Sunday, 24 December 2017

x mas


We waren nog bezig met het opbouwen van onze winkeltjes, toen we wat papieren kadotasjes op de overloop vonden. Zoals altijd wanneer we vroeger allemaal bij oma waren, speelden we winkeltje. Het begon met het verzamelen van de producten om te verkopen en je winkeltje inrichten, en daarbij mocht de één de kassa, de ander de toonbank en dan mocht weer een ander het winkelmandje. Daarna speelden we een tijdje serieus en moesten alle volwassenen natuurlijk naar boven komen om boodschappen -en in dit geval kerstinkopen- te doen in onze winkeltjes, waar eigenlijk alleen mijn tante enthousiast over was. Op een bepaald moment begonnen we elkaars houten brood en neppe chocola te stelen wanneer de lamp uitging en het dus nacht was, en ons spel eindigde meestal in een voedselgevecht waarbij de plastieken venkels en eieren ons om de oren vlogen. De kadotasjes die we vonden hadden we nog nooit gezien en zaten vol glitters in kerstkleuren, perfect voor onze winkeltjes. Terwijl we op onze knieën op de overloop zaten bekeken we onze nieuwe schat. Eentje had een printje van kerstboompjes, er zat een paarse met glitters bij en ook was er een tasje waar "x mas" op stond. Volgens mij begrepen mijn oudere zus en nicht dat die woorden kerst betekenden, maar zelf, 2 jaar jonger, had ik geen idee wat die vier letters met kerst te maken hadden. Ik las het woord, hoorde mijn zus en nicht het gebruiken, maar het zei me niets. Even was ik in de war, maar daarna deed ik maar gewoon mee alsof ik wist wat xmas betekende. Al snel vergat ik de vier letters weer en speelden we vrolijk verder, ieder ons winkeltje opbouwend op onze vaste plek, ik me half achter een kast wurmend, alvast met de gedacht in mijn hoofd dat ik dan in latere nachten in ons spel mijn winkelproducten goed kon beschermen. 

x mas.
jongens, het is alweer de 365e kerstdag, de dag voor kerst, christmas, xmas! Dan volgt nu m'n artikeltje om goed in the christmas spirit te komen.een kerstboom.

Natuurlijk. hello kersboom, hello christmas spirit. Groot, klein, echt of nep, het ziet er gewoon gezellig uit, want o christmastree o christmastree wat zijn je takken wonderschoon. Maar je kerstboom hoeft natuurlijk niet een donkergroen, naalderig, kegelvormig geval te zijn. Zelf heb ik fairy lights in de vorm van een kerstboom op mijn muur getapet en zo een kerstboompje in mijn kamer gecreëerd. Ook zag ik een kerstboom gemaakt van polaroid foto's voorbij komen en hoe gaaf is dat!?

movies.

Een goede kerstfilm (of een hele slechte) de dvdspeler in en met de hele family (of alleen met mijn zus) onder een hoop dekens verstopt naar het scherm turen, terwijl het buiten donker koud en guur is, daar zeg ik geen nee tegen.
Mijn favoriete kerstfilms:
• the polar express: dit is voor mij echt dé kerstfilm, waarschijnlijk omdat we 'm ook al keken toen we klein waren, waardoor hij voor mij echt bij kerstmis hoort. Mijn vriendinnen vinden 'm maar mwuaa, but me loves it. Misschien ook omdat er allemaal liedjes inzitten (you can never go wrong with a good song)
• arthur's christmas: het verhaal is gewoon zo goed verzonnen! (ook voor misschien niet-meer-helemaal-in-de-kerstman-gelovenden-in-landen-waar-ze-wel-extreem-in-de-kerstman-geloven best wel een goed en geloofwaardig verhaal!) Ook gewoon zo'n lieve, leuke, fijne tekenfilm.
• the holiday: het draait niet alleen maar om kerstmis in deze romkom, maar toch straalt het voor mij helemaal de kerstsfeer uit. Superleuke acteurs, love the story (ook al is 't best voorspelbaar en zo).

christmas music. 

De all i want for christmas en driving home for christmas mogen weer keihard uit de stereo's knallen om lekker arround the christmastree te rocken. Maak een fijne xmas-playlist (als je die niet al vanaf half oktober had hé) en zet 'm lekker hard op. Of ook heel fijn: kerst muziek luisteren op een platenspeler. Voor mij wordt muziek luisteren echt even een activiteit wanneer muziek luister van een plaat. Op een marktje vond ik samen met mijn opa en oma een plaat van de kerstmuziek van belafonte, die luisteren wij altijd met kerst. Plaatje op de recordplayer, naald naar beneden en lekker genieten. Misschien heb je wel een enorme hekel aan alle happyhappychristmassongs (waarin je op zich ook best een punt hebt), maak dan een playlist met fijne muziek waarbij je lekker kan relaxen.

spelletjes.

