Tuesday, 23 January 2018

mijn tweede keer skiën: de skireis.


De tweede keer dat ik ging skiën. Nu moet je je het niet zo voorstellen dat ik met al mijn ervaring gewoon gelijk de hoogste skilift nam en lekker zonder brokken een-kind-kan-de-was-doen-style naar beneden skiede. Zeker niet. Wat ik me voornamelijk van die eerste keer kan herinneren zijn de duitse kinderliedjes die de hele dag over de kinderpiste schalden, warme chocolademelk (die ik op mijn mooie lichtroze skijas morste, oei oei) en "pizza machen!!", dat je met je ski's een pizzapunt moest vormen zodat je niet in één keer van de berg af zoefde. De eerste keer dat ik skiede was ik namelijk vijf. En nu, twaalf jaar later, een tweede keer. Om hopelijk zo capabel te worden dat ik uiteindelijk méér zou kunnen dan in een pizzapuntje achter een duits-sprekende skijuf aan van de kinderpiste af glijden. Nou, dat is geluk hoor. Een soort van. En het was ook nog eens reuze gezellig. 


Bij ons op school kan je wanneer je in de zesde zit in de kerstvakantie mee op skireis. 's Avonds vertrokken we in het donker en in de regen met de bus naar Oostenrijk. Ik ben niet zo'n kei in slapen in bussen, dus ik heb geloof ik de hele nacht wat gedoezeld. Het was al richting de ochtend toen ik een beetje naar buiten keek en opeens het silhouet van een berg zag. En aan de andere kant van de bus zag ik witte vlekken sneeuw in het donker. Toen realiseerde ik me dat ik een paar uur later, na een ontbijtje, ergens onderaan een berg zou staan met skistokken in mijn handen en latjes aan mijn voeten. Wat kleine zenuwtjes kriebelden in mijn buik, maar ik kreeg er vooral heel veel zin in. Zoals ik er al de hele maand december al heel veel zin in had. Ons beginnersklasje begon de eerste van de vier dagen van de skireis bij "zo klik je je skischoen vast in de ski" en aan het einde van diezelfde dag skieden we al zelf de beginnerspiste af in onze pizzapunten. Maar het leukste was toch wel de derde dag. Voor de eerste keer de berg op met de skilift om een échte piste te gaan skiën. De blauwe route slingerde rustig de berg af, en wij slingerden in onze grote slang een-soort-van-rustig de berg af (want lekker hard wil je ook wel wanneer je nog niet helemaal weet hoe je die vaart moet controleren). Leren skiën is best wel hilarisch. Of eigenlijk, kijken hoe anderen leren skiën. Kijk, men mag lachen wanneer ik val, dus dan mag ik ook wel even gniffelen wanneer iemand anders hilarisch ten gronde gaat.
We lunchten vaak in zo'n leuke skihut  met een open haard en met elanden en schilderijen van pittoreske besneeuwen huisjes aan de houten muren. Ik heb heerlijke tortollini gegeten (ja, lekker oostenrijks wel. nouja, niet iedereen kan zeggen dat de eerste keer dat ze tortollini at in oostenrijk was dus tja), ik ben ook zeer te spreken over kaiserschmarrn (een soort gechopte, dikke pannenkoek met flink wat poedersuiker erop) en natuurlijk heb ik ook hard gewerkt om het warme-chocolademelk-met-slagroom-niveau in mijn bloed weer op pijl te krijgen. Na een dagje skiën, natuurlijk nog even après skiën, waarna we met onze hele groep weer de bus in stapten en terug naar ons pension reden. Bij het avondeten kregen we iedere avond als voorgerecht een exotische soep voorgeschoteld (oké, viel ook wel weer mee, tomatensoep is niet heel exotisch, maar een soort boullion met reepjes pannenkoek erin noem ik toch wel 'vrij apart'), waarna we meestal nog gezellig was spelletjes speelden en wat kletsten. 
De vier-dagen-en-een-beetje volgen om. De laatste dag was de enige dag waarop de zon volop scheen. Nu is zo'n berglandschap al adembenemend mooi, maar gooi en nog een zonnetje bij en ik verander in zo'n smiley met hartjesogen. 
De reis was leuk, gezellig, het uitzicht was prachtig en het was heerlijk om de hele dag te bewegen (tja, je moet er maar van houden hé ;) en om weer eens wat nieuws te leren. Dus ja, nu je het zo zegt, ik zou zo nog een keer gaan! 
*   *   *

hebben jullie wel eens geskied/gewintersport?


liefs, 
ARJANNE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 comments:

 1. Super leuk artikel en mooie plaatjes! Ik heb nog nooit van m'n leven geskied, maar afgelopen weekend heb ik wel gelanglauft. Na behoorlijke struggles met hoe je die latten nou aan krijgt en vooruit komt was het heel erg leuk (en een prachtige omgeving). nu ik de smaak te pakken heb ziet die skipiste er ook wel aantrekkelijk uit... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh langlaufen lijkt me ook tof om eens te proberen! Heb je ook wat meer tijd om naar die prachtige omgeving te kijken ja!

   Delete
 2. aah skiën lijkt me zooo leuk (maar ik heb het helaas nog nooit gedaan)! & wauwiee het landschap is zo mooi! Die schaduwfoto's zijn ook erg leuk!!!

  ReplyDelete
 3. Wat leuk dat je dit hebt gedaan! Ik heb toevallig 2 weken geleden nog geskied en daar komt binnenkort ook nog een artikeltje over. Het zag er bij jou ook wel echt heerlijk uit hoor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. jaa, het was zo leuk! en ohhh, ben benieuwd naar je artikel!

   Delete
 4. Het landschap is echt prachtig, en klinkt als een super leuk reisje (en ook wel herkenbaar --> ik ging op m'n 14de voor het eerst skiën met school :)) Mooie foto's!

  ReplyDelete
 5. aah hele mooie foto's en mooie bewerking! Ik heb nog nooit geskied en denk ook niet dat ik dit ooit ga doen haha, is niet echt voor mij weggelegd.

  ReplyDelete
 6. hoe tof dat laatste edit gifje, of zoiets! pizzapunten, haha, ik heb nog nooit geskied (wist even niet hoe je dat moest schrijven) tho, maar klinkt gewoon grappig. hele mooie foto's!!!

  ReplyDelete
 7. Ah wauw wintersport lijkt me zo gaaf!! En wat zijn je foto's meer mooi Arjanne! Ik vind die foto met 'adventure is outthere' echt prachtig!!

  ReplyDelete
 8. aamaaai, zo'n mooie foto's Arjanne! Zeker die explore achter de bergen, zot mooi!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...