Tuesday, 27 March 2018

how to find inspiration


Inspiratie. it's either there or it's not. Heb je inspiratie, dan zit je lekker in de flow, maar wanneer je geen inspiratie hebt, is 'tie ook echt onvindbaar. De afgelopen tijd voelde ik me een beetje inspiratieloos, en nouja, that sucks. Maar toen besefte ik me dan Inspiratie niet gewoon bij je voordeur aanklopt. Je moet zelf die deur openen en op zoek gaan. En hoe je Inspiratie dan moet vinden? Daarvoor dit artikeltje met mijn persoonlijke tips voor het vinden van Inspiratie!
______________________________

but first, rest. 

Om te beginnen heb ik het idee dat je wanneer je inspiratieloos bent, óf behoefte hebt aan éérst tot rust komen óf juist in actie moet gaan komen. 
Wanneer je net uit een drukke, gespannen periode komt, heb je meestal  behoefte aan ontspanning. Zelf zet ik dan al gauw de tv aan om eens heerlijk te gaan relaxen. Maar écht tot rust komen is het voor mij niet. Ik word er vaak een beetje sloom van. Om echt tot rust te komen hoef je zeker niet in een ingewikkelde yogapositie met je been in je nek een uur te gaan mediteren (maar als je dit wilt en zo tot rust komt, kan dat natuurlijk! :). Mijn grote tip is de schermen even met rust laten. Lees een boek, doe een spelletje, sport, fiets/loop een ommetje, doe een dutje of spreek af met vriendinnen en ga lekker kletsen. Ben je onspannen? dán is het tijd om actief inspiratie te gaan zoeken (mocht hij nog niet gekomen zijn toen de schermpjes uit waren en je na een dag van pure verveling opeens allemaal ideeën kreeg ;)
En dan heb je nog een andere situatie: Wanneer je al langer wat meer vrij tijd hebt, kan het zijn dat je na een tijdje chillen en relaxen wat wil gaan dóén, iets creatiefs, bijvoorbeeld. Maar dan heb je geen inspiratie en/of zin. Héb je er eindelijk tijd voor.... Misschien is dat een herkenbare situatie, en mijn grote tip is dan: it's time for some action! 

get dressed.

Ken je de quote "get up, get dressed, get things done"? Nou, voor mij schuilt daar pure waarheid in. Wanneer ik in mijn pyjama blijf hangen, nouja, dan blijf ik een beetje rondhangen. Maar wanneer ik me aankleed lijkt het alsof m'n lichaam alvast een seintje krijgt dat na "get dressed" "get things done" komt en zich daarvoor klaarmaakt. Door me aan te kleden voel ik me gelijk actiever. En dan is het tijd om inspiratie te gaan zoeken. nee, vindenget inspired.

Om de foto's bij dit artikel te maken heb ik leuke boeken, een hele hoop tijdschriften, de platenspeler en platen en mijn tekenspullen verzameld en uitgespreid over het bed (van mijn ouders. sorry ouders. maar foto's maken bij mijn hoogslaper is gewoon een beetje lastig/onmogelijk). Daarna ben ik er basically tussen gaan liggen. En dat is dan ook een beetje het idee, jezelf onderdompelen in inspiratie. Te vinden in:
 • tijdschriften. Zelf koop ik bijna iedere maand de glamour. De fashion inspiration vind ik leuk en ook hou ik van het lifestyle gedeelte, waar vaak hele interessante en inspirerende artikelen in staan. Ook lees ik vaak de flow (daar heeft mijn moeder een abonnement op), en die vind ik dan weer inspirerend om creatief aan de slag te gaan (voor mij vooral tekenen/schilderen). 
 • boeken. Ik heb een aantal boeken die me tijdens het lezen bijna instantly een goed, happy gevoel geven. I'll give you the sun is daar (naast harry potter natuurlijk) en voorbeeld van, een boek dat ik persoonlijk ook nog eens inspirerend vind om te gaan tekenen. Ook The sky is everywhere en Holding up the universe zijn voor mij zulk soort boeken. Zo heb je vast zelf ook boeken waar je je goed door voelt. Pak die boeken. Lees die boeken. En oh, dat ene boek waardoor je hardop moet lachen (voor mij de edelstenen-triologie) is ook een goede om erbij te pakken bij inspiratieloosheid. 
 • insta-saved. De mogelijkheid om nu posts op te slaan bij instagram vind ik helemaal geweldig. Natuurlijk heb ik m'n borden op pinterest die ook inspirerend zijn, maar op één of andere manier vind ik door een pinterest bord scrollen vaak veel minder inspirerend dan het bekijken van de posts die ik heb opgeslagen op instagram. Misschien is het het feit dat bij mijn insta-saved van-alles-en-nog-wat door elkaar te vinden is. Niet alleen maar plaatjes van de bergen of fotografie-ideeën, maar gewoon van alles door elkaar. Dus, sla je op instagram eigenlijk nooit posts op? begin er dan gelijk nu mee, zou ik zeggen, zodat je altijd 'n scherm vol inspiratie kan oproepen wanneer dat nodig is! :)
 • youtube video's. De mooie video's van Ollie Richie, bijvoorbeeld, of van die video's van Casey Neistat zoals 'do what you can't', 'make it count' & 'do more' die er eigenlijk altijd wel voor zorgen dat ik zin heb om iets te gaan doen en daardoor mega-inspirerend zijn. 
 • blogs! Je kan natuurlijk gewoon de nieuwste posts van je favoriete blogs lezen, maar soms is het ook leuk om door je opgeslagen posts van bloglovin' (als je die hebt) te kijken en oude posts te herlezen. Dit heb ik zelf ook even gedaan en ik kwam een hoop leuks tegen! bijvoorbeeld: "dingen om 's avonds te doen (doordeweeks)" van Luna Michelle, "one day at home retreat/detox" van Lauresque, "mindfullness voor beginners" van Wild Oat, "tekenstips #1" van Lamyrthille en "nieuwe hobby #2: handletteren en moderne kalligrafie" van Last Days Of Spring. 

en dan, beginnen!

