Saturday, 22 December 2018

het begin van de winter


Gisteren, terwijl ik in de trein van Delft naar huis zat, bedacht ik me dat ik voor het eerst sinds de zomervakantie twee weken lang niet in die trein zou zitten. En ik heb er zin in, in die tijd die er tussen mijn treinreis gister en mijn volgende treinreis naar delft zit. Ik heb zin in de kerstvakantie. basically heeft de boog gespannen gestaan van de zomer tot gister, en nu is het eindelijk tijd om alles los te laten. Ik heb zin om te tekenen (heb ik meer dan genoeg gedaan voor mijn studie, maar nu lekker voor mezelf), te lezen, en dan al die boeken die zich sinds de zomer op een stapeltje hebben verzameld, spelletjes te doen, ik heb zin in het samenzijn en de gezelligheid van kerst en misschien wel een hoogtepuntje: met mijn zus naar Londen gaan.  
En toch, ook al heb ik goed en lang naar deze vakantie uitgekeken, is het voor mijn gevoel toch opeens vakantie en staat kerst om de hoek. M'n hoofd loopt nog een beetje achter, en is gok ik nog bij een paar weken geleden. Gisteren, 21 december, is ook de winter officieel begonnen, niet alleen de kerstvakantie en het aftellen naar kerst. Over een dikke week is de kerst ook alweer afgelopen, en begint januari. Dan lijkt er soms een beetje een shift plaats te vinden, wanneer het nog wel winter is, maar geen kerst meer. Het lijkt dan van gezellig en knus donker naar depressing dark te gaan. En waarom? Omdat het een andere maand is? Ook maar een naam die wij mensen aan een bepaalde periode hebben gegeven. Maar desondanks merk ik het zelf ook, die shift. Maar ik heb besloten dat ik hem onterecht vind. Ik wil proberen om gewoon lekker de gezelligheidselementen en leuke dingen van december gewoon ook in januari te gooien en voila, gezelligheid. De lichtjes laat ik desnoods hangen tot maart, en ook dat hoe je alles soms even op pauze zet om met de mensen te zijn van wie je houdt proberen om in de maand(en) na december te behouden. Ik schreef een paar jaar geleden over 'the joy of december', het lijkt me belangrijk om die proberen te behouden, niet alleen als iets van december en kerst te zien. 
Ik wou schrijven over mijn kerstpreppings, maar nu wordt het een artikel over mijn winterpreppings, het begin van de winter.
*     *     * 

decorating. 

Het begon met m'n kamertje in Delft een beetje in de kerstsfeer brengen, een paar dagen gelden. Zodat ik ook dat ik ook tijdens die laatste tentamen-en-deadline-week al een beetje voorpret aan de kerst(vakantie) kon beleven. Ik heb het idee dat voorpret altijd half of the fun is, zo is het plannen van een vakantie, het ernaar uitkijken en de dagen aftellen altijd een deel van de op-vakantie-gaan-ervaring.

kerstboom.

De geur van dennennaalden doet me al gelijk denken aan kerst. Vorig weekend zat ik bij de opgetuigde kerstboom kerstkransjes te eten en opeens voelde het als kerstvakantie. Zo gek hoe zulke geuren en smaken bepaalde gevoelens terugroepen. Een echte kerstboom met kerstboomgeur heb ik niet in mijn kamer in Delft, ook omdat ik met kerst zelf niet in delft ben. Wel heb ik weer (heb ik vorig jaar ook op m'n kamertje gedaan) een lichtsnoer op de muur getapet als kerstboom. Een kerstboom van lichtjes. Ook hing ik er kleine kerstballetjes in dit jaar.lichtjes in het donker.

Het is op het moment zo vroeg donker, er zijn maar weinig zonnestraaltjes die ons kunnen opvrolijken, en veel grijze luchten. Maar het donker is ook gezellig, zeker met de juiste dosis kaarsjes (ik heb een heel leuk lichtblauw kaarsje van de hema met sterretjes erop in de vensterbank staan!) en lichtjes. Die blijven sowieso hangen tot maart ofzo, haha. Maar zo maak je ook januari en februari gezellig.een leuke kerst- of winterquote

Er zit nu een "let is snow" in mijn lightboxje in Delft, me herinnerend aan de sneeuwpret van de winter. Want iedere winter hoop ik op sneeuw. Vorig weekend hadden we hier al een klein laagje, en wat is een witte wereld toch mooi. Kijk, in de kerstvakantie gaattnietkomenvolgensmnweerapp, maar de winter is langer dan alleen de vakantie, dus er is tijd genoeg hoor sneeuwvlokjes, er is geen haast.a hot drink

Ik heb zo langzamerhand echt een halve verslaving opgelopen aan de chocolademelk uit de automaat op de faculteit. Die is dus echt verbazinwekkend lekker. Maar een goede hot coco in een kerstmok met een toefje slagroom, marshmallows en wat kaneel (dat ontdekt m'n zus en is dus superlekker. tip!) is natuurlijk nog tien keer zo lekker. Een heerlijk winters drankje. Uit ons sinterklaas kadootjesspel heb ik superleuke sterrenonderzetters gekregen, heerlijk winters en perfect om mn tafel een beetje tegen mijn warme theemokken te beschermen. Ook kreeg ik een glittermok voor warme dranken 2go, en hoe leuk is dat!? Even uitvinden hoe ik dat handig mee kan nemen en dan geniet ik de hele winter lang op de faculteit van m'n home made theetjes en chocolademelk!sprakles & stars

December is toch wel écht de feestmaand van de winter. De winkels hangen vol met de leukste glitterende feestjurkjes, en meestal was ik ook altijd rond deze tijd van het jaar op zoek naar een galajurk voor het kerstgala van mijn school. Dit is de eerste keer in zes jaar dat ik niet zo'n leuk excuus heb om een feestjurkje te kopen. Maar dat is natuurlijk geen excuus om geen glitter in m'n leven te hebben, dan breng ik maar wat feestelijke glitter in mijn kamer, in de vorm van een sterrenslinger van de hema voor het raam.

doing

& after decorating, let the activities begin!

