Friday, 15 December 2017

de magie van de sneeuw


Mijn fietsband stuur ik over de stukjes weg met de dunste laag sneeuw. Langzaam en voorzichtig fiets ik de bocht door. Een tiental meters na de hoek ligt midden op de weg een fiets op de grond, het wiel nog draaiend, wat vrienden staan er, nog op hun zadels zittend, in de buurt. De berijder staat alweer grijnzend naast zijn fiets, trekt hem aan het stuur omhoog en ze fietsen weer door. Een jonge vrouw loopt me tegemoet, met haar bakfiets aan de hand. "Doe voorzichtig he," glimlacht ze me toe. "Ja... zeker!" Ik knik en lach terug.Vorig weekend dwarrelden dikke vlokken sneeuw gezellig langs de ramen, waardoor er buiten langzaam een witte wereld ontstond. Ik was klaar met leren en zat in een warme trui en nieuwe sterren-pyjamabroek op het kleed in de woonkamer. Terwijl ik naar de sneeuw keek begon de kerstmuziek zich in mijn hoofd af te spelen (snow is falling, all around me, children playing... having fun...). Mijn zus kwam de woonkamer binnen, zette de kerst playlist buiten mijn hoofd aan en we begonnen met het optuigen van de boom, die we de dag ervoor door weer en wind (lees: sneeuwstormen) waren gaan halen. 
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik geniet ervan, een witte wereld. Het ziet er gewoon heel leuk uit, ik wordt er vrolijk van (niet de derrie die nu nog over is natuurlijk, maar dat lekkere, dikke pak sneeuw dat er lag voordat de temperatuur omhoog ging en de regenbuien begonnen) en nou ja, het brengt toch ook wel dé ultieme kerstsfeer met zich mee. En wat wordt het stil buiten, de sneeuw dempt het geluid en zorgt voor rust, zowel buiten als in mijn hoofd. Het enige wat je hoort is het gekraak van geplette sneeuw onder je voeten (stel, je loopt door een vers pak sneeuw). Normaal is dit een beetje een donkere tijd, want ondanks alle gezellige lichtjes is het toch kei-vroeg donker en ook nog donker wanneer je 's ochtends je bed uit komt. Maar om het even natuurkundig te zeggen, de witte sneeuw reflecteert het licht waardoor het lichter is buiten, en dat is gewoon enorm fijn, meer licht.


Een vrouw die me toeglimlacht dat ik voorzichtig moet doen, een man die zich tegen zijn busje aandrukt dat een deel van de weg blokkeert, zodat ik tóch over het schone deel van de weg kan fietsen. "past maar nét.. gelukkig ben ik dun," zei hij lachend. Ik fietste erlangs en lachte terug. Wat zijn mensen opeens aardig, wanneer het lijkt alsof er een gigantische bus poedersuiker hoog boven Nederland is ontploft. Nu snap ik niet helemaal waarom we er geen gewoonte van maken om altijd naar vreemden te glimlachen en contact te maken, maar toch, ook al lijkt het maar voor even, het is leuk. Misschien komt het doordat iedereen even iets gemeenschappelijk heeft, we proberen allemaal, ondanks de sneeuw, te komen waar we moeten zijn. En ik denk dat we het daarnaast ook allemaal wel bijzonder vinden dat het sneeuwt. Daardoor lijkt het alsof we ons allemaal even weer wat meer met elkaar verbonden voelen. (iets dat wat mij betreft wel wat vaker voor mag komen, en niet alleen die ene keer per jaar dat het sneeuwt.) 
Tegelijkertijd maakt de sneeuw de wereld weer even wat kleiner. De wegen liggen vol met sneeuw en wanneer zelfs rijkswaterstaat een negatief reisadvies de wereld in stuurt, kan je gewoon niet meer overal heen. Daarbij is het bijna alsof de sneeuw je een goed excuus geeft om los te laten dat je bijvoorbeeld moeilijker op je werk gaat komen en daardoor meer tijd hebt voor jezelf, en daar dan lekker van te genieten. Ook al zou je daar eigenlijk helemaal geen excuus voor nodig moeten hebben.

Een witte deken over het land maakte de wereld even mooier. Het leek zelfs alsof de wereld écht even wat mooier was, op die manier van schoonheid-zit-niet-aan-de-buiten-maar-aan-de-binnenkant. Alsof de kou de wereld even had wakkergeschud. Ik hoop dat we nog lang zullen opblijven en niet weer in onze (winter)slaap vallen. 
Vandaag was de sneeuw op de wegen gesmolten tot grote plassen, waar de auto's keihard doorheen reden, ook al fietste je ernaast/voor/achter. leuk weer. het is duidelijk hoor, wereld. weg is de magie van de sneeuw.

liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 comments:

 1. te leuk gedaan met alle versieringen en sterretjes love it <3 ik mis de sneeuw wel een beetje, maar ben ook wel weer blij om normaal over straat te kunnen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. aahh dankjewel!! <3 hihi, jep, da's ook wel prettig ja! :)

   Delete
 2. Hier in België had het ook even gesneeuwd, en ik merkte het ook al op, iedereen doet vriendelijk tegen elkaar, zó fijn!!

  ReplyDelete
 3. Wat een mooi artikel! Helaas bij mij niet zo veel sneeuw

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dankjewel Senna! Dat is wel echt jammer zeg! :( Maar misschien komt er nog wel een lekker dik pak deze winter!

   Delete
 4. Ja, echt spijtig dat de sneeuw al weg is :( Maar echt leuk die foto-collage-sterretjes-dingen hihi

  ReplyDelete
 5. Jaaa, dat dus! De sneeuw maakt alles véél lichter en rustgevender, hoewel ik het wel echt haat dat alles nat en koud is hoor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, dat natte en koude is wel een beetje de downside ja, maar dan kan je wel lekker wegkruipen in warme truien en warme chocolademelk drinken! <3

   Delete
 6. Oh, wat een fijn artikeltje is dit om te lezen!! Ik vind sneeuw ook énorm fantastich, ik heb mijn camera heel het wekend zeker 4 keer vast gehad! ☺ ik merkte ook dat iedereen veel opener is en dat we zowat allemaal hetzelfde gevoel hebben! Zo fijn! Xxx

  ReplyDelete
  Replies
  1. ahh dankjeee! Zo leuk, lekker veel sneeuwfoto's maken!!

   Delete
 7. Heerlijk deze foto´s zo lekker kerstig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dankjewel Roos! En jaaa, zo veel zin in kerst!!(vakantie ;)

   Delete
 8. Super leuke sfeerbeelden! Helaas blijft sneeuw nooit lang liggen bij ons haha :( hoe maak je trouwens die collages? Super tof gedaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh dankjewel!! Ik heb m'n collagetjes gemaakt met Adobe Photoshop :)

   Delete
 9. Oh, ik hou ook zo van een witte wereld. Het maakt alles inderdaad mooier en de mensen worden er aardiger van. Dat heb ik ook al ondervonden :) Erg mooie foto's heb je gemaakt ook. Je manier van bewerken is echt super tof!

  ReplyDelete
 10. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt en zo mooi bewerkt! Wauw! En heel mooi geschreven <3. Ik hou ook van de sneeuw, alleen niet van de kou en nattigheid haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dankjee! Haha, de kou en nattigheid zijn inderdaad wat minder... ;)

   Delete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...