoe je ervoor zorgt dat je geen scheve foto's krijgt en zulk soort dingen, maar mij levert het in ieder geval een hoop op.


tip three: je sluitertijd.

In Rome en Barcelona heb ik veel straatfotografie 'gedaan', maar er was natuurlijk ook gewoon het programma. Of terwijl, lopen lopen lopen en niet echt tijd om telkens als je iets wilt fotograferen stil te staan. Maar dit on the go, lopend fotograferen kan ook prima en het is ook een leuke manier om straatfotografie aan te pakken. Een ommetje maken door de omgeving, waar die dan ook is, en dan bijvoorbeeld alle interessante voorbijgangers fotograferen. Hierbij is mijn tip in de "S" stand te fotograferen en dan je sluitertijd 'snel' te houden. Een beetje technische praat, maar je zorgt er gewoon voor dat je sluiter niet lang open gaat staan, zodat je foto's scherp worden, ook al sta jij niet helemaal stil. Hierbij moet je een beetje uitvinden welke sluitertijd voor jouw werkt. Er moet natuurlijk wel genoeg licht zijn voor een snelle sluitertijd en ook ligt het eraan of je een beetje doorstapt of niet.

tip three: kijk goed & vertel een verhaal. 

Fotografie gaat om goed kijken. En bij straatfotografie is dat zeker waar. Zoek naar interessante personen, rare dingen of leuke taferelen om te fotograferen. Bij mijn hpg project, dat ik in de andere street photography post ook al noemde (heel snel uitgelegd: een extra project op school waarbij ik me op fotografie focus), is mijn ehh 'onderzoeksvraag' wat een foto mooi maakt. En dan niet die regendruppel aan een blaadje waar het licht artistiek doorheen schijnt met een blurry achtergrond, maar foto's waar ik langer naar kan kijken, die een verhaal vertellen. Mensen & straatfotografie leveren me deze dingen op door de rare of leuke dingen, interessante/leuke personen en leuke of aparte  taferelen die vaak gefotografeerd worden, die ik persoonlijk vaak fotograferen. Daardoor zijn de foto's méér dan een 'mooi plaatje', ze vertellen een verhaal. Dit is ook een van de redenen waardoor straatfotografie me boeit. Het zijn foto's waar ik langer naar kan kijken. Welk verhaal je wilt vertellen kan je natuurlijk helemaal zelf kiezen. Misschien vind je het tof om de oude mannetjes en vrouwtjes te fotograferen in het franse dorpje waar je verblijft, misschien wil je gekke toeristen vastleggen, misschien ga je voor alle mensen die in hun eigen bubble zijn in een grote stad of maak je een serie van 'de bankjes in barcelona'. Maak er iets moois van.
(oh nee, nu krijgen foto's ook die enge gevreesde 'tweede, diepere laag' die we in literatuur op school altijd moeten zoeken (en uiteraard niet vinden))

tip four: duo's en trio's (& quatro's... &...)

Eén persoon op je foto is leuk, mooi, interessant. Echt. Maar richt je ook eens op meerdere personen.  Ik richtte me eerst vaak op één persoon, maar duo's en trio's (& vier mensen & meer...) zijn vaak ook weer met elkaar in interactie -om het maar een beetje wetenschappelijk te zeggen- en dat is ook leuk op je foto's!

tip five: dichtbij of veraf?

Wanneer je van dichterbij fotografeert en bijna portretten aan het maken bent, gaat het echt om de persoon/personen die je fotografeert. Hun gezichtsexpressies, hoe ze eruitzien, en dat is interessant! Dus ook als je onopvallend probeert te fotograferen (ook al is bij echte close-ups contact vaak wel nodig. Maar ja, zelf doe ik dat dus ook veel te weinig) probeer dichtbij de personen te komen. Wanneer je voor foto's van wat dichterbij gaat, hou ik er persoonlijk erg van om m'n diafragma laag te houden (sorry - weer technische praat), zodat de achtergrond een mooi onscherp wordt en de foto dan écht om wat er op de voorgrond staat gaat.
Maar van verderaf heeft ook zo z'n charmes. De omgeving gaat dan ook een grotere rol spelen in je foto, of wat de personen aan het doen zijn. Het is hierbij aan jou om te beslissen waar je wil dat je foto over gaat, wat jij het mooist of interessants vindt!