Zelf vind ik het mega gezellig om spelletjes te doen met mijn familie. En gezelligheid + familie, dat hoort wel bij kerst vind ik. Daarom, mijn 3 favo gezelschapsspellen: 
ticket to ride europe. bouw een zo groot mogelijk treinennetwerk door heel europa en voltooi de reisroutes die jouw opdrachten zijn. 
kolonisten van catan. bouw je steden en dorpen op strategische plekken om zoveel mogelijk graan, erts, hout, steen en schaap te verzamelen en kijk uit wanneer de rovers komen!
dominion. een kaartspel waarbij je ieder spel andere kaarten gebruikt en zo in telkens anders situaties zo veel mogelijk goede actiekaarten, geldkaarten en uiteindelijk punten verzamelt.


a hot drink.

Natuurlijk de hot cacao met slagroom en marshmallows, maar ook een kop thee of koffie zijn heerlijk wanneer het buiten koud is. Bij ons staat er op het moment een doosje "hug in a mug" thee in de kast, heerlijk winterig. En zoals de naam al zegt, a hug in a mug. Voor de ultieme christmassy vibes drink je je warme drank natuurlijk uit een leuke kerstmok.

decorate. 

Misschien en beeeetje last-minute, zo de laatste dag voor kerst, maar ja in de spirit van better late than never is het misschien toch wel leuk om je kamer of huis nog net wat knusser en gezelliger te maken. Niet alleen voor kerst, maar gewoon voor de hele winter die ons nog te wachten staat. Natuurlijk mogen kerstlichtjes niet ontbreken. Hang ook je kerstkaarten op, versier je kamer met dennetakjes, haal kussens in kerstkleuren tevoorschijn, zet overal kaarsen neer, hang zo'n veel te leuke slinger met gouden sterren van de dille&kamille op, en maakt het gezellig. Voor meer ideeën typ je "christmas decoration" in op google en je hebt zo 22800000 resultaatjes, weergegeven in google's leuke kerst-uiterlijk. Een tip om in de kerstsfeer te komen is ook gewoon wat kersterigs googelen, want dan ziet google er op dit moment uit als één groot kerstfestijn. 

bake. 

Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik link kerst in mijn hoofd gelijk aan het bakken van cakes, taart en koekjes. En daarna je baksels opeten, natuurlijk mmmm.... En als de vraag dan luidt what to bake? dan zeg ik:
• a gingerbread house: dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar wat ziet het er altijd leuk uit zeg. Je kan 't helemaal zelf bakken, maar er zijn ook gewoon diy-paketten te koop, waarmee je lekker gelijk kunt gaan bouwen en versieren.
• onze kerstcake: ieder jaar bakken ik en mijn zus een kerst-tulband. Een heerlijke cake met blauwe bessen en een witte frosting uit het hummingbird bakboek. Ik heb er al eens een artikeltje over geschreven (lang lang geleden), dus het receptje kun je hier vinden.
• kerstkoekjes: op pinterest komen de mooiste sneeuwvlokken, kerstbomen en rendieren voorbij. Die bruinige koekjes met vaak witte icing, waar altijd die leuke work-in-progress food foto's van worden gemaakt.
• gingerbread cupcakes: mijn zus stond laatst op het punt om deze te bakken (maar het werd toch een citroencake). Imagine: goudbruine cupcakes met speculaaskruiden met een toef crème waar een leuk gingerbread mannetje ingestoken is. omnomnomnomnom....
clothing.

Het chillen doe je natuurlijk in je favoriete pyjama, warme sokken en warme (kerst)trui, maar naar een kerstdiner of een kerstgala verschijn je in een mooi jurkje (donkerblauw fluweel_ met een subtiel kettinkje (een maantje) en mooie oorbellen. Hoe je het ene moment in je chilloutfit zit en het andere zorgvuldig je outfit samenstelt, ik vind het wel leuk eigenlijk. Want ik hou intens van mijn pyjama maar ook van mijn favoriete feestjurk. 

gezellig samen zijn.

