Pagina's

Sunday, 6 August 2017

an evening picknick


Op een zomeravond stappen we met z'n viertjes de auto in. We rijden naar een eigenlijk on-natuurlijke plas in de buurt, die je toch wel het gevoel geeft in de natuur te zijn. Het is al laat, maar nog steeds warm en na de korte autorit zoeken we dan ook dankbaar de verkoeling van het water op. Een korte duik later openen we de meegebrachte bakjes en thermosfles die samen ons avondeten bevatten. Terwijl de zon steeds lager zakt en het gouden uur aanbreekt eten we tevreden ons lekkere eten op. Na het eten doen we nog een spelletje, lezen we wat en rijden we weer terug naar huis, blij over deze (voor ons) toch vrij spontane actie en gezellige avond. 


Heerlijk was het, onze avondpicknick. Het gaf me gewoon een fijn, zwoel zomergevoel, zo op ons kleedje met uitzicht over het water en een ondergaande zon als we de andere kant op keken. Dus ik zou zeggen, rij ook eens 's avonds (is het ook nog eens veel minder druk dan overdag, bonus bonus bonus!) naar een mooi plekje, als het warm is met wat water erbij, om er avond te eten. 

FOOD. 
Bij zo'n picknick kan je natuurlijk warm eten meenemen, maar wij hadden geen idee hoe we dat dan warm moesten houden totdat we op ons kleedje zaten, dus zochten we naar koud eten. Meteen dachten we aan een maaltijdsalade, maar toen kwam een van mijn ouders met het idee gado gado te eten. Groenten met pindasaus en lontong (een soort plakkerige blokjes rijst, heerlijk!), een vrij simpel maar heerlijk heerlijk heerlijk Indonesisch gerecht (echt heerlijk). De groenten eet je koud, maar de pindasaus is warm, die namen we mee in de al eerder genoemde thermosfles. Als salade zou ik pastasalade met pesto aanraden, mijn persoonlijke favoriet in de categorie maaltijdsalades. Ook zou je bijvoorbeeld salade niçoise kunnen eten (maar daar hou ik zelf niet zo van) of de salade die luna laatst op haar blog deelde, of dilys' maaltijdsalade

gado gado:

   • verschillende groentes. Welke ligt eraan wat je lekker vindt, en qua hoeveelheden kun je    bijvoorbeeld 200 gram groente per persoon rekenen. Bij ons is het soms ook een beetje een bijelkaarraapsel van wat we nog hebben liggen. Ons Indonesische kookboek raad het volgende aan:  
- 1/2 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
- 250 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes
- 1/2 spitskool, schoongemaakt en in reepjes gesneden
- 100 g worteltjes, geschrapt en in plakjes gesneden
- 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
- 250 g aardappelen, geschild en in parten gesneden
De aardappelen doen wij eigenlijk nooit, het lijkt me persoonlijk ook niet heel lekker. Wel nemen we altijd taugé, wat ik zelf mega lekker vind in dit recept dus dat kan ik je wel aanraden :) 
    • zout
    • 2 eetlepels arachide-olie
    • 1 ui, gepeld en kleingesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1/2 theelepel trasi
    • 100 g gepelde pinda's, fijngehakt
    • 2 grote rode lomboks, fijngehakt 
    • 2 theelepels gula jawa
    • 1 eetlepel citroensap
    • 3 dl bouillon
    • 2 eieren, hardgekookt (wij doen meestal één eitje per persoon)
    • een kant-en-klaar zakje lontong. 

