Monday, 16 July 2018

essentials for a summer birthday dinner

Voor mijn achttiende verjaardag nodigde ik mijn vriendinnen uit om 's avonds te komen eten. En een tafeltje dekje later (wat jammer genoeg niet zo makkelijk ging als in dat sprookje) zaten we gezellig met z'n allen te eten in de laatste zonnestraaltjes van mijn verjaardag. a summer birthday dinner. 

*    *    *







Zo'n gezellig dineetje is misschien wel een leuk idee voor een aankomende verjaardag of andere gelegenheid. Dus hierbij mijn tips voor a summer (birthday) dinner. (en in de herfst of winter of lente kan het natuurlijk ook ;)

the table. 

Afgelopen kerst hadden ik en mijn zus met enorm veel plezier de tabel mooi gedekt. Een mooi wit tafelkleed, kaarsen, dennentakjes, alles was van de partij. Dit keer wouden we weer zo'n mooie tafel maken, alleen dan met een zomers thema. Met mijn moeder ben ik naar de markt gegaan voor een bosje veldbloemen en al een tijdje van tevoren begonnen we met het sparen van wijnflessen om daar lange, witte kaarsen in te zetten voor op de tafel. Ook mooi servies (heb ik even geluk dat mijn moeder helemaal dol is op het bunzlau castle servies, waardoor onze kast er vol staat) en een tafelloper mochten niet ontbreken. 
the essentials:
  • bloemen, planten, takjes, íéts groens doet het áltijd leuk op een tafel. We hadden een wilde bos bloemen gehaald, dat vond ik lekker zomers, maar ook nog even de tuin geplunderd met een snoeischaar, om nóg meer groen op tafel te brengen. 
  • ook kaarsen brengen veel sfeer. Wij hebben lange witte kaarsen in wijnflessen op tafel gezet, maar ook glazen potjes met waxine lichtjes erin (gewoon oude potjes van broodbeleg, nothing fanceh, maar het ziet er leuk uit!)
  • we dekten de tafel met het eerder genoemde bunzlau castle servies. Uiteindelijk koos ik voor een tafelloper, de middenweg tussen een tafelkleed en geen tafelkleed, zodat het hout van de tafel tócht nog een beetje zichtbaar was. We gebruikten hiervoor trouwens gewoon een dubbelgevouwen stuk witte stof, niet een "officiële" tafelloper of iets. 
  • op het laatste moment bedacht mijn zus dat het ook nog wel leuk was om naamkaartjes neer te leggen. Op ieder bord legden we twee takjes lavendel, samengebonden met een stukje touw, waar we de naamkaartjes aan bonden. 





the food. 

Het diner begon met een (zoals Pinterest het noemt) bruschetta bar. Een grote, houten plank vol lekkers waarmee je stukjes stokbrood of toastje kon beleggen, of wat je gewoon zo, zonder stukje stokbrood, kon eten. Aangezien ik vegetariër ben, was het plankje natuurlijk vegetarisch. En wat ging er dan op de plank? tomaatjes, schijfjes komkommer, kaas, mozzarella, champignons (gesneden en gebakken met wat olie en knoflook), olijven, zalm, ei (gekookt en in plakjes), kaasstengeltjes, walnoten, pistache nootjes, pesto, roomkaas, eiersalade, tapenade en tomatensalsa (van dit receptje). Daarnaast stond er nog een schaaltje met toastjes en een met de stukjes stokbrood (met olijfolie geroosterd in de oven, zodat ze lekker knapperig waren). En het was heerlijk!! 

Als "hoofdgerecht" (de aanhalingstekens omdat zo'n bruschetta bar ook al behoorlijk vult) had mijn vader zijn heerlijke frittata gemaakt, een soort spaghetti omelet. (waarvan ik jammergenoeg vergeten ben om een foto te maken, maar hey, het is ook niet mis om de wereld te bekijken door je ogen en niet een camera lens.)

