Monday, 19 February 2018

een reuzenrad in mijn hoofd

Er zit een reuzenrad in mijn hoofd, heb ik laatst ontdekt. Mijn gedachtes zitten in de felgekleurde karretjes en gaan er rond en rond en rond. Gedachtes over alles wat ik nog moet doen, alles wat ik nog wil doen en alle dingen die ik zou kunnen doen (of zou hebben kunnen doen...). En ik ga mee met mijn gedachtes, en raak ervan in de war, alsof ik gedesoriënteerd door een wild ritje in zo'n kermisattractie.

Maar ja, de keuze is ook reuze, tegenwoordig. Ik heb nu bijvoorbeeld mijn profielwerkstuk en hpg project(= extra project op school) (zo goed als) afgerond, waardoor de lijst met "dingen die ik moet doen" een stuk korter is. En opeens heb ik dan weer "vrije tijd" en kan ik gaan kiezen wat ik met mijn tijd wil gaan doen. Er is een overweldigende hoeveelheid aan mogelijkheden: tekenen, lezen, simsen, foto's maken, een foto op instagram plaatsen (want dat is me ook alweer een halve eeuw geleden), een film/serie kijken, blogs lezen, muziek luisteren, bakken of bloggen... Een scala aan mogelijkheden, en ik krijg er gewoon (bijna) keuzestress van. Want waar word ik nou echt blij van? of gelukkig?

En meestal eindigt zo'n keuzemoment dan in een serie kijken, of een beetje niets doen. Maar tegelijkertijd verlang ik eigenlijk van mezelf dat ik wel wat nuttigs doe, met m'n leven. Of in ieder geval íéts doe. Bloggen bijvoorbeeld, want wel 1x per week een artikel te publiceren he, hoor ik mezelf zeggen, misschien is dat wel mijn perfectionisme dat om de hoek komt kijken. Het zorgt ervoor dat leuke dingen, zoals het bloggen, als een verplichting gaan voelen. De druk die er dan achter zit, drukt het creatieve deurtje natuurlijk potdicht, maar ook het lol-deurtje blijft gesloten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Aan het begin van afgelopen week was ik een paar daagjes ziek, en om toch wat frisse lucht mijn longen in te krijgen heb ik toen veel kleine ommetjes met mijn moeder gelopen. Terwijl we wandelden, praatte ik over de drukte in mijn hoofd, hoe moeilijk ik de rust kon vinden. En uiteindelijk kwam ik erop. Het is goed om gewoon even arjanne te zijn. En dat is niet eens "goed genoeg", maar echt gewoon goed. Gewoon even zijn, niet meer en niet minder.

Nu klink ik natuurlijk als een happylife-guru in het zoveelste zelfhulpboek. Maar echt, alleen maar van mezelf te verlangen dat ik arjanne ben, gewoon zijn (niet gewoon zijn als in niet raar zijn natuurlijk, want tja not everything's possible), geeft een hoop rust. Je hoeft jezelf namelijk niet te verplichten om allerlei activiteiten te ondernemen, "iets te doen met je leven" zegmaar, je hoeft alleen maar te leven, te zijn. En wel in alle breedte, je hebt namelijk gewoon de vrijheid om te doen wat je wilt. Die knop moest even om bij mij. Het is ook gewoon oké om dan lekker een serie te gaan kijken, als je daar zin in hebt. En soms is het leven saai en onnutig, en ook dat is oké.

Ook in het bloggen wil ik mezelf wat vrijer laten. Ik weet niet of ik ooit zwart op wit heb gezet dat 1x per week bloggen mijn doel is, maar dat was het in ieder geval in mijn hoofd, wat zorgde dat het bloggen een beetje een verplichting werd. En dat is niet de bedoeling, vind ik. Dat wordt dus wat losser, dus ik denk ook onregelmatiger. Om de lol erin terug te vinden. Want ik weet zeker dat ik het nog steeds leuk vind, die hele waslijst aan alles-wat-ik-zou-kunnen-doen, en het bloggen dus ook. 

Moraal van 't verhaal? Er zit een reuzenrad in mijn hoofd, en voor nu ga ik gewoon genieten van het ritje. Genieten van het uitzicht vanaf de top, en op grond-niveau even back to basis om vervolgens weer omhoog te klimmen. 

liefs, 
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 comments:

 1. Dit is zo een mooie post, Arjanne! Je hebt gevoel echt mooi verwoord, zo die keuzestress aan dingen die je allemaal kan doen! 😚 je hebt ook helemaal gelijk, gewoon volop jezelf zijn en genieten van de kleine dingen, ja! Geniet er zo hard van, dat gezellige ritje in het reuzenrad, hihi. ;) X liefs!

  ReplyDelete
 2. Aaah mooie post Arjanne! En ik snap dat deze periode ontzettend druk is. Doe het rustig aan, neem de tijd! En ik herken het ook hoor van die dagen dat je productief wilt zijn, maar wat niet is gelukt. Dat is niet erg :)! En je gif’je is echt zó leuk en creatief!! <3 neem je rust en tijd!!

  ReplyDelete
 3. Mooi geschreven vind ik! Goed om erbij stil te staan dat ''niks doen'' ook gewoon kan. Take ur time & everything girl! Ik kijk wel echt een paar keer per week of je een nieuwe blogpost online hebt staan trouwens, haha. #fangirl

  ReplyDelete
 4. Ik kan me hier zo in vinden. Prachtig verwoord!! Het geeft zo veel rust om te bedenken dat niks hoeft en het is fijn om daar aan herinnert te worden (dankjedankjedankje!)
  xxx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja hé, dat had ik ook echt even nodig! & You Got This, het komt helemaal goed!! <3

   Delete
 5. Dat gifje heb je echt leuk gemaakt. Je verhaal klinkt heel herkenbaar. Ik teken de laatste tijd eigenlijk nooit meer en dat vind ik eigenlijk wel jammer maar ik kan mezelf er gewoon niet toe zetten. Ik ben best wel druk en als ik dan tijd heb dan heb ik 'geen zin'.

  ReplyDelete
 6. wauw, Arjanne, echt zoooo mooi verwoord! Ik kan me er ook echt helemaal in vinden, dat het lol-deurtje dan dicht gaat enzo, heb ik precies hetzelfde! Maar neem je tijd & geniet van de rust :)) (Dat gifje is trouwens echt mega leuk!)

  ReplyDelete
 7. Ik herken mezelf in je stukje, dat ik me zo druk kan maken om productief te zijn. Mooi hoe je alles op een rijtje kan zetten en het in zo'n metafoor kan plaatsen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh, dankjewel Mirinne! Vergeet niet af en toe ook een beetje lekker niets-te-doen, he! <3

   Delete
 8. Mooi verwoord, en inderdaad moeilijk om soms eens aan niets te denken (of je vrije tijd "nuttig" te gebruiken), geef jezelf wat tijd en geniet ervan!

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...