Maak als eerste de lontong klaar, dit kost namelijk de meeste tijd. De rijst moet lang koken, dus dit kan je laten gebeuren terwijl je de rest  In het receptenboek staat lontong er niet bij (zelf eten we 't wel altijd bij gado gado), dus ik weet niet precies hoe je het klaar moet maken, maar dat vind je bijvoorbeeld hier
Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook en kook hierin de groentes beetgaar. Laat de groentes afkoelen en leg ze daarna in een grote schaal met de eieren erbij. 
Voor de pindasaus: Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, het knoflook en de trasi ongeveer 3 minuten. Doe ook de pinda's en lomboks in de pan en roerbak alles nog voor ongeveer 5 minuten. Roer er de gula jawa, het citroensa en wat zout door. Roer er de bouillon door en breng het geheel aan de kook. Laat de saus zachtjes koken tot ze gebonden is, roer regelmatig.
Je eet de groentes en lontong met de pindasaus erover en zelf vind ik het ook lekker om er nog wat uitjes en ketjap overheen te gieten. omnomnomnomnom

pasta (pesto) salade:

    • pasta
    • pesto 
    • sla
    • komkommer
    • tomaat
    • olijven
    • pijnboompitten
    • avocado
Kook de pasta, gewoon de instructies op de verpakking volgend, en roer er de pesto doorheen. Laat de pasta even afkoelen voordat je het bij de rest gooit. En dan? Men neme een grote bak en gooie er de gesneden sla, tomaat, avocado en komkommer, de pijnboompitjes, olijven en pasta pesto in en klaar is kees! Dit is hoe ik 'm het lekkerst vind, met alles erop en eraan, maar misschien hou je niet van avocado of olijven, dan kan je dat er natuurlijk gewoon uitlaten. Misschien is het ook nog wel lekker om er wat (parmezaanse) kaas overheen te strooien! Hoeveel je van alles gebruikt is altijd even inschatten en ligt aan wat je lekker vindt en hoeveel personen je van salade moet voorzien. 

En wat moet er nog meer op je inpak-meeneem lijstje behalve food? Iets om te doen natuurlijk! Als er een zwemmogelijkheid in de buurt is natuurlijk je zwemkleding. Ook een spelletje en/of een boek mag niet ontbreken. 

packlist for a summer evening picknick:

- food 
- & drinks (gewoon water, of ge-upgrade water met bijvoorbeeld fruit erin, of maak zomerse drankjes klaar!)
- bekers, borden, bestek
- zwemkleding
- een boek
- een picknick-kleed

liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. Wat een leuk idee om 's avonds te picknicken in plaats van overdag. Mooie foto's!

    ReplyDelete
  2. Wat lijkt me dat heerlijk zo'n picknick!! Dat zou ik zo graag nog een keertje willen doen met vriendinnen. Dat we onze schetsboekjes meenemen en lekker gaan tekenen en dat we allemaal wat lekkers meenemen! Leuk idee om er een diner-picknick van te maken. En wat heb je er weer mooie momentjes vastgelegd! Echt heerlijk om te zien.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh jaa, dat lijkt me ook leuk, om je schetsboekjes mee te nemen!

      Delete
  3. Yes!!! I love picnics!!! Love the recipes. Such comfort foods too!!!!<3

    ReplyDelete
  4. Mooie zomerse foto's! Spontane acties zijn altijd leuk ♥ en aah, wat leuk dat je het receptje op mijn blog noemt, couscoussalade is echt mijn favoriet. Pasta pesto is ook zo lekker, die moet ik binnenkort een keertje maken :)

    ReplyDelete
  5. Super leuk dat je dit gedaan hebt met je familie. Ziet er heel gezellig en lekker uit! :)

    ReplyDelete
  6. Ah wat heerlijk zo'n avond! En dat eten, ik heb het nog nooit op maar het lijkt me megalekker!! X

    ReplyDelete
  7. Zo'n mooie foto's, woow! En wat een tof idee om 's avonds te gaan picknicken en spelletjes te spelen. Heeeerlijk. Liefs!

    ReplyDelete
  8. Oh wat is dit gezellig! En wat een fijne sfeerfoto's! <3

    ReplyDelete
  9. ik wil dit ook gelijk doen haha. zo'n goed en gezellig avondje! jammer alleen dat het nu niet echt lekker weer is..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaaa da's echt wel balen hé. Waar is het 'zomer' gedeelte van onze zomervakantie nu heen? (zeker op vakantie ;)

      Delete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...