frittata di spaghetti farcita
Een recept uit een oud italiaans kookboek, "de mooiste italiaanse recepten". (marcella hazan)
voor 6 personen.
_______________________________

ingrediënten:
  • 250 g gekookte spaghetti
  • 30 g boter voor de spaghetti en 30 g voor de frittata
  • 30 g versgemalen parmezaanse kaas
  • 2 eetl. fijngehakte perterslie
  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. gehakte ui
  • ruim 100 g Italiaanse tomaten uit blik, uitgelekt en in stukken gesneden
  • zout
  • 50 g mozzarella in zeer, zeer kleine stukjes gesneden
  • (60 g niet te scherpe salami, in stukjes gesneden of zeer fijn gehakt) (tussen haakjes, want als vegetariër laat ik dit er natuurlijk uit :)
  • 3 eieren
  • versgemalen zwarte peper
1. kook de spaghetti in tenminste 3 liter gezouten kokend water totdat ze nog vrij stevig is. De spaghetti wordt gaarder bij verdere bereiding.
2. laat de spaghetti uitleggen en vermeng met 30 g boter, de helft van de parmezaanse kaas en de gehakte peterselie. Zet apart.
3. Fruit de ui in olijfolie in een kleine pan op matig vuur totdat het goudbruin is.
4. Voeg de in stukken gesneden uitgelekte tomaten en een beetje zout toe en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen. Roer van tijd tot tijd. Draai het vuur uit. 
5. Als de tomaten wat afgekoelde zijn voeg dan de in stukjes gesneden mozzarella (en salami) toe. 
6. Breek de eieren in een diep bord, voeg wat peper toe en klop ze los met een vork.
7. Doe de losgeklopte eieren bij de spaghetti en schep even om.
8. Doe 30 g boter in de koekenpan en zet deze op matig vuur. Als het schuin van de boter begint weg te trekken - maar voordat de boter bruin wordt - doe dan de helft van de spaghetti in de pan en ver deze gelijkmatig over de bodem. verdeel hierover de tomatenvulling, maar laat een rand rondom vrij. Strooi hierover parmezaanse kaas. Dek af met een rest van de spaghetti die u ook weer goed over de inhoud van de pan verdeelt, zodat de randen goed aansluiten.
9. Draai het vuur lager en laat de inhoud van de pan, zonder er aan te komen, 4 minuten bakken. Pan dan de pan op, houd deze wat schuin zodat er een gedeelte van de rand (ongeveer 1/4 gedeelte van de pan) boven de hittebron komt. Bak ongeveer 1 minuut voordat u de paan naar een volgend segment van de pan draait en dit midden boven de hittebron brengt. op deze manier gaat u de hele pan rond. Controleer of de onderkant van de frittata een mooie goudgele korst krijgt. Op de plaats waar dit niet het geval is wordt de pan nog even boven de vlam gehouden.
10. zet de grill aan en zet de pan een paar minuten onder de grill totdat de bovenkant van de fritatta een mooie lichtgekleurde korst heeft gekregen.
11. leg de frittata op en plank en snij er punten van die u onmiddellijk serveert. 




Als toetje hadden we rood fruit (aardbeien, frambozen en kersen), zelfgemaakte brownies (deze, die al eerder op mijn blog verschenen) en (gezochte) Madeleines en verse slagroom, opgediend in een grote schaal. Zo lekker!! 

and then...

Na het eten ging er een vuurtje aan, het begon echt al af te koelen, en hebben we met een theetje en muziekje erbij marshmallows geroosterd en gekletst. Voor als er tijd over was geweest (wat er dus niet was), had ik ook nog wat spelletjes klaarliggen, dat is ook altijd nog gezellig om te doen. Mijn spelletjes-tips zijn party&co, teken het maar, gewoon kaarten, 30 seconds, cluedo en ook twister en dokter bibber kunnen hilarisch zijn op zo'n feestje. 

*   *   * 

dat waren mijn essentials voor een zomers dinertje. Hebben zelf nog tips voor zo'n avond? 

liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. Zo fijn, jammer dat ik in de winter verjaar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh maar een winters diner is ook super gezellig & dan weer lekker knus!

      Delete
  2. Ik zou zo mee aan tafel willen eten! Wauw al dat lekkers!

    ReplyDelete
  3. Hey Arjanne,
    Wat ziet het er allemaal heerlijk uit.
    Ik krijg er spontaan honger van :D
    Vind het een super idee zal het onthouden. Thnx en wat leuk dat je het deelt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, ik krijg er ook weer trek van, als ik er zo naar kijk :)

      Delete
  4. Ooh wat leuk dit! Nu wens ik ook dat ik in de zomer jarig zou zijn..

    ReplyDelete
  5. Het ziet er echt mega gezellig uit. Dit is een super leuk idee!! xxx

    ReplyDelete
  6. Wat een heerlijk artikel. De foto's, het receptje en de tips! Love it!

    ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...