Om er de leuke slogan van nike in te gooien: just do it. je moet gewoon beginnen. O zo irritant, maar o zo waar. Het lijkt altijd raar om mezelf ertoe te moeten zetten iets "leuks" te gaan doen. Het zou toch leuk moeten zijn, dat je er zín in hebt en niet jezelf moet dwingen het te doen, zoals dat soms met je huiswerk gaat? Tja, het is inderdaad nogal tegenstrijdig. Maar ja, vaak blijkt het wanneer je dan bezig bent toch gewoon heel leuk en dat is iets belangrijks om in je achterhoofd te houden.
Wat kan helpen bij het beginnen-gedeelte is om voor jezelf een challenge of een doel op te stellen. Niet "ik wil weer wat meer tekenen of schilderen of iets", maar "ik wil graag leren hoe ik ..... moet tekenen met potloden".  Zo'n doel kan helpen om te beginnen, en ook heb je dan een concreet project waar je aan kan werken. Eerst even wat inspiratie zoeken, hoe anderen bijvoorbeeld .... met potloden tekenen (hiervoor vind ik Pinterest dan weer zeer geschikt), en voor je het weet ben je zelf aan de gang. 
Ook kan het helpen om je te focussen op het proces, niet op het eindresultaat. Dit klinkt tegenstrijdig met het stellen van een doel voor jezelf, maar het is gewoon een andere manier om jezelf te helpen om te beginnen. Dat het resultaat goed/mooi/perfect moet zijn, kan je namelijk blokkeren (dat heb ik in ieder geval soms). Focus je daarom op het proces, de lol van het maken, of focus op wat je leert van je proces, hoe je je tekens wat verbetert. (& je hoeft het resultaat aan niemand te laten zien! :)

*    *    * 

Dit waren mijn tips voor het vinden van inspiratie. Wat doen jullie wanneer de inspiratie ver te zoeken is?


liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

 1. ahh zo'n leuke en chille foto's! Mega tof artikel!

  ReplyDelete
 2. Ik heb de laatste tijd ook echt een beetje last van een blogdipje. Deze tips zijn echt super, nu hopen dat het gaat helpen.

  ReplyDelete
 3. Zo leuk weer een postje! Ik haal vooral inspiratie (voor schoolopdrachten) van Pinterest, ik kan altijd zoveel artsy en goeie dingen vinden. Maar voor mijn blog is het ook iewat ver te zoeken, dus dit komt wel handig! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahhhw dankjeweeel lief!! Hopen dat je die inspiratie weer heel snel vind want je blogt superleuk!!

   Delete
 4. Dit is zo'n handige post! Super goede tips, ik sla hem meteen op! (En: Ed Sheerannn!! <3)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je weet de inspiratieloosheid zo goed te omschrijven. Ik kijk ook altijd op pinterest voor ideeën!

   Delete
  2. Thaaanks! En jaa, love ed sheeran!! :)

   Delete
 5. Dit artikeltje komt als geroepen! Ik vond door de drukte op school heel weinig inspiratie, maar ik ga je tips zeker onthouden! :) Zo'n leuke foto's ook, het ziet er daar zo cosy uit! :) XXX

  ReplyDelete
 6. Zo'n fijn artikel!! En ook heel fijn geschreven. Als ik inspiratie nodig heb, kijk ik tussen mijn foto's en bedenk of ik er iets over kan schrijven. Ik kijk ook in mijn notitie, omdat ik daar vaak dingen opschrijf wat in me op komt :)

  ReplyDelete
 7. Net wat ik nodig had! Ik zit zelf in een serieuze inspiratie dip... maar ik ga deze tips zeker uitproberen! :)

  ReplyDelete
 8. "do what you can't", zo'n goeike! Ik ben wel mega laat met dit te lezen, maar okay. Hoe meer inspiratie hoe beter, hehe. En dit is eens een artikeltje waar ik écht wat aan had, oeh. En het is ZO waar he, vanaf dat je begint aan iets vindt je het ook meteen leuk en stop je gewoon niet. (: Heerlijk lezen dit, omdat je er geen doekjes om windt en gewoon rechtuit zegt waar het op slaat, had ik nodig hihi.

  ReplyDelete
 9. Echt zulke fijne en mooie foto's! En echt goede tips, ik kan ze echt gebruiken. Bij mij helpt het ook altijd om me echt aan te kleden. Als ik een dag in pyjama rondloop, heb ik altijd het gevoel dat ik een hele dag niks kan doen en ik voel me dan altijd veel minder energiek.

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...