Monday, 31 December 2018

een nieuw rondje om de zon, 2019Aan de andere kant van mijn raam hoor ik het vuurwerk al. Eerst tientallen meters de lucht in suizend, en dan knallend, knisperend, knetterend. Wanneer we het door het jaar heen zo horen knallen, bijvoorbeeld midden in de zomer, begint mijn zus ons altijd voor de grap alvast 'gelukkig nieuwjaar' te wensen. Twaalf uur is het nu nog lang niet, maar toch kruipt het einde van oudejaarsavond, het einde van het jaar, langzaam dichterbij. En natuurlijk voelt het nog niet als oudejaarsavond. Maar wees eens eerlijk, want ik heb het idee dat ik, wanneer ik erover nadacht, nou nooit bij oud en nieuw zoiets had van 'goh, wat voelt het alsof het jaar over 10.... 9.... 8... voorbij is zeg, wat een bijzonder moment, ik voel het helemaal!'. Maar dat zit hem denk ik in dat 'erover na denken', want wat voelt het als 'nu' wanneer je echt in het moment zit. Jezelf erin verliezen heeft een negatieve bijklank, maar ergens helemaal inzitten, dat is wanneer het voelt als nu. Ergens helemaal inzitten, zoals ik vroeger heerlijk Donald Duckjes kon lezen, en niets meer hoorde van wat er om me heen gebeurde. (tot irritatie van de rest van het gezin)
*   *   * Een van de vele tradities die we aan de jaarwisseling hebben geknoopt, naast het vuurwerk (om boze goden te verjagen) en de oliebollen (die met hun vet de pijlen van de vijand van je af laten glijden), zijn de goede voornemens. Ook die hebben een lange geschiedenis. Het begon bij de Babyloniërs, die bij hun 12-dagen-durende nieuwjaarsfeest in maart beloofden geleende spullen terug te geven, om de goden tevreden te houden. Bij de Romeinen verplaatste Caesar het nieuwjaar naar januari, naar de maand van de god van de doorgang, Janus, die met zijn twee hoofden zowel naar de toekomst als naar het verleden kon kijken. De god werd vereerd, en het volk maakte beloften. En via de pauwgeloften van de ridders, die beloofden om hoffelijk te zijn, en via het christendom, zijn de beloften, de goede voornemens, er ook nog in deze tijd. Zo gek zijn de voornemens ook niet, vind ik, denk maar aan de twee hoofde van Janus. Er eindigt iets, het jaar, en je kijkt terug op het jaar (hoofdje nummer 1), wat heb je ervan gebakken? En daardoor kijk je eigenlijk ook automatisch verder, vooruit (hoofdje nummer 2), wat zal het nieuwe jaar brengen? 
En ga ik me dan wat voornemen voor het nieuwe jaar? Wat mij een mooi voornemen lijkt is de dingen doen waar je helemaal in kan zitten, waar je jezelf in kan verliezen (zonder het negatieve). Zoals ik vroeger Donald Duckjes las, maar dan met andere dingen. Nu zijn die dingen voor mij bijvoorbeeld foto's maken of bewerken, fijne avonden/middagen met vrienden of familie en lezen. De dingen die ervoor zorgen dat je de tijd vergeet, en niet op de oh-shit-ik-had-drie-afleveringen-geleden-al-moeten-stoppen-het-is-mega-laat-ik-moet-allang- gaan/slapen-manier. En bij het heerlijk bezig zijn met die dingen hoeft het ook niet beter, groter, mooier, overtreffende trapperiger. 

Het nieuwe jaar? Zin in! Vind die dingen. Doe die dingen. (kies een leuke trap)

ARJANNE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

 1. Ik had toen om 00:00 het vuurwerk losbarstte opeens zin in het nieuwe jaar. Gewoon een heel nieuw jaar die je met allerlei toffe dingen kunt vullen. En het is altijd leuk om terug te kijken op een jaar waar je de meeste dingen alweer van vergeten bent. Ik vind de foto's ook heel mooi! Vooral zwart-wit doet het 'm. En thanks voor dit beetje geschiedenis, haha. Hou ik wel van. Nou, dit is ook weer een heel verhaal, maar de allerbeste wensjes van mij! XXXX

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh jij ook de beste wensen natuurlijk! <3 Jaa heb er ook best zin in, dat herken ik wel. letsdothis!

   Delete
 2. Gelukkig nieuwjaar!! Ik heb een beetje hetzelfde gevoel over 2019: het is een jaar waarin ik wil genieten van het leven, live in the moment and all that. Niet werken naar een bepaalde datum of toets, maar elke dag koesteren. Je hebt het zo goed omschreven met dat Donald Duckje: dingen doen waar je jezelf heerlijk in kunt verliezen is een geweldig voornemen. Liefs! <3

  ReplyDelete
 3. zo mooi geschreven, echt! een mooi 2019 voor jou gewenst!

  ReplyDelete
 4. ooh Arjanne,kei mooi geschreven! Ik heb dit jaar genoten van je artikeltjes! geniet van 2019! & ooh ja, die foto's zijn echt zooo mooi!!

  ReplyDelete
 5. Wauw!! Wat mooi!! En wat een prachtige foto's!! X

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...