(kerst)muziek luisteren. 

uhm, duh? Misschien is het allerleukste aan kerstmuziek zelfs wel dat het je doet denken aan de gezelligheid kerst. Een classic bij ons thuis is Harry Belafonte, waarvan de cd altijd tijdens het koken en soms ook tijdens het eten op eerste kerstdag wordt gedraaid. Nog wat andere van mijn favo nummers zijn: 
Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin
(Happy xmas) war is over -  Miley Cyrus, Mark ronson and more
Have Yourself a Merry Little Christmas - Michael Buble
Last Christmas - Wham
Santa Tell Me - Ariana Grande (haha - jup)

een kaartje sturen.

Stel het je voor: we zitten hard te werken op de faculteit, al vanaf negen uur 's ochtends en ik ben een beetje door mijn voorraadje concentratie heen en heb niet zo veel zin meer. Het is twee dagen voor mijn deadline, twee dagen voordat de kerstvakantie begint. En opeens haalt een vriendin van me zelfgemaakte kerstkaarten tevoorschijn, voor iedereen eentje, met echt de liefste tekst ter wereld erop. Ik was totaal verrast en het maakte m'n dag. Dit is dus wat een kaartje met iemand doet. Best wel een goede motivatie om je schrijfgerei en postzegels erbij te pakken of niet? Naar bekenden, maar er zijn ook superveel toffe projecten om kaartjes te sturen naar mensen die je niet kent. Ik kwam te laat achter de actie om een eenzame ouder een kerstkaartje te sturen (klik), maar die staat al op m'n to do lijstje voor volgend jaar!

bakken, spelletjes, (kerst)films. 

Drie activiteiten die voor mij typisch zijn voor de kerstvakantie. Een combi is ook aan te raden, en je lekkere baksels bij een spelletje of een film op te eten. Qua baksels heb ik ons typische kerstbaksel al eens om mijn blog gezet (in een ver ver verleden), en ook kan je je choco-cookies en peanutbutter-choco-cookies aanraden. Misschien ga ik zelf de komende dagen weer eens wat nieuws proberen! Spelletjes? Ik vind catannen altijd gezellig, ticket to ride spelen we vaak op tweede kerstdag bij oma, maar ik hou ook van party&co en 30seconds, bijvoorbeeld op feestjes. En dan nog de films. Mijn favoriete kerstfilms (niet in een bepaalde volgorde, want wat favorieten kiezen was al moeilijk genoeg hé) zijn Arthur Chirstmas, The Holiday, Love Actually en The Polar Express. Tips zijn zeker welkom!


goed gezelschap. 

Weer eens lekker afspreken met mijn vriendinnen van de middelbare school, je familie bezoeken, een avondje met mijn vriendinnen in delft. Niet dat je er een reden voor nodig hebt, maar de feestdagen zijn wel altijd een goede reden. De feestdagen draaien om samenzijn, en dat is ook vooral wat ik iedereen gun deze dagen, maar dus ook de maanden na december.


een donatie(tje).

Het is nooit veel, ik verzet er geen bergen mee, maar het is iets, een begin. Sinds een aantal jaar heb ik de gewoonte om met kerst wat te doneren aan een goed doel. Van al het samenzijn en de reflectie op het afgelopen jaar die bij mij ook vaak gepaard gaat met de kerstvakantie, wordt ik altijd dankbaar voor alles wat ik heb. Want oh, wat hebben we het goed. *   *   * 

ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne kerst en een heerlijke vakantie! 

liefs
ARJANNE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments:

 1. ooohh een kei leuk artikeltje, Arjanne! Ik kom al helemaal in de kerstsfeer (oke, dat was ik stiekem al wel na al die liedjes die ik al gedraaid heb, oeps)! Je kamer ziet er zo mooi uit! Geniet van de kerstdagen! x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh dankje! Jaa kerstliedjes brengen me ook altijd heerlijk in de stemming :)

   Delete
 2. Haha ja lang leve chocomel uit een automaat! Op mijn werk drink ik dat ook vaak en die is bij ons ook héél lekker! :D
  Leuk blogje dit! Je plekje ziet er heel cosy uit! Jammer van de sneeuw hé? Wij hebben hier nog helemaal geen sneeuw gezien :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa chocomelk!! Dankjewel! Ahhw, jaa inderdaad, we want snow!

   Delete
 3. Aaah wat een sfeervolle foto’s! Je kerstboom van lichtjes is zó leuk!! Hele fijne feestdagen lieve Arjanne!! X

  ReplyDelete

Wat leuk dat je een reactie achterlaat, ik lees ze met plezier!

You just made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...