tip six: plan your time & 'tens upon thousands' 

Ga eens bewust op straatfotografie-missie. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent en een stad(je) bezoekt. Kijk om goed je heen & gaan met die banaan! Als ik dit doe moet ik meestal eerst even inkomen, maar dan ga ik als een trein. En dan de 'tens upon thousands'. Ik las ooit dat Martin Parr's (een beroemde straatfotograaf) goede foto's tens upon thousands zijn. Het is dus zeldzaam dat je die 'wauw' foto hebt, en dat is niet erg. Ik zou zeggen, klik d'r lekker op los (doe ik in ieder geval wel!) Misschien maak je er 100, mislukken er 60 helemaal, zijn er 30 niet héél leuk en hou je er 10 over. Dan kan ik alleen maar zeggen, bravo! want dan heb je er zelfs ten upon hundred

*   *   * 
Nou, zoals je al wel gelezen hebt ben ik wel enthousiast. Heb weer een hoop woordjes getypt, maar ze kwamen gewoon als vanzelf m'n toetsenbord uitstromen. so yeah. Doen jullie ook wel een straatfotografie & hebben jullie dan wat tips om aan dit lijstje toe te voegen? 

liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

 1. Aaah Arjanne, dit zijn allemaal jouw foto's toch? Geweldig!! Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik wel van zo dichtbij foto's durf te maken, maar als ik op vakantie ga, ga ik me zeker richten op straatfotografie!
  x

  ReplyDelete
 2. wat een mooie foto's weer!!! echt gaaf dat je ze gewoon durft te maken, ik moet daar nog een beetje mee oefenen denk ik. wat voor camera gebruik je? ik gebruik nu een oude van mijn vader, maar ik ben aan het sparen voor een betere camera, maar welk type heb jij, want deze foto's zijn zoo mooooiii !! <3
  liefs, isolde

  ReplyDelete
 3. Wat een prachtige foto's! Je hebt echt leuke momenten op de foto gezet :)
  Handige tips ook

  ReplyDelete
 4. Wauw wat tof!! Ik vind deze fotos als niet-kenner van fotografie echt geweldig!

  ReplyDelete
 5. Wat een prachtige foto's! Zo leuk om te zien, ik ga het eens tijdens de vakantie proberen. :-)
  Liefs,
  Evelien

  ReplyDelete
 6. ai like it! de tip vanuit de heup vind ik een goede! ga ik onthouden! (oké lekker die uitroeptekens !) je hebt zelf ook een hele hoop goede geschoten zeg. xx

  ReplyDelete
 7. Ah wauw wat een leuke tips! Ik focus me eigenlijk helemaal niet echt op straatfotografie, maar het is wel heel tof want het geeft echt een mooi sfeerbeeld ook van een stad ofzo! Ik vind hier echt pareltjes bijzitten, wauwiee<3 X

  ReplyDelete
 8. ah wat een megamooie foto's, en ik heb zelf eigenlijk nog nooit zoiets gedaan maar ik wordt er helemaal enthousiast over door je enthousiasme haha

  ReplyDelete
 9. Wat een leuk artikel en mooie foto's!! Ik zie ook altijd zoveel fotowaardige beelden op straat, maar durf toch niet zo makkelijk foto's van onbekenden te maken. Ga het nu eens wat meer proberen, thanks voor de tips. En je inleiding...... zooooo herkenbaar! Haha.
  xxx Annemarie

  ReplyDelete
 10. Straat fotografie vind ik zo gaaf maar durf het vaak toch niet om mijn camera zo tevoorschijn te toveren recht voor iemands neus.

  ReplyDelete
 11. Heel leuke & handige tips! Zelf vind ik straatfotografie ook héél leuk, maar een beetje awkward soms, hihi. Maar echt superleuke foto's die je hebt getrokken, vooral die ene van die man op het balkon, echt vet! X

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...