Misschien vind je het stom en opgeblazen dat het lijkt alsof alles het bij kerst opeens allemaal gezellig en leuk moet. Maar ik denk dat de wereld zeker wel wat gezelligheid kan gebruiken. Soms is het wel goed om even niet aan de minder fijne dingen die misschien in je leven zijn te denken, en er gewoon een goede, fijne dag van te maken. En dit hoeft natuurlijk niet alleen bij kerstmis. Misschien kan kerst je bijvoorbeeld zo vlak voor de winter even aan de gezelligheid herinneren. Alle kerstdecoratie en het lekkere eten is leuk, maar daar gaat het niet alleen maar om. Voor mij hoort bij kerst bijvoorbeeld naast gezelligheid ook een beetje het dankbaar zijn. Ik schreef aan het begin van het artikel dat dit een artikeltje werd om goed in the spirit of christmas te komen, en vervolgens begin ik over kerstbomen, kerstfilms en kerstmuziek. Maar toen scrooge in a christmas carol "the spirit of christmas" werd bijgebracht, ging deze spirit juist om het bij elkaar zijn, elkaar blij maken, vriendelijk zijn en dankbaar zijn. En dat is gewoon honderd keer belangrijker dan een leuke kersttrui. Maar ook belangrijk om je te herinneren wanneer die leuke kersttrui weer in de kast hangt. 

*   *   *

ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne kerst! en natuurlijk ook een goede 3e kerstdag, 84e kerstdag, en 267e kerstdag!


liefs,
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comments:

 1. Dit is zo’n fijne post! En over dat eerste stukje, hoe mooi heb je dat geschreven? Ik herken me er zelf in en ik denk bijna iedereen wel, want ja iedereen speelde ‘winkeltje’ haha. Fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar Arjanne <3

  ReplyDelete
 2. Een heerlijk artikeltje vol met kerstinspiratie! <3

  ReplyDelete
 3. Super leuk artikel Arianne! Fijne feestdagen :)

  ReplyDelete
 4. Wat een leuke post, echt mooi geschreven! De foto's vind ik ook mooi, ziet er supergezellig uit <3
  Merry Xmas Arjanne! :)

  ReplyDelete
 5. deze fototjes, helemaal perfect in deze kerstsfeer! love it <3 ik had zaterdag the holiday gekeken en beetje verliefd op jude law, haha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahhww lieff laura! Ahh haha da's helemaal waar, jude law is voor ongeveer 50% de reden om naar the holiday te kijken hihi

   Delete
 6. Ooh love de christmas vibe in deze foto's! Zo fijn! & dat eerste stukje is zooo leuk geschreven! Fijne kerst ook voor jou! X

  ReplyDelete
 7. Hoe graaf is uw kerstboompje in lichtjes wel niet?!? Dat ik het nu pas zie, anders had ik 'm allang opgehangen in mijn kamer, haha. Een fijne kerst is misschien al wat laat, maar ik kan je wel een fijn nieuwjaar wensen. X

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh thanks Britt!! Hihi, jij ook een gelukkig nieuwjaar!! <3

   Delete
 8. Ik mis Kerstmis echt al na het lezen van dit artikel, haha! Mijn playlist stond inderdaad echt al lang op voorhand klaar ;-) Fijne feestdagen nog!

  ReplyDelete
 9. WAUW. Ik ben even heel heel heel erg gelukkig geworden van dit stukje op het internet (let it be here forever, please). Wat is dit prachtig en leuk om in de Christmas-spirit te komen. JAAAA. En oh, dat eerste stukje, zo fijn om te lezen er ontsnapte een lachje uit mijn mond toen ik las dat de plastieken groenten in de lucht vlogen, hihi. Ik wil je (nu ik toch al bezig ben met deze lange reactie (oeps, hehe)) even zeggen dat ik vind dat je zoooo mooi kan schrijven en altijd zo inspirerend bent. Blijf vooral doen hoe je nu bezig bent, you are wonderfull. Enjoy your vacation to the fullest! (maar dat zal er vast niet aan mankeren met zo'n fijne ideetjes). LOVE! XXX♥ Inne

  ReplyDelete
 10. Wat heerlijk om dit artikel te lezen en wat een sfeervolle foto's heb je erbij gemaakt <3 Nu mis ik kerst haha!
  Vroeger speelde ik ook altijd winkeltje bij opa en oma, zo herkenbaar! En Arthurs kerst is inderdaad een geweldige kerstfilm x

  ReplyDelete
 11. Wat leuk die kerstboom van lampjes! (even in notities zetten zodat ik het onthou voor volgend jaar haha).

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...